Kövess minket

Stílus

Így bukhat meg a párkapcsolatod!

Minden viszony öt szakaszon megy keresztül, ha tudod, hogy melyikben mi a veszély, megúszhatod a szakítást.

Megosztva

parkapcsFotó: Getty / Istock

A mentálhigiénés szakemberek már tudják, hogy mi a megoldás. Felrajzolták, hogy minden egyes párkapcsolat kivétel nélkül öt szakaszon megy keresztül. Ez lehet, hogy hónapok, lehet, hogy évtizedek alatt, de biztosan valóra válnak. Ha jól figyelsz, és tudatosan cselekszel, akkor megúszhatod a szakítást.

1. Rácsodálkozás

Az elején még működik a vegyi gyár, a hormonok termelődnek, minden csodás, folyik a másik megismerése ezerrel. Ilyenkor még a rossz tulajdonságok is jó színben tűnnek fel.

2. Kiábrándulás

Átlendül az inga, ahogy elmúlik a szerelem, a hormonok fokozott termelődése alább hagy, jön a hideg fej. A túl hideg fej. Ekkor már józanul méregetjük a másikat, de éppen az első szakasz varázslatossága miatt most gyakran azok a tulajdonságok is a rossz oldalra kerülnek, amelyek pedig nem azok. Ezzel tisztában kell lenni, ekkor fontos a sok beszélgetés és az érzelmek kordában tartása.

3. Konfliktusok, határok meghúzása

Az eltávolodás erősebb lesz, és több a vita. Ebben a szakaszban alakul ki, hogy a párkapcsolatban miként vesztek részt. A korábbi ingadozás után itt véglegesednek a szerepek. Ez a szakasz különösen veszélyes, a szakítások nagy része ekkor történik, a párok már nem élik túl a vitákat, nem hajlandók engedni, alakulni, győz az egó, a merev személyiség.

4. Megnyugvás

Megvolt a megismerés, túljutottatok a vitákon, rendeződik a terep. A szenvedély sem akkora már, itt már van eltávolodás, de már van biztonság is, lehet magunkra is figyelni, jöhet a külön élet, mert a kapcsolat már kezd biztos lábakon állni.

5. Elköteleződés

A legutóbbi szakaszban már megszületett a kötődés, most pedig véglegesedik az elköteleződés. Ha ide elértetek, már biztosan együtt maradtok. Persze van, ahol ez hosszú évek, olykor évtizedek alatt történik meg. Mostanra összenőttetek, de azért mégis két külön ember vagytok, minden nyugodt, rózsaszín, bejáratott.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés