Kövess minket

Stílus

Így szexeltek Ti: országos felmérés a kamaszok szexuális szokásairól

Aggasztó eredmények derültek ki a fiatalok szexuális szokásairól az Iskolamarketing és a Free Association 14-19 éves fiatalokkal készített legfrissebb online felméréséből.

Megosztva

A válaszok alapján a megfelelő szexuális felvilágosítás korántsem elhanyagolható kérdés. Hagyjuk a virágot és a méhecskét, és lássuk, mihez vezet az, ha nem beszélgetünk a kamaszokkal a szexről! Például ahhoz, hogy a felmérés alapján mindössze 17 százalékuk gondolja úgy, hogy a szexhez szerelem is szükséges. A szexuális élet elkezdése a legtöbb fiatal szerint 15-17 éves korban „időszerű”, és a kamaszok kevesebb mint harmada véli, hogy a 18. életév betöltése a vízválasztó.  A 14-19 éves fiúk 56 százaléka, lányok 42 százaléka van túl az első szexen, és alig 3 százalékuk hisz abban, hogy az első szexuális együttléttel a házasságig kellene várni.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a gimnazistáknak durván a fele még szűz, viszont  72 százaléka látott már pornót, sőt a fiúknál ez az arány eléri a 86 százalékot – derült ki a felmérésből. Bede Zsuzsa klinikai szakpszichológus, szexuálpszichológus szerint a pornográf tartalom rombolja a tinédzserek valós önképét, és torzítja a szexuális viselkedési normákat, sőt köze lehet ahhoz, hogy minden ötödik tizenévesnek volt már rossz szexuális tapasztalata – írta a közleményben. Hevesi Kriszta szexuálispszichológus könyvében szintén amellett érvel, hogy kifejezetten káros a szexet a pornóból “megtanulni”, mert nagyon téves képet mutat arról, milyen a valóságban, így hamis elvárások alakulnak ki a kamaszokban.

A felmérésből az is kiderült, hogy a nem kívánt terhesség megelőzésére a 10-ből 9 kamasz az óvszert tartja a legalkalmasabbnak, de a fogamzásgátló tablettát is körülbelül ennyien választják. A szexuális életet élő lányok 96 százaléka, a fiúk 86 százaléka próbálta már az óvszert, ám nem tartják mindenhatónak a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésére. A válaszadók 98 százaléka szerint vagy a fiúk dolga, vagy közös feladat az óvszer beszerzése, és csak alig néhányuk véleménye, hogy ez kifejezetten a nőkre tartozik.

A nem kívánt terhesség „megoldásaként” a fiatalok 73 százaléka az abortuszt választaná. A korcsoportba tartozó lányok 37 százaléka járt már nőgyógyásznál, míg a fiúk közül csak minden 10. volt urológiai vizsgálaton.

Csak a megkérdezett kamaszok fele vallott úgy, hogy az iskolai kereteken belül hasznos információt kapott a szexuális kérdéseivel kapcsolatban. A 14-19 évesek nagyon bizalmatlanok a tanáraikkal, a vizsgált információforrások közül a pedagógusok a sor végén állnak: a fiatalok 64 százaléka egyáltalán nem szívesen fordulna hozzájuk kérdéseivel. A lányok 57 %-a még tini korában is gyakrabban fordul szexuális kérdéseikkel szüleikhez, míg a fiúknál ez az arány csak 37 %. Szülői felvilágosítás híján az interneten vagy a barátaiktól informálódnak.

Bede Zsuzsa szerint jól látják a tinik, hogy a család feladata lenne felkészíteni őket a nemi szerepekre, de a szemérmesség, valamint a szülők „én is enélkül nőttem fel” attitűdje nem sokat változott az elmúlt időszakban, ezért még nagyobb felelősség hárul az iskolákra. A szexuálpszichológus a közleményben hozzátette: „a megfelelő tartalmú és nyelvezetű internetes oldalakon túl az iskolai tréningjellegű foglalkozásokon lehet leginkább hatni a fiatalok szexuális fejlődésére.”

A kutatásból nyert adatok pont az iskolai szexuális felvilágosítás elősegítését szolgálják: a diákok, pszichológusok és pedagógusok együttműködésével egy olyan felvilágosító foglalkozássorozatot készített az Iskolamarketing Kft., amely a tanulók bevonásával, beszélgetésekkel és aktív szerepvállalásával segíti majd információhoz jutni a kamaszokat a szexualitás kérdésében. Az interaktív tananyag januártól segíti a középiskolai tanárok szexuális felvilágosító óráját.

Ezenkívül elindul a www.tuddhogyertsd.hu oldal, ahol a kamaszok a nemi érésükről, a szexualitásról, a nem tervezett terhességről, valamint a nemi betegségekről olvashatnak, valamint folyamatosan bővülő kérdés-válasz lista és szexuálpszichológiai tanácsadás is segíti majd a fiatalokat.

MTI nyomán

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük