Kövess minket

Aztaa

Íme a világ legidősebb élőlénye, Old Tjikko a lucfenyő!

A Svédországban található fa majd’ 10.000 éves.

Megosztva


A Svédországban található fa majd’ 10.000 éves.

Azzal mindenki tisztában van, hogy a fák sokáig élnek, de hogy eddig?  Old Tjikko, melyet 2004-ben Leif Kullman geológus talált meg és nevezett el husky kutyájáról, már a jégkorszak végén kezdett növekedni.

Az Umeå Egyetem professzora, egy karbon vizsgálat segítségével vizsgálta meg a fa gyökérzetét és a törzsét, aztán majdnem dobott egy hátast, mikor kiderült, hogy egy 9,550 éves igazi matuzsálemmel van dolga. Azt sejtette, hogy idős lehet a fenyő, de ez a szám még őt is letaglózta!  A felfedezés után tudósok és turisták ezrei keresték fel Old Tjikko-t, a luc igazi szenzációvá vált.

A fajtáját tekintve norvég lucfenyő elég viharvert már, az évek vasfoga őt sem kímélte. Kullman professzor elmondta, hogy az hosszú évezredek alatt a szél és a csapadék úgy szabdalta a fát, mint egy kis bonsait a kertész, ezért is maradhatott életben ilyen sokáig. A nagyméretű fákra nem jellemző a nagyon hosszú élet, Old Tjikko-t tulajdonképpen az időjárás konzerválta.

Kullman szerint, az utolsó jégkorszak idején a tengerszint még 120 méterrel lejjebb volt, mint manapság és Norvégiától egészen Angliáig egy ősfenyves húzódhatott, ennek lehetett a tagja a 10.000 éves fa.

Old Tjikko egyelőre kiváló egészségnek örvend, kívánunk neki még ugyanennyi évet!

(mashable.com nyomán)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés