Kövess minket

Aztaa

Ingyen kapják a betegek az orvosi marihuánát Argentínában, és már otthon is termeszthetnek növényt

Megosztva

Forrás:

Jelentősen kibővítette az argentin kormány az orvosi marihuána elérhetőségét, így a betegek most már akár otthon is nevelhetnek növényt, köszönhetően egy új rendeletnek.

Argentínában elviekben 2017 óta legális az orvosi marihuána, de a gyakorlatban csak durva epilepsziában szenvedő betegek kaphattak rá receptet. Ezt egy november 12-én hozott rendelet értelmében kiterjesztik az összes olyan betegségre, amelyről tudományosan bizonyítva van, hogy segít rajta az orvosi marihuána.

A dél-amerikai országban mostantól a betegek saját maguk is nevelhetnek növényt, vagy ha erre az állapotuk miatt nem képesek, akkor egy barátjukat, vagy családtagjukat is megkérhetik. A termesztéshez az állam által létrehozott rendszerbe kell regisztrálni. Aki nem szeretne kertésznek állni, az az egészségügyi rendszeren keresztül is hozzájuthat a gyógyszerhez. Az orvosi marihuánát recept ellenében ingyen kapják a betegek, miután a rendelet szerint ezt az állami és a privát egészségbiztosítóknak is át kell vállalniuk.

Egyelőre nincs szó arról, hogy rekreációs felhasználásra is legalizálják a marihuánát (a dekriminalizáció már 2009-ben megtörtént), de az elmúlt évek trendjei egyértelműek, miután több dél-amerikai országban is lazító döntéseket hoztak, Kolumbia szintén engedélyezte az otthoni termesztést a betegeknek, míg Uruguay a teljes legalizáció mellett döntött. 

(VICE, New York Times)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés