Kövess minket

Sport

„Ide mindenki azért jön, hogy jól érezze magát és otthon hagyja a problémáit” – interjú Rátkai Krisztina Zumba oktatóval

Rátkai Krisztina, debreceni Zumba oktató igazi Zumba-családot alakított ki az órájára járó közönségből – a 120 fős csapat a ZumbaKriszTeam, és arról beszélgettünk Krisztivel, hogy mitől van egy edzésnek ilyen közösségformáló ereje.

Megosztva


Mióta foglalkozol a Zumbával?

2010 óta tanítok főállásban Debrecenben, Bécsben végeztem el az instruktori képzést, három éve pedig gyerekeket is tanítok – most már 120-an vannak összesen a három csoportomban.

Egész életemben táncoltam, a sport mindig jelen volt az életemben, aztán amikor a Zumba bejött Magyarországra – akkor még csak egy oktató volt Debrecenben – kipróbáltam, és egyből beleszerettem. Mivel épp akkor szűnt meg az állásom, és fél éve a sportot is abbahagytam, gondoltam, belevágok. A gyerekkori nagy álmom egyébként az volt, hogy koreográfus legyek.

Hogyan lett a Zumba órából 120 fős közösség?

Amikor elkezdtem oktatni, ezt egy klasszikus Aerobic órának képzeltem, ahova bejönnek az emberek, edzenek, aztán hazamennek. De már akkor is megvolt bennem az igény, hogy beszélgessek a vendégekkel, megkérdezzem, ki hogy érezte magát az órán, és egy idő után azt vettem észre, hogy elkezdett egy közösség kovácsolódni, így egyre több termen kívüli programot is szerveztem. Idén már ötödször voltunk együtt nyaralni külföldön Zumba táborban: ide jöhetnek a családtagok is, mert van Zumba óra gyerekeknek is, és van, akinek már ez a családi nyaralása. Emellett más hagyományokat is teremtettünk: megyünk együtt kirándulni minden október 23-án, van közös karácsonyozás, szilveszteri buli és Zumba-szülinap. Zumba-család lettünk, és már én is úgy érzem, hogy ez nem a munkám, hanem a hivatásom, a szenvedélyem, mert nagyon szeretem az embereket és a csapatot.


Mit jelent számodra a Zumba?

Felszabadító örömforrás: végigzumbázunk egy napot, és utána még az esti bulit is, annyira élvezzük. Mióta zumbás vagyok, a színeket is imádom, az órákon élénk, neonszínű ruhákban edzünk, ez is feldobja a hangulatot. A Zumba a vidámsággal egyenlő, mindenki nagyon közvetlen és azért jön, hogy jól érezze magát, egy kicsit otthon hagyja a problémáit. Egy olyan mozgás- és életforma, amit mindenki magáénak tud érezni, 5-től 65 éves korig – ennyi idős a legidősebb vendégem.

A színeken kívül miben változtatott még meg a Zumba?

Nyitottabb és pozitívabb lettem, azáltal pedig, hogy csapatot vezetek, megtanultam mindenkiben a jót keresni, elfogadni a különbözőségeket, mert ez itt egy csapat és közösség vagyunk. Ezenkívül a Zumba meg is fiatalít – pont a napokban néztünk képeket a 65 éves vendégemmel, hogy mennyit változott, mióta elkezdett zumbázni: azelőtt fekete ruhákban járt, a haja is fekete volt, most pedig ő is hordja a színes ruhákat, és legalább 15 évvel fiatalabbnak néz ki, mint öt évvel ezelőtt.

Milyen programokat tervezel legközelebb?

Ősszel indul a Happy Birthday Beto turné, ennek itt lesz az első állomása Debrecenben, Grundmann Bélávalegyütt csináljuk majd. Aztán lesz családi nap bográcsozással, október elején a Zumba-szülinap, október 23-én a szokásos kirándulás, ahol most egri borospincébe megyünk, novemberben pedig nagy Zumba-partit szervezek külföldi sztárvendéggel. Decemberben jön a mikulási jótékonykodás, leukémiás gyerekeknek készítünk cipősdoboz-ajándékokat – minden évben 2-3 ilyen jótékonysági akciót szervezünk. Aztán a szilveszteri bulival zárjuk az évet, de már jövő márciusig is megvan a program – ez fontos számomra, hogy mindig előre tervezzek, és így a vendégeim is tudjanak készülni az eseményekre, kiválasztani, hogy melyikre tudnak eljönni.

Ha érdekel az őszi Happy Birthday Beto turné, minden információt megtalálsz itt

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés