Kövess minket

Aztaa

Így csajoznak Budapest kamuérzelgős deszkás álbölcsész fiataljai

Megosztva

A hét Instagramja: @puhafiuk

Borítókép: Sallai Áron / Vidová Anita

Amit más csak belpesti köldöknézegetős bölcsészkedésnek nevez, az nekik maga a létezés. Állítják, hogy érettebbek a koruknál, sőt, intellektusuk olyan magas szinteket súrol, hogy nem is igen szeretnek keveredni a pórnéppel. Saját kúlságukat, az általuk megtestesített cigifüstös-cigisodrós-pszeudo-érzelmekkel teli-fantáziátlan gitárriffes-indie zenés-egy trükköt ismerős, mégis deszkás életstílust, és a mentális betegségeket addig-és olyan mértékben romanticizálják, hogy attól minden magát valamire is tartó pszichiáter beadná a felmondását.

Ők a softboyok, avagy puhafiúk, akik az Urban Dictionary szerint az imént sorolt jellemzőkön kívül„hasonlítanak a fuckboiokhoz, leszámítva a szemtelen, rámenős stílust és attitűdöt.” És itt a lényeg: „A softboy addig addig puhítja a csajt – aki iránt maximum szexuálisan érdeklődik – saját érzelmei és „érzékeny” oldalának kimutatásával, amíg az hajlandó ágyba bújni vele.”

A VICE még 2019-ben írt A-Z szótárat a softboyokról, benne mindennel, ami jellemzi a célcsoportot: Doc Martens, dohányzás, Vans, irodalom; azon belül is Bukowski és Camus munkássága, ketamin, pszichedelikumok, természet, Tarantino, Tinder és így tovább.

A jelenséggel valahogy mégis fájóan keveset foglalkoztak eddig itthon, pedig aztán Budapest is valódi puha-paradicsom lett az elmúlt 2-3 évben. Épp ezért abszolút hiánypótló az áprilisban indult, jelenleg több mint 2700 követővel rendelkező @puhafiuk nevű Instagram-profil, melyen magyar puhafiúk lányokkal folytatott kellemetlen üzenetváltásait és tinder bióit olvashatjuk – mindez túlzás nélkül is felér egy erős társadalmi korrajzzal.

Hála az oldalnak megismerhetjük hazánk költőien, fellengzősen fogalmazó kamu-érzékeny fiúit, a beketázott, hajnalban rádíró flegma srácokat, vagy ezen egyedek szofisztikáltabb hódítóit, a versben köszöntőt író kábós fgurákat (remélem nincs ellenedre a lasztizás! / „tinder randi 420”, ez legyen a jelige) és még megannyi idézőjeles művészt, akik saját, képzelt zsenialitásukban fürdőznek és már-már bele is fulladnak öntelt elitizmusukba. Nekik kérjük szépen, semmi sem jó és semmi sem elég: legalább olyan mértékű nihillel húznak balra Tinderen (ahonnan az aktuális 16 éves beszélgetőpartnereiket összekaparták, kiknek száma öt és egy tucat közé tehető), majd törlik az appot csuklóból egy újbóli letöltés előtt, mint amilyen komoran sodorják a huszadik szál cigijüket a Telep mellett, mások nyomorúságos létén élcelődve.

Félreértés ne essék, a softboy köztünk és a lelkünkben él (ajaj, én is gyakran sodrok unottan a Madáchon – vajon magam is puha lennék?), merjük állítani, hogy mindenki érti miről van szó, és ha te magad nem is, biztosan van olyan barátod, aki ismer minimum egy puhafiút. Egy globális, nagyvárosokban koncentrálódó „jelenségről” van szó: a Carhartt beanie Carhartt beanie Budapesten és Londonban is, az eldobhatós analóg kamera megvásárolható a Blaha mellett és Párizsban is, deszkázni pedig régóta lehet Venice beach mellett az Erzsin is. Még az oldal készítői is beismerik, hogy ők is ugyanúgy randiznak, vagy randiztak már vérbeli puhafiúkkal, és mindez ettől, az egészséges önkritikától szép: a szóban forgó softboyok nem ördögi teremtmények, nem gonosz, megvetendő lények, hanem emberek, egyek közülünk. A puhafiú karaktere eddig is jelen volt, csak éppen egy kicsit másképp, évtizedek, sőt évszázadokkal ezelőtt pedig még szimplán nem lehetett őket nevükön nevezni, ebből pedig logikusan következik, hogy mémelni sem.

A dolog megannyi pozitív dolgot is magával hozott: emberek elkezdtek érdeklődni az irodalom iránt, még menőbb lett zenélni, gördeszkát ragadni ésatöbbi, a baj már csak a túltolt, autentikusságot egyre inkább mellőző eszményítéssel és az eszetlen trendkövetéssel van, mely mögött vajmi kevés valódi tudás húzódik. De persze ez is csak általánosítás, melyre alapvetően az egész jelenség épül.

Hogy kapjunk egy kis softboy-gyorstalpalót, megkerestük a profil adminjait, Lilit és Katát, és beszélgettünk velük egy kicsit – A hét Instagramja rovatunkban ezúttal a puhafiúké a főszerep.


Definiálnátok nekünk a softboy kifejezést?

Egy olyan srác, aki a kiszemelt lány figyelmét azzal próbálja felkelteni, hogy ő különlegesebbnek és egyedibbnek tartja magát, mint a többiek, mert rajzol, olvas, vagy zenél. Gyakran beszél az érzelmeiről, és fejezi ki magát feleslegesen körülményesen. Sajnáltatják magukat, hogy a lány szimpatizáljon velük, bár ezzel sokszor az ellenkezőjét érik el. Igazából elég nehezen körülírható, szóval néha mi sem értünk egyet, hogy egy-egy üzenet puha-e.

Mi egy softboy legfőbb ismertetőjele?

Bő ruhák. Vászontáska. Tekert cigi. Széttaposott Vans/Converse. Gitár. Tetkó. Bakelitlemezek. DESZKA.

Instagram sztorikban „Build your own softboy” cím alatt szavazást is indítottatok arról, hogy vajon milyen kiegészítőket és ruhadarabokat hord egy hibátlan softboy. Szerintetek milyen A tökéletes puhafiú?

Számunkra egy deszkás srác, aki persze gitározik és nem mindig fürdik. Rengeteget beszél, leginkább magáról vagy zenékről. Gimiben olvasott de már csak instázik, huszonéves és harmincöt tizenhat éves lányt fűz párhuzamosan, a szülei fizetik az albiját, mert ugye tele van varrva trashy tetkókkal.

Mióta létezik szerintetek a jelenség, és mi vezethetett az említett archetípus megszületéséhez?

Szerintünk a hippi korszakban kezdődhetett a baj, amikor már nem feltétlenül az addigi értékrend határozta meg, milyen egy „igazi férfi”. Jobban belegondolva viszont már a középkorban is gyakori jelenség volt az, hogy a fiúk a művészetükkel igyekeztek elbűvölni a lányokat. A gond igazából ott kezdődött, amikor a kapcsolatok kevésbé házasság-fókuszúak lettek, és a fiúk visszaéltek ezzel. Ezek a srácok nem rosszindulatúak, csak talán kicsit túl sok egójuk van, és nem veszik észre magukat. Ez a fogalom azonban csak néhány éve lett közismert, eddig vígan írogatták a hülyeségeiket a lányoknak, de most felvesszük ellenük a harcot!

Félreértés ne essék, szerintünk sem a favágástól vagy az erős testszőrzettől lesz férfi a férfi – mi is puhább srácokkal randizunk – de ez már a ló másik oldala.

Egy puhafiú-playlistet is gyártottatok már, milyen zenék szereplnek ezen, és milyen műfajok modellezik leginkább a softboyokat?

Egy playlistünk van Spotify-on, amihez bárki hozzáadhatja az odapasszoló számokat. A softboyok elsősorban indie és alternatív rock előadókat hallgatnak; Mac de Marco az első, aki eszünkbe jut róluk, de ott van például a The Smiths, Tame Impala, Glass Animals, a Beatles, vagy mondjuk Tyler the Creator is.

Szerintetek Magyarországon mennyire elterjedtek a softboyok, milyen gyakran, és hol láthatunk tipikus puhafiúkat Budapesten?

Dunát lehetne rekeszteni velük. Tény, hogy alapból ebben a közegben mozgunk, na meg amióta elkezdtük az oldalt, özönlenek a jobbnál jobb irományok, szóval: vannak, nem is kevesen. Aki szeretne látni egyet, sétáljon el a Humanába, a Telepre, vagy az Erzsébet téri deszkapályára, de a belvárosban szinte bárhol fellelhetők.

Mióta csináljátok, és milyen megfontolásból hoztátok létre a profilt?

Április 18-án készült az első poszt. Akkor már egy éve nevettünk Ryan the Leader softboys videóján, illetve a @beam_me_up_softboi instaoldal posztjain, és egyre több hülyeséget írtak nekünk fiúk, így hát elhatároztuk, hogy létrehozzuk A Hivatalos Magyar Softboy Instát.

A posztjaitok milyen arányban saját, illetve beküldött fotókból tevődnek össze?

Egy ideig saját anyagból dolgoztunk, szóval az első 70-80 kép a mi galériánkból volt, de mostanra szinte 98%-ban beküldött üziket teszünk közzé. Ezekért nagy köszi a kedves hozzájárulóknak!

Van személyes kedvenc saját bejegyzésetek, üzenetetek?

Nehéz választani, de talán ez a kettő a jelöltünk:

Lesz még saját kontent az oldalon, vagy már inkább távol maradtok a randi appoktól?

Most sajnos újra fent vagyok Tinderen, szóval lesz saját tartalom megint. Már van is jelölt.

Üzennétek valamit hazánk puhafiúinak?

Néha mi is softboynak érezzük magunkat. Mindenkiben van egy kis puhafiú valahol.

(A szerző nem tartja magát tradicionális softboynak, igaz, korábban már nevezték annak.)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés