Kövess minket

Hiphop

InterYou: Mulató Aztékok

A Mulató Aztékokkkal beszélgettünk egy jót, vagyis, Tink- Misi, és Emekajji-Ákos válaszolt kérdéseinkre. Csapjunk is bele!

Megosztva

Kötelező kérdéssel kezdünk! Nagyon tetszik a nevetek, hogyan lettetek ti, Budapesten a Mulató Aztékok?

Tink : Ez egy mókás félreolvasás története, Ákosnak vittem mutogatni zenéket, amik inspiráltak, illetve amikre úgy éreztem tanulmányoznunk, másolnunk, esetleg hangmintáznunk kellene. Az egyik ilyen album egy Mulatu Astatke lemez volt, aki egy etiópi jazz muzsikus. Az ő nevét olvasta félre Emeká, mondta is, hogy: „te Misi, tegnap kicsit beittunk, megpörgettem a zenéket, miket hoztál, volt köztük valami Mulató Aztékok, na az hatalmas” 😀

E.: Misitől kaptam egy rakás zenét, fejtágítás gyanánt, félreolvastam az éppen akkor hallgatott előadó nevét! 😀 Mondom, mi ez a jó zene? – Mulató Aztékok? 😀 Annak a monogramja MA – Misi, Ákos, oké ez lesz!

mulato 2

Hogyan ismertétek meg egymást? Munkakapcsolat csupán a tiétek vagy barátok is vagytok?

T.: Középiskolában évfolyamtársak voltunk,nem egy osztályba jártunk, de volt közös óránk, elég hamar egymásra akadtunk, circa 2000-2001, ekörül.

E.: Középsuliban cimboráztunk össze, 2001-2002 környékén, aztán elváltak útjaink, majd 5-6 év múlva,újra összehozott minket a sors. Közeli barátok vagyunk.

Mikor és miként találkoztatok a Hip-Hoppal először? Kik voltak azok az előadók, hazaiak vagy külföldiek, akik a kezdetekben nagy hatással voltak rátok? Van-e példaképetek esetleg?

T.: Jómagam kiskorom óta rokonszenveztem a rappel,mint előadói tevékenység, majd kezdtek megfogni a zenék is, maga a lüktetés,aztán a szubkultúra egésze, abból is főképpen a graffiti.
A kezdeti időszakban sok földalatti magyar kiadványt és formációkat hallgattam-hallgattunk, Fila Rap Jam kiadványok (1.-2.), Az Idő Urai felvételek, Mikrofonparty mixtape, javarészt ezek, a Kriminal Beats cumók fogtak meg, ezekkel tudtam azonosulni.
Ami számomra a legnagyobb inspiráció mind a mai napig az a Tilos Rádió anno még szombatonként, majd kedd esténként fogható „Totoya Klub” adása volt, DJ Mango, Solid, majd Cadik és Ponza páros műsora. Az ott forgó független külföldi kiadók csemegéi, a klasszik alapok, a kiadatlan faktorLabor demók sokaságai, Ponza és vendégeinek felszabadult freestyle-jai mind-mind nagyon nagy hatással voltak rám. Rengeteg adás megvan amúgy kazettán, rendszeresen rögzítettem őket.
Külföldi, javarészt amerikai inspirációk: „Stones Throw” kiadó korai címkéi, a Lootpack, Quasimoto lemez <3 , Jaylib – Champion Sound, SLUM VILLAGE / J88 (2U4U, illetve a Fall In Love all time kedvencem)! ! ! , Kankick zenéi, Declaime-től az Andsoitissaid c. lemez, régi Ninja Tune és Big dada cuccok, a Fugees-től a The Score c. dal, ecetera ecetera . . .

E.: ’99ben, Phlat-Sanyit láttam FAST-TRACKER 2-őzni, ami egy DOSos zenecsináló progi, onnantol számítva pottyantam bele a hiphop zenébe, ami többe-kevésbé a középsuliban teljesedett ki. Régi magyarok akik/amik inspiráltak: MACHOS, Az idő urai, mikrofon party, DJ Iq mixtape, Deego, Dózis, Kriminal beats… Számomra a zenei példakép Pharrell, bár az utolsó 3 albumával egyáltalán nem értek egyet!

Az utóbbi évben-években kerültetek a közönség látókörébe. Egyre nagyobb a hype körülötettek. Mi volt az áttörés szerintetek?

T.: Mi több, mint 10 évet töltöttünk el szoba emceeként / producerként, nem nagyon éltünk kifelé, lustaság, elhatározatlanság végett is. Ez minden nehézség ellenére egy pozitív folyamat volt, nem publikáltunk, de közben fejődtünk, csiszoltuk a tudásunkat, éleztük a skilleket, meg volt a sajátos tanulóidőnk.
Talán ebből is kifolyólag, mikor végre feltöltöttünk egy-két dalunkat a soundcloudra, már tanultabb, érettebb zenével és flow-val tudtunk bemutatkozni úgymond.
Pozitív fogadtatásban volt részünk, az emberek, (köztük több szakmabéli elkezdték osztani,posztolgatni,átküldeni egymásnak a „Füli Gér”-t , valahogy az a rezgés/hangulat átjött többeknek.

E.: Szerintem az, hogy Misi széthajtott, hogy rakjuk ki a zenéket, amik megvannak, mielőtt külföldre megyek! 😀 Onnét, hogy feltöltöttük a zenéket, szerencsére “magától” eljutott a hallgatókhoz. Köszönet pár haverbarátnak is, hogy pl. youtube-ra töltötték a soundcloudos zenéket, persze facebook is nagy segítség volt, rettenet nagy energiát fordított Misi a promóra, amihez csak neki volt gyomra, kitartása és elszántsága. BIGUP MISI!

Nyugis, jazz-es zenék jellemzik a csapatot. Talán még nem is hallottalak titeket gyorsabb zenékben. Milyen a Mulató Aztékok sztíló? Pár szóban foglaljátok össze, légyszi!


T.: Megalkuvás és kompromisszum mentes dal-, és szövegszerzés,bár ez így egy kissé közhelyesen cseng.
Örömzene/bánatzene/lélekzene avagy belső utazás / világűr
”itt minden fény és frekvencia” / „ a stressznek is jár már szabadnap”

E.: Vénusz című dal szerintem kicsit pattogósabb. A sztílónk? Hááát, jó kérdés! 😀 Az csak úgy jön, “magától”, de mondjuk én úgy jellemezném saját magunkat, hogy őszinte, szívből jövő, midis, kalandozós.

Hogy zajlik a munkamegosztás a csapaton belül? Kinek mi a feladata? Ákos rappelsz majd többet is?

T.: Közös dalszerzés és ötletelés valós időben és térben ! A mikrofon mindig be van kötve, hogy bármikor be lehessen kapcsolni, Ha elkezdünk beérezni egy témát, ami ötlet megfog minket azonnal frissiben feldemózzuk, felskicceljük. Sokszor le se írjuk a szöveget, hanem egyből soronként, a zenét beloopolván rögzítünk egy vázlatot, elképzelést. Ilyenkor alszunk rá egyet és ha másnap is működőképesnek érezzük a dolgot, akkor kibontjuk, jöhet a zene-editálás, b témák megírása, hook, vagy verze írások.

E.: Ideális esetben úgy van, hogy összeülünk, “ráhangolódunk”, elkezdek/elkezdünk pötyögni, megszületik egy alap, Misi ráfantáziál, AZONNAL FELVESZÜNK bármilyen ötletet, de csak később döntjük el, hogy fog-e kelleni. Misinek fantasztikus elméje van, könnyen jönnek neki a rímek, érted! 😀 10-15 éve jár ezen az agya, és szerintem napról-napra letisztultabb. Jómagam meg püfölöm a midit, próbálok új zenei utakat felfedezni, meg szeretek sokat agyalni B-témákon. A rap számomra másodlagos, inkább a “studió gengszterkedés” áll hozzám közelebb, bár elkerülhetetlennek tartom a jövőben, hogy többet szövegeljek, mivel “kevés” az, hogy csak zenét írok, hogyha előadóművész szeretnék lenni.

Sok arccal dolgoztatok már együtt. Kit emelnétek ki esetleg, akivel különösen jól ment a közös munka?


T.: Frank Clear, RobotDeck,Phlat Sanyi, Bfok11, Stereo Kollektív, FayaBolo, Abraka BlaBla-FaktorLabor, SoulClap Budapest ,Ketioz és a VilágBajnokok, Senki Attila barátunk, 2HZKZT, Herring Franky-ék… Nem szeretnénk senkit kihagyni, mindenkit szeretetteljesen üdvözlünk, akikkel az eddigiekben közösen dolgoztunk együtt !

Klipet eddig még nem adtatok ki, ha jól tudom. Miért? És mikor lesz Mulató Aztékok klip?

T.: Idáig még nem jutottunk el, mostanság kezdtünk el kacérkodni a vizualitással, fontosnak tartjuk. A későbbiekben szeretnénk klipeket, videó-anyagokat csinálni.

E.: Lesz…..! 😀 Elkezdünk több energiát fordítani a vizuálra, elengedhetetlen a mai világban, eddig más dolgokra fókuszáltunk, és azért valljuk be, teljes embert igényel, hogy 1000 fele tudj figyelni: zene, szöveg, hangzás, promó, klip, design, szervezés, kapcsolattartás, határidő stb.

Milyen zenéket hallgattok, amikor épp nem rap szól nálatok?

T.: Részemről sok jazz (Blue Note kiadványok, magyar szcéna, kísérleti darabok, SUN RA !!!) és roots dub témák (Scientist, Mad Professor), elektronika, süppedős témák, house, csajos neo-soul témák (D’Angelo, The Ummah vonal) illetve soundcloud függés.

E.: Fúha, kevés zenét hallgatok, de igazából össze-vissza. Értékes zenéket, amibe van eredetiség, ötlet. Tom Waits, Amy Winehouse – Frank album, random afrikai népzenék, ilyen olyan zenei tutoriálok, N.E.R.D. , de néha ráveszem magam, es meghallgatok komplett discografiákat :(Gorillaz, Daft Punk, Sun Ra, Syrius, Lajko Félix, Jamiroquai, Budapest Bar…stb)

Civilben mivel foglakoztok? Úgy tudom Misi, te postás is voltál.

T.: Jelenlek csak zenéléssel foglalkozom. Mondhatni munkanélküli vagyok, de munkám rengeteg akad, ezen pörgünk egész nap, ezzel kelünk, fekszünk, álmodunk, ahogy Ákos szokta mondani.
Postán dolgoztam mezei kézbesítőként hat évig Budán az I. kerületben. Majd egy volt ügyfelem kereskedelmi cégében tevékenykedtem kb. félévig.

E.: Jómagam utalok dolgozni! 😀 Azért dolgozok, mert muszáj, két hónapja jöttem haza, Skóciában húztam le másfél évet, a semmi közepén egy hotelben voltam éjjeli portás, takarítottam, és tűrtem , hogy darab szarként kezeljenek, életunt, erőszakos, alacsony rezgésű emberek. Aztán bekattantam, elfogyott minden lelki energiám, és mondtam magamnak, muszáj hazajönnöm zenélni Misivel. Kis pénz, de legalább, azt csinálom, ami ÉN vagyok.

Ha épp nem a zenével, akkor mivel ütitek el szabadidőtöket? Misi, te festesz is. Mit kell a „képzőművész énedről” tudni?

T.: 13 éves koromtól úgy 25 éves koromig kis megszakításokkal különböző művészeti szabadiskolákba jártam, de a képzőművészetben talán akkor mélyültem el igazán, mikor elkezdtem autodidakta módon beleásni magamat a festészetbe. A XX. század második felének absztraháló, belső tájakat feltáró ágait, irányzatait éreztem igazán magaménak, a svájci Erker kiadó művészeinek papírmunkáit, a tasizmust, a kollázs műfaját, az art brut-öt, illetve a graffiti világát (formák, színek) ami örök hűséges inspiráló partnerként mindig velem volt.
Az utóbbi időkben nem festettem, a zenén van a fő-fókusz, de papírmontázsok és grafikák születtek azóta is. Mostanság érzem a festői alkotó folyamat hiányát, szeretnék visszatérni hozzá.

E.: QUAKELIVE 😀

Mulato 1

Ákos, többször is éltél külföldön, hosszabb-rövidebb ideig. Hol és merre jártál és mi jót csináltál ott?

E.: Ingáztam, Amszterdamban húztam le kb. 3-4 évet, ott hangmérnöki suli, ott volt sok időm a zenén agyalni, ott született meg “A TÁBLÁZAT”,aztán BP, majd Skócia.

 

Nagyon aktívak vagytok mostanság. Mik a terveitek és milyen projektekkel készültök a jövőben?

T.: Nagy álmunk egy Mulató Aztékok LP !
Készül több cucc is, Az Igazgatótanács 2 lemez kint a Bfok1 Stúdióban, a Hálózat mixtape, ez a felállás, mondhatni inkább egy közösség, mondhatni a mi privát „WuFam”-ünk .
Folyamatban a Medi nevű projektünk is FayaBolo Sanya cimboránkkal, utómunkálatokra vár egy Bfok/Tink szerzői EP is.
Szeretnénk folytatni az eddigieket, sokat dolgozni együtt barátainkkal is, lesznek új közös RobotDeck és Phlat zenék is.
Jómagam a Lusta Bítek srácokkal szeretnék nagyon összehozni valami finomságot, azok a gyerekek eszméletlen magas minőségű zenéket szereznek! Most csütörtöktől indul a hetente jelentkező kis klub-est sorozatunk, a „Mulató Aztékok Presszó” a Pump city magyar streetwear szerveződésében a Johnny Pump’s Music Bar-ban Budapesten. DJ-szettek, hip-hop koncertek, fellépők, vendégelőadók, live actek, sampler/laptop/hangszer élőzések, jazzy íz és hangulat.

E.: Meglépni a következő lépcsőt, ami számomra az, hogy összeszedettebben csinálni a zenét. Értem azt, hogy befejezni a dalokat, mert igazából az a munka!!! Zenét írni inkább játék, pontot tenni a dolgok végére, lezárni. Ez az, ami igazán nagy kihívás számomra.

Végül ajánljatok olyan könyvet vagy filmet az olvasóknak, amit ti is szerettek!

T.: Filmnek talán Jarmusch – Kávé és cigarettá-ja, könyvnek meg Heinrich Böll-től a Billiárd fél tízkor.

E.: NETWORK (1976) – életem egyik legjobb filmje!

Köszönöm szépen skacok!

T.: Mi köszönjük szépen, ölelés,üdv Mindenkinek ! ! ! 😉

E.: Mi is kösz, csókacsalád!

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük