Kövess minket

Hiphop

Így készült DMX 1998-as klasszikusa, a „Get at Me Dog”

A dal producere, Dame Grease repít vissza minket 20 évet.

Megosztva

Forrás:

Az év 1998. Biggie halott, 2Pac is halott. A The LOX „If you think I’m Jiggy című pezsgőpattintós száma zárja a hip-hop aranyéveit, itt az ideje visszatérni a mocskos utcákra, jön az új hangzás. Ezzel a felütéssel kezdi Dame Grease, New York-i producer a Genius producerekre koncentráló sorozatának legújabb részét, melyben azt mutatja be, miként készítette el DMX bemutatkozó albumának első kislemezét, a „Get at Me Dog„-ot. 

[vembed youtube=”ojT46NDou-M” ]Az agresszív utcahimnusz máig DMX egyik legnagyobb sikere maradt, a Billboard Rap Slágerlistájának hatodik helyéig jutott, míg a kislemezeket összesítő Hot 100-on a 39. helyet csípte meg. Grease mégis azt állítja, nem mainstream slágernek szánta a dalt, szimplán az utcai arcokat akarta megcélozni vele, de az időzítés tökéletes volt, hisz pont erre a keményebb hangzásra vágyott akkor a nép.

A dalt a szintén az első albumon lévő „Niggaz Done Started Something” után rögzítették, melyen szerepel a The Lox is. A srácok gyorsan dobtak egy freestyle-t a stúdióban, később pedig ezt a felvételt alakították kicsit át, DMX dobott rá három verzét, és kész is volt a hivatalos kislemez. Grease egy 1974-es funk dalt, a B.T. Express „Everything Good To You (Ain’t Always Good For You)-ját hangmintázta. Hogy ebből hogyan lett kész a végső alap, azt 1:40-től lehet csekkolni a vidiben.

[vembed youtube=”yxUbZ4y7XU8″ ]A producer azt is elmesélte, hogy abban az időben, mikor ez a dal készült, nem igazán járt klubokba. Egyik haverja viszont mondta neki, hogy jobb lenne, ha lenézné egyszer, mivel az ő számait nyomatják a DJ-k. Grease ezután ismét hatalmas inspirációt kapott, hogy tovább alkosson.

Végül azzal zárja a visszaemlékezést, hogy mindig azt tanácsolja az előadóknak, hogy olyan zenét csináljanak, amire buli alatt szeretnek táncolni. Példának DMX-et hozta, aki szabadidejében inkább hallgatott disco zenét, mint rap zenét. Grease állítása szerint a disco és funk dallamokat keverte saját magával, az utcai attitűddel.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés