Kövess minket

Pop

InterYou: Ultravaló

Az Ultravaló zenekar 2007-ben kezdte meg zenei karrierjét. A zenekar múltjáról, terveiről és jövőjéről Ivády Leventével, a zenekar frontemberével beszélgettünk.

Megosztva

Ultravaló 4

[Margóra: Az Ultravaló egy magyar nyelvű, saját számokat játszó, 5 tagú funk-beat zenekar, mely 2007 óta aktív tagja a budapesti klubéletnek. 2008-ban jelent meg első hanghordozójuk, a DEMO2008, majd három évvel később a DEMO2011-zel jelentkeztek, 2014 őszén pedig megjelent a MIKROFONPRÓBA EP-jük.]

Minden zenekarnak van története, rólatok mit lehet tudni?

2007-ben alakult a zenekar. Az én és a testvérem kezdeményezésére, akit Vajknak hívnak és jelenleg is a gitáros pozíciót erősíti. Kezdetben közösen írtunk számokat, most már áttevődött a hangsúly abba az irányba, hogy inkább én írom a dalokat, de a hangszereléseket még mindig természetesen közösen végezzük a zenekarral.  Amikor 2007-ben megalakultunk, akkor egy teljesen más néven futott a banda, de az tévedés volt, leváltottuk, azután jöttek-mentek a tagok. Az ilyen tipikus történet, általános dolog, hogy egy zenekarban rengeteg tagcsere van, nálunk is volt egy-két generációváltás, de a jelenlegi felállás most már harmadik éve fix, ami egy csodának számít. Az Ultravaló név sok agyalás útján alakult ki, manapság nagyon nehéz jó zenekarnevet találni, meg olyan zenekarnevet, amit nem használtak el. Volt is egy-két Google segítség, mindig leellenőriztük, hogy amit kitalálunk az vajon létezik-e már és az Útravaló akkoriban még csak egy vers formájában létezett, amit az 50-es években írt egy költő. Végül, úgy találtuk ki, hogy maga a kifejezés tetszett, amit megtekertünk: valóság feletti, érzelmi szférák megfogalmazására próbál utalni. Ez nekünk párhuzamot jelent a dalszerzéssel.

Milyen műfajokat vegyít a banda?

Alapvetően a funky-ból indulunk ki, még mind a mai napig nehezen tudjuk levetkőzni a funky-s jellegű lüktetést, ami talán nem is baj. Sokféle zenét hallgatnak a zenekar tagjai, de a közös induló keresztmetszet Jamiroquai volt. Kacérkodtunk a jazzel is, több tagunk is tanult jazzt, mindannyinknak van köze ehhez a műfajhoz.

Mit tudhatunk meg a lemezetekről?

A Mikrofonpróba EP-t 2014 decemberében jelentettük meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Amikor megnyertük a pályázatot, egyből stúdióba is vonultunk. L.V. stúdióban készültek a felvételek és a Silverhill stúdióban kevertük és mastereltük az anyagot. Nagyon élveztük a munkát. Már az album megjelenése előtt volt egy videoklipünk, melyet a Mikrofonpróba számhoz készítettünk. A dal köré raktuk a kislemez anyagot. Később egy másik dalhoz is videoklipet is készítettünk. A WMMD közvetítésével jelen vagyunk a különböző streaming oldalakon pl. Spotify, iTunes, Deezer.

[vembed youtube=”aQvytUV-Cno?list=PLbI4isEW-orsR5jT22afL1doFYZBzuurJ” ]

Mit terveztek a jövőre nézve?

A jövőre nézve szóba került már a nagylemez témaköre, ami gyakorlatilag már évek óta kész van, de financiális okokból kifolyólag még nem tudtuk megvalósítani. A fejleményekről időben tájékoztatni fogjuk rajongóikat, ezért kövessetek minket Facebookon.

A zenekar legközelebb október 30-án a budapesti Jazzy Pubban csap a húrok közé, hallgassatok bele ti is!

Facebook esemény:
https://www.facebook.com/profile.php?id=1032558426796779&ref=ts&fref=ts

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük