Kövess minket

Sport

Ismét Hosszú Katinka lett a világ legjobb női úszója

Cseh László a második a férfiak között!

Megosztva


Akárcsak egy évvel korábban, úgy 2015-ben is Hosszú Katinka érdemelte ki a világ legjobb női úszójának járó elismerést a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnél (FINA).

A Vasas 26 éves klasszisa az amerikai Katie Ledeckyt és a svéd Sarah Sjöströmöt megelőzve nyerte meg a pontversenyt. Hosszú a tavalyi év fő versenyén, a kazanyi nagymedencés világbajnokságon 200 és 400 méter vegyesen diadalmaskodott, előbbi távon világcsúccsal győzött, emellett 200 méter háton harmadik lett.

A férfiak mezőnyében Cseh László – aki Kazanyban pillangóúszásban három távon három különböző érmet nyert, közte 200 méteren aranyat – a második helyen végzett Mitch Larkin mögött. Az ausztrál úszó 100 és 200 méter háton lett világbajnok. A FINA gáláján ugyanakkor egyikük sem vett részt, mivel Luxemburgban versenyeztek. Szántó Éva, a jövő évi vb szervezőbizottságának ügyvezető igazgatója vette át Hosszú díját.

Julio Maglione, a FINA uruguayi elnöke beszédében köszönetet mondott Budapestnek a gála megrendezéséért, egyúttal hangsúlyozta, biztos benne, hogy a magyar főváros fantasztikus világbajnokságnak ad majd otthont jövőre. Hozzátette, a szervezőbizottság kiváló munkája, illetve az épülő vadonatúj uszodakomplexum garancia egy kiváló vb megrendezésére.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere elmondta, a jövő évi vb a legnagyobb esemény lesz, amelyet Magyarország valaha rendezett. Megjegyezte, bízik benne, hogy rekordokat, magyar győzelmeket is láthatnak majd Budapesten, amely „baráti otthona lesz a szurkolóknak”.

A FINA Budapesten tartott Büró-ülését követően vasárnap délelőtt hirdette ki, hogy 2021-ben Fukuokában, 2023-ban pedig Dohában rendezik a vizes világbajnokságot, este pedig a Pesti Vigadóban tartották a szervezet éves díjátadó gáláját, amelyen az elmúlt év legjobbjait ünnepelték.

Az eseményen Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a jövő évi budapesti világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FINA-Aranyjelvényt vehette át Maglionétól.

A gálán részt vett Al-Fahad Al-Shabab sejk, a világ nemzeti olimpiai bizottságait tömörítő szervezet (ANOC) elnöke, aki rendszeres vendége az ötkarikás játékok elitkategóriájába emelt úszósport kiemelkedő eseményeinek. Al-Shabab sejk látogatása fontos állomás a 2024-es budapesti olimpiai pályázat sportdiplomáciai népszerűsítésében is.

Az elmúlt években a FINA-nál szavazás alapján hirdettek győzteseket, ezúttal azonban pontrendszer alapján került ki az év legjobbja a különböző vizes sportos kategóriákban. Pontot szerezni csak FINA-eseményeken lehetett, illetve a végső győztesek csakis a Kazanyban világbajnoki címet szerzett sportolók közül kerülhettek ki, ezen túlmenően úszásban a világrekord bármilyen medencében és viadalon ugyanannyi bónuszt jelentett, illetve díjazták az év végi világranglistás helyezéseket is. Többek között ez utóbbinak köszönheti Hosszú Katinka az idei elsőségét, mert bár a világbajnokságon Katie Ledecky négy aranyérmével és három világrekordjával jelentős előnyre tett szert, az amerikaival ellentétben Hosszú Katinka részt vett a világkupában, valamint a rövidpályás szezonban is igencsak kitett magáért, hiszen két világrekord mellett hat számban is a világranglista élén végzett. Hosszú 1110 ponttal zárt, Ledecky 980-nal.

Hosszú mellett korábban a vízilabdázó Varga Dénes (2013) és a nyíltvízi úszó Risztov Éva (2012) nyerte el az év legjobbjának járó FINA-díjat.

A FINA 2015-ös díjazottjai:

Úszás:

Férfiak: Mitch Larkin (ausztrál)

Nők: Hosszú Katinka

Az év legkiemelkedőbb úszása (FINA-ponttáblázat)

Férfiak: Adam Peaty (brit) – 50 m mell, világrekord (Kazany)

Nők: Katie Ledecky (amerikai) – 800 m gyors, világrekord (Kazany)

Műugrás:

Férfiak: He Csao (kínai)

Nők: Si Ting-mao (kínai)

Óriás-toronyugrás:

Férfiak: Gary Hunt (brit)

Nők: Rachelle Simpson (amerikai)

Szinkronúszás:

Férfiak: Bill May (amerikai) és Alekszandr Malcsev (orosz) – megosztva

Nők: Szvetlana Romasina (orosz)

Nyíltvízi úszás:

Férfiak: Jordan Wilimovsky (amerikai)

Nők: Ana Marcela Cunha (brazil)

Vízilabda (csapatok):

Férfiak: Szerbia

Nők: Egyesült Államok

Különdíjak:

FINA Újságírói Díj: Stefano Arcobelli (La Gazzetta dello Sport)

(MTI)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés