Kövess minket

Aztaa

Így ünnepel a világ Karácsonykor

Közeledik a szeretet ünnepe, nem is lenne teljes az év egy olyan cikk nélkül, melyben különböző, érdekes hagyományokkal ismertetjük meg a kedves olvasókat szerte a világból.

Megosztva

Svédország

1966-ban egy Gavle nevű kisváros központjában a lakosok egy 13 méter magas kecskét állítottak fel, mint karácsonyi díszt. Szilveszter este azonban valaki, nem tudni milyen megfontolásból felgyújtotta. A fából és szalmából készült kecske hatalmas lángokkal égett le. A tűz után nem maradt belőle semmi, csak por és hamu. Így viszont egy új Karácsonyi hagyomány született aznap.

Azóta a kecskét minden évben felállítják a városban “várva”, hogy valaki majd felgyújtja… Nem is ok nélkül, hiszen 1966 óta mindössze nyolc alkalommal élte túl az ünnepeket a dísz.

1996 óta, webkamerákkal vigyázzák, de ez sem segít, továbbra is vannak, akik lángra lobbantják a kedves kis kecskét. A városban fogadásokat lehet kötni, hogy adott évben mi lesz a sorsa. Leég vagy sem?!

Venezuela

Az ország fővárosában, Caracas-ban, már hagyomány a karácsonyi görkorcsolyázás. Tömegesen. Ilyenkor a városban tilos autót használni, mindeki inkább gurul. A gyerekek még szenteste egy szalagot kötnek a nagy lábujjukra, melynek a végét kilógatják a hálószoba ablakukon. Reggel a korisok megrángatják ezeket, hogy felébresszék a kicsiket.

Eddig még egy gyerek sem landolt az utcán, hála az égnek.

Spanyolország

Pontosabban Katalóniában járunk, innen származik egy kissé erőszakos hagyomány.

A helyi gyerekek készítenek maguknak egy kis figurát egy félfából. Kedves kis arcot festenek neki, szép piros orrot és lábakat is fabrikálnak rá. A bábut Caga Tió-nak hívják, ami magyarul “kakiló fiú”-t jelent.

Advent során a gyerekek kényeztetik kis barátjukat akár egy háziállatot, etetik, betakarják esténként, ha hideg van.

Karácsony napján viszont drámai fordulatot vesz Caga Tió élete. A gyerekek ugyanis péppé verik és az addig belerejtett édességeket szépen elmajszolják.

Hát nem aranyos?!

Ausztria és Magyarország

Nálunk Mikuláskor, nyugati szomszédainknál Karácsonykor bukkanak fel a krampuszok. Feketék, mint a szén, szarvaik vannak és a rossz gyerekeket keresik. Ha pedig megtalálják őket, addig csépelik őket, míg szófogadó, kedves kis lurkók nem lesznek. Ausztriában lánccal és övvel kapnak, sőt, ha valaki nagyon rossz volt azt az alvilágig viszik magukkal. Krampuszokról már az 1600-as évekből is vannak feljegyzések.

Izland

Az apró szigeten is szörnyekkel riogatnak. Méghozzá egy hatalmas, démoni macskával, amely egész Izlandon végig portyázik és felfalja azokat az embereket, akik nem kaptak ruhát ajándékba! Jólakötturinn a neve a kicsit sem kedves emberevő cirmosnak, aki által azt tanulják meg az izlandi gyerekek, hogy a kemény munka gyümölcse pár új ruha, amiben nem leszel macskatáp.

Japán

A felkelő nap országának csupán 1%-a katolikus. Ők viszont elég bizarr módját választják az ünneplésnek. Mindenki a legközelebbi KFC-be rohan, hogy megvásrolja a család ünnepi menüjét, ami süteményből és pezsgőből áll. Órákig állnak sorban, hogy megkapják a “Kentucky Fried Christmas” csomijukat. A “hagyomány” 1974 óta létezik és egy reklám kampány részeként híresült el.

[vembed youtube=”umHfb1JHovA” ]

Portugália

Karácsonykor szellemek látogatják meg a luzitán családokat!

Potugáliában az ünnepi vacsora tálalásakor az elhunyt családtagoknak, és barátoknak is megterítenek. Evés után a maradékot az asztalon hagyják, hogy azok a szellemek, akik késve érkeznek, ne maradjanak éhesen.

Wales

Még egy morbid Karácsonyi szokás. Talán az egyik legkülönlegesebb.

A hagyomány szerint  minden walesi faluban kiválasztanak egy férfit, Mari Lwyd-nek nevezik, aki körbejárja a házakat kezében egy ló koponyájával, mely egy fehér lepedőbe van bugyolálva.

Mari Lwyd nem egyedül bóklászik, van vele egy pár emberből álló kis csapat is. Bekopognak minden házba, énekelnek kicsit, utána pedig a lakók itatják és etetik őket. Leginkább itatják…

[vembed youtube=”G_xFo6Hifzk” ]

Csehország

Karácsonyi cipődobálás is lehetne a neve a csehek sajátos szokásának. Fiatal hölgyek sorakoznak fel a házak előtt és dalolgatás helyett jól megdobálják őket. A cipőikkel. Aki eltalálja az ajtót, az egy éven belül megházasodik majd. Aki nem, az parlagon marad…

Norvégia

Régen a norvégok azt hitték, hogy Karácsony napján boszorkányok és más túlvilági teremtmények lepik el a falvakat, városokat seprűk után kutatva. Amiket aztán ellopnak saját használatra. Persze nem takarítás céljából…

Szenteste mindeki elrejti a seprűket és elzárják az egyéb tisztogatásra alkamas eszközöket is, nehogy lábuk keljen.

Guatemala

A Közép-amerikai országban van valószínűleg a legnagyobb tisztaság Karácsonykor az egész Földön.

Az emberek kitakarítják házaikat, környezetüket majd az így összegyűjtött szemet nagy halmokba rakják a szomszédságok és, mint egy hatalmas máglyát meggyújtják őket. A szemétkupac tetejére egy képet raknak az ördögről, ami így szintén semmivé válik.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.