Kövess minket

Rock

Ikonikus zenész házaspárok – és a dalok, melyeket ők ihlettek

A rocksztárok világához ugyanannyira hozzátartoznak a rajongólányok és a gyönyörű barátnők, feleségek, mint a többi összetevő. A legendás énekesnek, Mick Jaggernek egy korai nyilatkozata szerint „nem normálisak azok a nők, akik zenészekkel jönnek össze”. Ez a lista erősen szembemegy a „pénzéhes trófeafeleségek” sztereotípiával: cikkünkben 4 olyan ikonikus duót mutatunk be, akik nem csak a magánéletükben alkottak egy párt, hanem zenészként is inspirálták egymást.

Megosztva

Johnny Cash és June Carter

Johnny Cash az Arkansas állambeli Dyess Colonyban töltötte gyermekkorát, egy szigorú baptista család negyedik gyermekeként, mély szegénységben. Az énekes már ötévesen a gyapotültetvényeket járta, hogy segítsen eltartani családját, később egy karosszériaüzemben, majd egy margaringyárban dolgozott. A légierőből való leszerelése után feleségül vette Vivian Libertót, akitől négy gyermeke született, ám Cash beinduló zenei karrierjére és egyre elharapódzó alkohol-, és amfetamin függőségére ráment a házasságuk.

Logikusnak tűnt, hogy ezután olyan nőt választ, aki otthonosan mozog a zenészek világában: ez a nő volt June Carter, aki a Carter Family country zenekar tagjaként már kisgyerekként beleszagolt a showbizniszbe. Már mindketten házasok voltak, amikor ugyanazon az estén léptek fel a nashville-i Grand Ole Opry koncertsorozat keretében 1956 nyarán. Bár June házassága még 12 évig tartott, elkezdte ráncba szedni az egyre elzüllő énekest, kapcsolatuk pedig hamarosan szerelemmé fejlődött.  A „Ring of Fire” című Cash dal eredetileg June Carter szerzeménye arról, hogyan próbálta eltitkolni Johnhoz fűződő szerelmét, és miként akarta kiszabadítani az „ördögi körből”.

Kurt Cobain és Courtney Love

Courtney Love és Kurt Cobain a Nirvana által találkoztak 1991-ben. Courtney a Hole zenekar alapítójaként és frontembereként nagy népszerűségnek örvendett, több befolyásos személlyel kötött barátságot az alternatív zenei szcénából, sokukkal randizgatott is.  Az akkor Los Angelesben élő Love már régen kinézte magának Cobain-t, így amikor a banda második és leghíresebb albuma, a Nevermind felvételei alatt a városban tartózkodott, nem szalasztotta el a kínálkozó lehetőséget, hogy behálózza. Amikor a lemez munkálatai befejeződtek, Kurt többé nem vette tudomásul Courtney közeledését, mert nem volt biztos abban, hogy hosszú távon is folytatni akarja ezt a kapcsolatot.

Egy évvel később, 1992-ben a Hole és a Nirvana együtt turnézott Európában, ahol közös sorsuk végleg megpecsételődött. Még ugyanebben az évben megszületett a „Heart-Shaped Box”, amely címét egy kis szív alakú dobozról kapta, amit Kurt Courtney-tól kapott – habár Cobain eredetileg a „Heart-Shaped Coffin”, azaz „Szív alak koporsó” címet akarta adni a dalnak.

Mindketten lázadó, ugyanakkor bizonytalan, depresszióra hajlamos személyiségek voltak, Kurt életének utolsó éveiben mindketten súlyos drogfüggőséggel és az életükbe tolakodó médiával küzdöttek. Habár a hivatalos adatok szerint Kurt öngyilkos lett, a mai napig él egy elmélet, miszerint Courtney végzett férjével, hogy rátehesse a kezét vaskos örökségére. Love ugyanis a Nirvana pénzéből 98%-ot örökölt, míg az együttes többi tagja, Krist Novoselic és Dave Grohl csak 2%-ot.

John Lennon és Yoko Ono

Habár Yoko csak John Lennon feleségeként, később özvegyeként vált híressé, kevesen tudják róla, hogy valójában ő maga is foglalkozott zenével és dalszerzéssel. Elsősorban sokkoló képzőművészeti performanszairól volt ismert, de számos albumon közreműködött, kiadott 7 szólólemezt, valamint egy Broadway musical zenei anyaga is az ő munkáját dicséri. 1966-ban a londoni Indica Galériában rendezett képzőművészeti kiállításán ismerkedett meg az oda betérő John Lennon-nal, aki maga is foglalkozott képzőművészettel. Alkotásai nagy hatással voltak az akkor már világhírű zenészre, akivel később közös kiállítást is rendeztek. Yoko számos dalt inspirált, melyeket Lennon szólóban vagy a Beatlessel adott ki, ezek közül a leghíresebbek: „Oh Yoko!”, „Get Back”, “The Ballad of John and Yoko”.

Mick Jagger and Marianne Faithfull

Marianne Faithfull karrierjének kezdetén kávéházakban lépett fel, szépségének köszönhetően azonban így is hamar ismertté vált. 1964-ben részt vett egy, a Rolling Stones által rendezett partin, ahol találkozott Andrew Loog Oldhammel, a zenekar akkori managerével, aki szerződést ajánlott neki. Első ismert dala az „As Tears Go By”, ami Mick Jagger és Keith Richards szerzeménye, és később Stones dalként is is sikeres lett.

Marianne 1965. májusában összeházasodott John Dunbarrel, majd novemberben életet adott közös gyermeküknek. Nem sokkal később azonban elhagyta férjét és gyermekével együtt a Beach Boys frontember Brian Jones-hoz és barátnőjéhez, Anita Pallenberghez költözött, – aki később Keith Richards felesége lett – majd még ugyanebben az évben a nyilvánosság előtt is felvállalták kapcsolatukat Jaggerrel.  A viharos románc 4 évig tartott, eközben Marianne-nek viszonya volt még 3 „Rolling Stone-nal”, David Bowie-val, Keith Richardssal és Gene Pitney-vel is. Jaggerrel szakításuk után jó barátok maradtak, sőt, későbbi felesége, a modell Jerry Hall állítása szerint Mick képtelen volt újra szerelembe esni Faithfull után.  Legtöbben úgy vélik, ő inspirálta a “Sympathy for the Devil”, a “You Can’t Always Get What You Want”, a “Wild Horses”, az “I Got the Blues”, a “She’s Like a Rainbow” és a “Let’s Spend the Night Together” dalokat, bár ez sosem lett hivatalosan megerősítve.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.