Kövess minket

Aztaa

Ismét a Fidesz nyerte a magyar parlamenti választásokat

Megosztva

Hatalmas győzelmet arattunk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap késő este a kormánypártok budapesti eredményváró rendezvényén.

A kormányfő a Bálna rendezvényközpont előtt felállított színpadon – nem sokkal 23 óra előtt mondott – beszédében úgy fogalmazott: „hatalmas győzelmet arattunk, akkorát, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan„.

A leadott szavazatok 98 százalékának összesítése után a pártok parlamenti mandátumainak száma a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az alábbiak szerint alakul:
   
1. FIDESZ-KDNP: egyéni választókerület: 88, országos lista: 47, összesen: 135, a parlamenti mandátumok aránya: 67,84 százalék.
2. DK-JOBBIK-LMP-MSZP-MOMENTUM-PÁRBESZÉD: egyéni választókerület: 18, országos lista: 38, összesen: 56, a parlamenti mandátumok aránya: 28,14 százalék.
3. MI HAZÁNK: egyéni választókerület: 0, országos lista: 7, összesen: 7, a parlamenti mandátumok aránya: 3,52 százalék.
4. MNOÖ: kedvezményes mandátum: 1, összesen: 1, a parlamenti mandátumok aránya: 0,50 százalék.

A Fidesz-KDNP tehát ismét kétharmados, alkotmányozó többséget alkot a magyar Parlamentben, újdonság pedig, hogy bejutott a szélsőjobboldali Mi Hazánk. Az ellenzéki összefogás miniszterelnökjelöltje, Márki-Zay Péter elismerte a Fidesz választási győzelmét, a Városligeti Műjégpályán felállított színpadon úgy fogalmazott: „ugyanúgy le vagyok taglózva, mint mindenki más. Nem akarom titkolni a csalódottságomat, a szomorúságomat, soha nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény„.

A választással együtt tartott gyermekvédelmi népszavazás érvénytelen lett.

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés