Kövess minket

Stílus

InterYou: Cirrhopprecycle

Így lesznek a régi pólókból gyönyörű ékszerek: Balogh Kingával, a Cirrhopprecycle alapítójával beszélgettünk.

Megosztva

A Cirrhopprecycle márkára a szivárvány minden színében pompázó, bámulatos nyakláncok révén figyeltünk fel, amelyek 100 százalékig újrahasznosított anyagból készülnek. A tervező, Balogh Kinga műhelyében megismerkedhettünk a technikával, és mesélt arról is, hogyan lett a környezetbarát szemléletből egy önálló márka.


Honnan jött az ötlet, hogy használt ruhákból készíts ékszereket?

Annak idején használtruhával foglalkoztam, és mivel túl nagy volt a verseny ebben a témában, ezt abbahagytam, de megmaradt az árukészletem. És mivel mindig benne volt a kezemben a boogie, egész életemben szerettem kreatív dolgokat csinálni, ezért elgondolkodtam rajta, hogy mit lehetne ezzel a sok anyaggal kezdeni. Felmerült bennem, hogy ne maradjon ugyanebben a formájában a ruha, és így találtam rá a pólófonál technikára. Ezzel megnyílt a világ: 2011-ben kezdtem el csinálni, egyre több és más technikákat kutattam fel, és most itt vagyunk öt év után.

Mit jelent a pólófonál technika?

Pamut pólót fel lehet csíkozni úgy, hogy egy vastag fonalat kapunk belőle, amivel ugyanúgy lehet dolgozni, mint a klasszikus fonalakkal: lehet kötni, horgolni, csomózni, szőni… Csak mivel ez egy nagyon vastag anyag, egyrészt óvatosan kell vele bánni, másrészt textilékszernek nagyon alkalmas. Nem foszlik, nem kell vele semmi mást csinálni, csak felvágni. Az a fontos, hogy 100% pamut legyen, mert ha már van benne egy kis elasztán, nem lehet vele dolgozni.

Milyen technikákat használsz?

Az első volt, és azóta is a legnépszerűbb a kelta csomó, a hajfonásból vettem át fishbone technikát, készítek nyakláncokat többszálas fonással, illetve bejött a makramé technika és a szövés is.


Mennyire fontos a vevőknek a környezettudatosság?

Egyre fontosabb: az elmúlt két évben nagyon megugrott az érdeklődés a környezettudatos termékek, és különösen a magyar tervezők termékei iránt. Lehet kapni külön pólófonalat is, amit sokan ajánlottak, de nekem nagyon fontos az újrahasznosítás és a gyermekemnek is ezt a szemléletet szeretném átadni.

Milyen termékeid vannak?

A legújabb, ami most fog debütálni, az a falidísz, illetve egy új technikával is kísérletezem most, aminek még nincs neve, de sokkal szélesebb spektrumban lehet vele dolgozni az ékszereknél. Emellett készítettem most egy ruhát és egy mellényt is, de ezeket nem fogom tudni újra ugyanígy megcsinálni, valószínűleg egyedileg gyártott darabok lesznek belőlük.


Mit takar a név, hogy Cirrhopprecycle?

A legtöbben tücsöknek szokták gondolni, de Cirrhopp valójában egy cica Szepes Mária egyik meséjéből, aki nagyon szeretett volna repülni, ám miután egy jótündér teljesítette a kívánságát, már semmi másra nem vágyott, csak arra, hogy egyszerű macska legyen. Nagyon megragadott ennek a mesének az üzenete.

A legújabb ékszereket általában a márka Facebook-oldalán lehet megrendelni, de böngészhettek Kinga online boltjában is! 

[vembed vimeo=”157592297″ ] 

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés