Kövess minket

Hiphop

InterYou: Phat

Naná, hogy PHAT az aki elsők között beugrik mindenkinek! A Vészk’járat tagjával beszélgettünk és újságolta el nekünk, miért a rap zene mellett döntött a kilencvenes években! Azóta eltelt majdnem 20 év és még mindig töretlenül a pályán!

Megosztva

11418228 729100777236513 180153220 n

Ha kíváncsi vagy hogyan és miért kezdte el a szövegelést, nincs más dolgod, mint csekkolni az oldalunkat!

Kilencvenes évek eleje. A győri születésű Kámán Béla, lesi minden mozdulatát a Warnin’Shotz-nak. Töretlen lelkesedéssel és odaadással írta a szövegeit, megszületett Phat. A magyar rap szegény lenne nélküle, rímein, életszemléletén egy generáció nőtt fel! A magyar hiphop kiemelkedő alakja, a BlooseBroavaz tagja, a Vészk’járat fele!

Örülök, hogy újra látlak. Utoljára az A38 hajón találkoztunk egymással, a Bankos Mappa II lemezbemutatója kapcsán. Mi volt ez a projekt?

Bankos két legyet akart ütni egy csapásra, azaz egy napra akarta szervezni a lemezbemutatót, illetve a lemezmegjelenést is. Ez össze is jött neki, aminek nagyon örülök, hiszen az ilyen volumenű bulikban több olyan előadóval is találkozom, akikkel nem tartom a napi kapcsolatot, de megszorongatom a kezét, ha meglátom. Ilyen Az Idő Urai csapatból: Rapa és Tish, akiket külön üdvözlök! A fellépések nagyon vagányra sikerültek, annak ellenére, hogy vezettem és nem tudtam elengedni magam teljes mértékben.

Van rajtad kívül több magyar rapper is, akiket többször látunk a színpadon. Mit gondolsz, mi ennek az oka?

Körülöttem olyan csapatok és emberek vannak, mint a Barbárfivérek és Siska. Hozzájuk képest nem mondhatni, hogy sűrűn járnék. Habár volt olyan korszak is, amikor kifejezetten sokszor és hosszú órákat töltöttem utazással. Az említett figurákat népszerűbbnek tartom, mint magamat! Sok emberhez el tudják juttatni a zenéjüket, aminek nagyon örülök és büszke is vagyok rájuk!

Jó fellépőnek tartod magad?

Általánosságban szeretném csak jellemezni a jó fellépőt. Egy igazi MC szerintem varázsol a színpadon, hiszen minden szemet és fület magára kell, hogy tapasszon. De nem elég, ha mindenki őt bámulja, a figyelmet fent is kell tartania. Ha egy hullámhosszra kerül a közönséggel, biztos vagyok benne, hogy elnyeri a mélyen tisztelt tetszését.

11694247 729100780569846 1939750107 n

Túlzásba lehet vinni szerinted a szereplést? Mit gondolsz?

Egy kis fejvakarás…
Hát persze! Nem szabad a közönség arcába sem belemászni, hiszen ez kétélű dolog. Ismerek olyanokat, akik csak állnak a színpadon, mint egy fadarab, de olyan a kisugárzásuk, hogy nem bírsz nem rá figyelni. Viszont vannak ripacsok is, akik bármit csinálhatnak, egy fej sem fog bólogatni a zenéjére.

Te mikor kezdtél el bólogatni a rap zenére? – nevetve.

Háááááát! Általános iskolában történt minden – emlékszik vissza PH, közben hunyorgat -, amikor jártam le a pályára kosarazni, ahol több olyan idősebb arc is megfordult, aki már hallgatott kimondottan UG zenét. A szövegelés végig bennem volt, hiszen szerettem azt, ha kiállhatok valaki elé és előadhatom a produkciót, amivel készültem. Óvodában és alsóban is többször szerepeltem szavalóversenyeken, suli újságban jelent meg versem. Tehát ez az egész úgy jött magától amiatt, hogy ebben éreztem magam jónak és ez állt hozzám közel. Amikor igazán elkezdett érdekelni a zene, akkor nem tudom miért, de a rap volt az, amire azt mondtam, hogy ez lesz az én asztalom. Sikztah öccsével, Krooge-gal  kezdtem el az egész rappesdit, Tibbah volt, aki segített a felvételekben és az alapokban.

Miért pont Phat? Honnan jött a név?

Sikztah ragasztotta rám még ezt a nevet a kilencvenes évek végén. Azt mondta, hogy az akkori nevem nem igazán vállalható, ezért találjunk ki mást!

Elárulod mi volt az első név?

Steal! – nevetve emlékszik vissza.
A rendkívül „humoros” barátaim, még a mai napig szoktak így hívni!

Látsz különbséget az akkori magyar rap és a mostani között?

Természetesen. Nyilván a technika nagy szerepet játszik abban, hogy egy előadó fejlődjön, hiszen tudja mihez hasonlítani, viszonyítani a saját motyóját. Akkoriban muszáj volt utána járnod mi is az a rap, hiszen nem jutott el hozzád. Se okostelefon, se internet. Én személy szerint, Ausztriába járkáltam ki lemezekért, mert itt nálunk aztán semmi nem volt! Fanatikusnak kellett lenned ahhoz, hogy hozzájuss külföldi albumokhoz. De aki végigjárta ezeket az utakat, az eszméletlenül imádta a rap zenét és pszichopata módon függője volt annak. Mostani helyzetről azt mondanám, hogy van egy hatalmas közeg, aki csak azért hallgatja, mert mindenevő, tehát bármit meghallgat. Persze itt is lehet minőségi zenét nyomni, ami valóban elér egy szintet, de azt mondom, hogy lehet olyan minőségi alkotást is készíteni, ami csak látszatában tűnik annak. Sajnos ennek sokan bedőlnek! Nem akarom degradálni azokat, akik bármit meghallgatnak. Tényleg! Csak ezzel akartam érzékeltetni azt, hogy az akkori megszállott emberek, csakis a rapnek tudtak élni!

11717150 729100783903179 1727554045 n

Többen próbálkoztak régen a szövegeléssel?

Nem. Vagyis… lehet. Inkább azt mondanám, hogy ma már bátrabban az emberek. Sajnos az önkritikájuk is kisebb, hiszen sokan megelégednek azzal, ha épp csak a baráti körük az, amitől visszaigazolást kapnak. Ez túl elfogult vélemény lehet!

Mit szerethetnek az emberek a Te zenédben?

Akik engem hallgatnak, azok igazán szerethetnek engem. Érdekelheti őket, amiről szövegelek. Lehet, hogy valaki csak azért, mert egy környékről származunk. Törekszem arra, hogy könnyen azonosulni tudjanak velem. Van olyan szám, amiben kerek perec megmondom amit érzek, de van olyan is, amiben csak körül írok egy gondolatot, ami megfogalmazódott bennem. Megforgatom az agytekervényeiket, gondolkodásra próbálom ösztönözni őket.

Milyen tanáccsal látnád el azokat, akik most kezdenének el a rap zenével foglalkozni?

Az a tapasztalatom, hogy nagyon sokan a válaszútnál rossz irányba mennek! Akármilyen feltételek és kifogások, külső vélemények miatt. Nagyon sokan hagyják, hogy mások rájuk erőltessék a saját felfogásukat. Nem szabad! Ki kell tartani a saját életszemléleted mellett, minden áron!

Amilyen,,könnyű” elkezdeni, olyan könnyen fel is lehet adni?

Erről nem igazán tudok beszélni, hiszen bennem, soha egy pillanatra sem fordult meg az, hogy abbahagyjam. Amit nem szeretek az az, amikor kijelentik, hogy azért nem hallgatnak már rap zenét, mert megkomolyodtak. Tudok olyanokat is, akik azt vallják, hogy addig érdekelte őket ez az egész, ameddig fel nem nőttek! Rájuk ügyet sem vetek. Körülöttem jönnek, mennek az emberek… én maradok!

Lehet példát mutatni a rappel?

Persze, van olyan szám, ami az emberekre iszonyatosan hat és ezáltal érezhetik azt, hogy nincsenek egyedül. Lehet, valakiben dolgoznak olyan belső hangok, amiről más nehezen vagy épp nem is mer beszélni. Mikor meghallok egy ilyen számot, feltöltődöm! Árny oldala is lehet a dolognak, hiszen rengeteg MC van, aki meglátásom szerint negatív tanácsokkal látja el a hallgatót!

Van olyan hazai előadó, akivel még nem készítettél számot, de szívesen benne lennél?

Neveket nem szeretnék mondani, de természetesen van.

Melyik az a sor, amelyik először eszedbe jut bármelyik magyar rap számból?

,,Van aki fut, van ki sétál,mégis előbb oda jut!”- Bankos.

Mesélj egy kicsit a civil életedről! Mit lehet elmondani Kámán Béláról?

Ha nem rap, akkor persze a család és a munka. A kedvesemmel élek és a kutyámmal, Csokival. Imádom őket! Egyébként szokásos életet élek. Hétfőtől péntekig munka. Nem rég váltottam munkahelyet, jelenleg egy logisztikai cégnél dolgozom. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen most azt csinálom, amit szeretek! A szamárlétrát én is végig jártam, ugyanis 12 évig dolgoztam három műszakban egy multinál! Nem volt kellemes! Ha tehetem a barátaimra is szánok időt persze! Elég idős vagyok már ahhoz, hogy legyenek saját kötelezettségeim, amiknek próbálok teljes mértékben eleget tenni! A sportokért odavagyok, főként a kosárlabdáért. Nem feltétlenül csinálni, nézni is! Stressz levezetésnek pedig egyenesen tökéletes.

Mennyire tér el Phat és Kámán Béla személyisége egymástól?

Nyilván mind a kettő én vagyok. Béla mondhatni egy alkalmazott egy cégnél, akinek van főnöke, ezáltal meg kell felelnie a normáknak. Nem minden esetben mondhatom ki, amit gondolok. Phat viszont megőrülne, ha nem mondhatná ki, ami a szívét nyomja! A rapben én vagyok a saját főnököm.  A munkában is persze elég önérzetes vagyok, de muszáj kompromisszumokat kötnöm, hogy haladjak a kitűzött céljaim felé!

Áruld el az olvasóknak, mely lemezeken fogjuk hallani legközelebb a hangodat?

Dolgozom a saját albumomon, nem mondhatni, hogy őrült tempóban, mert az alapok szinte már egy éve megvannak. Ennek ellenére persze folyamatosan agyalok rajta, hogyan, mivel és kikkel tudnám feldobni. Lehet ezért is lassabb egy kicsit! A Víztükör című számom, ami a legutóbbi Stíluspakk lemezen hallható, már a szólómra szántam, de úgy gondolom, hogy nagyon jó helyre került így is! Szerencsére folyamatosan kapok felkéréseket. Lesz egy Vészk’járat muzsika KoolKasko albumán. A köreimben lévő albumok már készen vannak, amiken engem is lehet hallani, gondolok itt Siska Veteránjára, a Vicc Beatz Mixtape 3-ra, Bankos Mappára, csakúgy, mint Mikee cuccára. Tibbah-nak a lemeze is készül, azon is meglehet majd találni engem.

Légy oly kedves és ajánlj egy zenét az olvasóknak!

Easy Money – Takin’ It Wit Me

https://www.youtube.com/watch?v=5ozn74kDSMM&hd=1

Időközben megérkezett Phat barátnője is, ezért úgy gondoltam, hogy a következő kérdésre talán Ő jobban tudna válaszolni! –

Kedves Reni! Ha három szóba kéne jellemezned Bélát, mi lenne az?

Precíz, komoly, türelmetlen. J

Béci kérlek, egészítsd ki az alábbi mondatokat:

A legjobb dolog az életemben a család és a zene!

Ami engem érdekel, az csakis a kosár, ami pedig egyáltalán nem, az a foci!

A második otthonom a stúdió!

Akire mindig számíthatok az a kutyám, Csoki!

Amivel a legjobban fel tudnak húzni, azok az értelmetlen dolgok.

Amire a legjobban büszke vagyok, az a BlooseBroavaz.

Ha lenne egy millió dollárom utazásra, nyelvtanulásra költeném.

A beszélgetésünk végéhez értünk, szeretném megköszönni, hogy válaszoltál a kérdésekre. Még kétszer ennyi sikeres évet kívánok! Szeretnél üzenni valakinek?

Én köszönöm a lehetőséget! Üzenni nem szeretnék senkinek, a számaimban minden benne van!
Ja de! Csak annyit, hogy: BlooseBroavaz örökké b***meg!

Az interjú alatt kiragadott gondolatok:

,,Jövőre tudok mutatni olyan szöveget, ami akkor 20 éves lesz!”
,, Van olyan számom, amitől számítva eltelt annyi év, ahány éves voltam akkor, mikor felvettem!”
,, A szólóm megjelenés előtt, 10 évvel tudtam, hogy A Skorpió Mérge lesz az albumom címe!”
,,Ha tehetném, nyelveket tanulnék és szétutaznám az agyam!”
,, Azt akarom, hogy a saját hibáimat ne csak felismerjem, hanem javítsak is rajtuk!”
,, Körülöttem jönnek, mennek az emberek… én maradok!”

https://www.youtube.com/watch?v=WfejJirhwnw

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés