Kövess minket

Aztaa

Ingyenes nemzetközi vasúti bérletet adhat minden 18 éves európai fiatalnak az EU

Jean-Claude Juncker szerint a cél az, hogy közelebb érezzék magukhoz a kontinenst a fiatalok.

Megosztva

Az Európai Parlament döntésére vár az a javaslat, mely minden európai állampolgárnak ingyenes nemzetközi havi vasúti bérletet adna, miután betöltötték a 18-at. A javaslat célja, hogy az utazás által közelebb érezzék magukat az Európai Unióhoz a fiatalok. Az InterRail Európa 30 országában érvényes és korlátlan utazást biztosít az adott országokban üzemelő vasúttársaságok szerelvényein, de ha megszavazzák az ingyenes bérletet, akkor az kiterjed majd a hálózatban nem részt vevő országokra (Észtország, Lettország, Litvánia, Ciprus és Málta) is, csak ott buszra lehet majd használni.

Jelenleg egy 30 napos Interrail bérlet 479 euróba kerül, így a kedvezmény 1,5 milliárd euróba kerülne az EU-nak, ha azzal számolunk, hogy 50 és 70 százalék között felhasználnák a jogosultak a bérletet. Az Európai Néppárt elnöke egyetért a javaslattal, de magyar, olasz, és nagy valószínűséggel német oldalról is támogatást nyer.

Az ötletnek viszont ellenzői is vannak. Gianni Pittella, az Európai Szocialisták frakcióvezetője szerint például a fiatalok közti nagyon magas munkanélküliséggel kéne kezdeni valamit, ahelyett, hogy egy olyan bérletet kapnak a 18 évesek, amit csak a gazdagabb országok lakói tudnak kihasználni, mivel a kevésbé tehetősebb nemzetek fiataljai az utazással járó egyéb költségeket már nem tudnák állni. 

Nektek mi a véleményetek?

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük