Kövess minket

Hiphop

Így tüntetnek a rapperek a rendőri erőszak ellen

A$AP Rocky-tól kezdve Kendrick Lamarig jó pár előadó az utcára vonult.

Megosztva

Forrás:

Enyhén szólva is feltüzelt heteken vagyunk túl, miután a George Floyd halála miatt kialakult békés tüntetések először keményen kezdtek eldurvulni, gyújtogatásokba és a rendőrökkel való összecsapásokba torkolva, majd ismét békés mederbe terelve folytatódtak, egyre nagyobb tömegekkel az utcán, globálisan is elterjedve (itthon például közel ezren vettek részt egy szimpátiatüntetésen vasárnap). A témában a hiphop szcéna sem maradhatott néma, volt aki pénzt ajánlott fel a rasszizmus visszaszorításáért küzdő szervezeteknek, mások strukturális változásokat sürgettek a zeneiparon belül, és persze voltak azok, akik az utcára vonultak az átlagemberekkel, lássunk is pár példát az utóbbiból.

J. Cole

[instagram]CA1HrW2B19n[/instagram]
Cole-tól nem idegen a tüntetések világa, hisz a rapper már Eric Garner 2014-es meggyilkolása után is az utcán követelte az igazságot, most pedig maszkban vonult az észak-karolinai Fayetteville belvárosában, több száz tüntetővel együtt.

A$AP Rocky

Habár Rocky korábban nem akart belefolyni a politikába, mikor a Black Lives Matter mozgalomról kérdezték az újságírók, most ő is úgy érezte, hogy fontos megjelennie a tüntetéseken. A rappert mondjuk így is érte kritika, miután többen úgy érezték, hogy nem volt ízléses divatos kisfilmeket készítenie a tiltakozó szettjéről, miközben a konkrét tüntetésekről nem rakott ki semmit. A rapper szerint arról azért nem készítettek képeket, mivel nem akart ezzel villogni, szimplán csöndben kifejezni a tömegben a támogatását. 

[twitter]https://twitter.com/MochoUgly/status/1267582590409637890[/twitter]
[twitter]https://twitter.com/AWGENIZATION/status/1267326222188437504[/twitter]

Tyler, The Creator

Tylert is ki lehetett szúrni a Los Angeles-i megmozdulásokon, maszkban jelent meg a tüntetéseken. A zenész azt is tisztázta, hogy nem zavarja, hogy betörték a GOLF ruhaboltja kirakatát, mivel vannak ennél fontosabb dolgok is.

[twitter]https://twitter.com/nugmob/status/1267269855373336577[/twitter]
[twitter]https://twitter.com/itsOddFuture/status/1267264542947643395[/twitter]

Lil Baby

A trap fenomén, Lil Baby az atlantai tüntetésekhez csatlakozott, „nincs igazság, nincs béke” feliratú arcmaszkban, és egy BLM pólóban. 

[instagram]CBHnNyNnwqq[/instagram]

Machine Gun Kelly és Yungblud

MGK és Yungblud mindketten profitáltak a fekete kultúrából, így helyes, hogy ők is megjelentek a Los Angeles-i tüntetéseken. Kelly többek közt „a rendőrség a legnagyobb utcai banda„, és „ne a tüntetőket, a gyilkos zsarukat tartóztassátok le” táblákat emelt a magasba.

Forrás:

Lil Yachty

Yachty egy megafonnal a kezében adott beszédet az egyik tiltakozáson. A rapper szomorúnak tartotta, hogy a rongálások, gyújtogatások az egyetlen módszer, hogy garantáltan meghallják a fájdalmukat, amit a rendőri erőszak okoz.

[vembed youtube=”1Y5_4Z-58dc” ]

YG

YG is aktívan részt vett a kialakult mozgalomban, először egy protest dalt dobott le, „F*ck the police” címmel, majd vasárnap 50 ezres tüntetést segített megszervezni, itt amúgy egy klipet is rögzített az előbb említett trekkhez.

[vembed youtube=”5cfZjuGW2q4″ ]

Kendrick Lamar

Sokan furcsálták, hogy a szövegeiben a fekete ügyeket mindig első helyre soroló Kendrick nem igazán szólalt meg George Floyd halálával kapcsolatban, de a békés LA tiltakozáson ő is részt vett, még ha a full fekete szettjében nehéz is volt felismerni.

[twitter]https://twitter.com/retOne/status/1269771320788545536[/twitter]

Kanye West

Végül itt van Ye, aki nemcsak, hogy kiment tüntetni Chicagóban, de 2 millió dollárt ajánlott fel a legutóbbi rendőri erőszakban elhunytak családjainak.

Forrás:

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés