Kövess minket

Hiphop

InterYou: PMK

Interjú az egy személyes csapattal, a PMK-val!   

Megosztva

Mit kell tudni a PMK-ról?

Emberek csinálják embereknek, nem egy lélektelen pop-robotgyár. Ez egy csapat, eredetileg hárman voltunk, csak megélhetési okokból külföldre (a Kalap-kabát Viccbeatz számunk is erről szól) távozott a két barátom (Bleza, és Lalipop/revo). Most a PMK egyszemélyes csapat. Viszem tovább a „gyógyult” zenéket a Klinikával.

Hogyan kerültél a Viccbeatzbe?

Ez egy jó kérdés, gyakran megkérdezik. Sehogy, mert együtt találtuk ki a Jam-balayával, Fullánkkal, aztán később belekerült Kontroll-, Erru és Day is. De elsősorban ez a mi kis győri „háziWu-Tang” baráti körünk. Szeretném kihangsúlyozni, hogy ez egy baráti kör is, nem csak zene.

Mi motivál, hogy underground Hip-hopot csinálj, itt, – a kis Magyarországon?

Nem biztos, hogy ez teljesen választás kérdése, azt vettem észre, hogy azoknak, akik komolyan veszik, ez egy szerelem, hobbi, jó értelemben vett őrület. Nem tudom, nem csinálni. De nem hiszek kimondottan az underground és a pop kategóriákban. Jó, vagy rossz zene van. A témaválasztás, az irányultság persze sok mindet meghatároz. De az underground is lehet szar. És az is. Hahahaha.

A zenei életben létezik, egy mirelit, lakossági fogyasztást kiszolgáló ipar, ami előszeretettel nevezi magát közönségbarátnak, popnak, szórakoztatónak. Általában egyiket sem tudja teljesíteni. Görcsös és unalmas. Jó pop is kevés van.

 PMK 1

Milyennek látod a magyar hip-hop jövőjét?

Minden reggel látom a tükörben borotválkozás közben. Na vicceskedést félretéve, ezer különböző dolog alakítja.

A magukat hip-hopnak nevező, szerelmesszám-generátorok, és a net-huszár egymásnak üzengető stúdiógengszterek világa elkeserít. Nem akarom elhinni, hogy ezt még 2010 es években is van, aki beszopja. Nem mentség, hogy 16 éves vagy. Senki nem tart pisztolyt a fejedhez, hogy hülye legyél. De szintén az internet univerzum kibontakozása, hozta magával azt, hogy egy faluból, egy kis vidéki városkából is eljuthatsz a célcsoportodhoz. Persze több lett a gagyi is, aki másolja a rossz mintákat.

De a gyors információcserének hála, sok parti is van, gyorsan megtalálják egymást azok, akik akarnak valami frisset. Ez meg is erősíti a beatmakerek, mc-k hitét, hogy nyomják, nincsenek egyedül. Csinálni kell és kész. Akit érdekel, az megtalál, a többi hype.

Mi várható tőled/tőletek legközelebb?

Lesznek csodás új dolgok, boldogság, szeretet, és a hangyák járják át a Viccbeatz gyermekeit. Lesz PMK, és úgy tudom, Kontroll Jocónak is jön valami büntető cucca.Nem rég csináltam egy low budget nyers kis klippet. A Károly zenét. Ez az ősszel megjelenő harmadik PMK cuccon lesz rajta. Ez egy koncept album lesz.. Sajátos megközelítéssel.

Mit kell erről tudni?

Csak vért és könnyeket ígérhetek. J Nem a szokványos módon készült, hogy alap aztán agyalás. Volt egy koncepcióm, egy utazás, egy trip, és erre kerestem egy sajátos zenei világot. Így új megközelítéssel, nyúltam a szövegekhez és a zenékhez is.

Minden számnak van egy az albumot összefogó értelme, egy, ami maga a témája, és egy, amiben a hip-hop mint stílus, hozzáállás kerül szóba. Azért is lesz Premium Bananas a címe.

Mert olyan lesz a magyar hip-hop életben mintha egy másik bolygóról jöttem volna.

Az album címe egy képből jött, ahol gyerekek banános-dobozzal a fejükön álldogálnak, így akarják megóvni magukat a napfogyatkozás káros sugaraitól.

PMK 2

Rögtön az a hasonlat jutott eszembe, hogy a magyar hip-hopban, de általában, a magyar emberek gondolkodásában is jellemző egy ilyen provinciális, kis sötét hozzáállás. Mintha az lenne a teljes zenei vagy bármilyen világ, ami a kis dobozában benne van, pedig körbeveszi a végtelen zene, és amúgy se tudja megvédeni magát a naptól, a fénytől, vagy bármitől.

       A zenei közhelyekben gondolkodó embereket meg telibe leszarom, ezt így írd le. Nehogy már én kérjek elnézést, ha valaki sötét, ezzel nem tudok mit kezdeni. Azért is merek így fogalmazni, mert direkt úgy írtam meg, a számokat, hogy aki szán rá annyi időt, hogy kétszer- háromszor meghallgassa, annak le fog esni minden. Valójában nagyon figyeltem arra, hogy vidám hangulatú legyen, nem erőltettem bele minden gondolatom. Az a célom, hogy ha valaki előveszi „x” év múlva akkor is adjon valamit, nem pillanatzenét akartam, hanem egy teljesebb valamit. Ami szórakoztat, de azért kérdéseket is vet fel benned.

A beatekkel, kapcsolatban, az a baj, hogy ha azt mondom, hogy trap, cloudrap, minimal, vagy boom bap, nem segítek, mert olyan embereket kértem meg, akik nem másolják a trendeket, hanem átértelmezik. Nagyon friss, nyers cucc lesz.

A beatekért, Robotdeck /Zöldrobotmajom/, Erru, GLXY, Frank Clear/Kockás, Lassú Isten,és Emekajji/Mulató Aztékok/ felelős.

Az mc-k nek meg külön köszönet, mert értették mit akartam, és benne voltak, hogy ne egy tipikus rap albumot rakjunk össze. Akr, Erru, Ketioz, Kontroll, Fullánk, Mikee Mykanic, Griin-, és Gazsi rap show hozza a tőle nem- megszokottat. Igen, Gazsi rendesen, és komolyan fog reppelni, mert tud, ha akar. És most akart. Ez egy akarós album. Ennyi.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés