Kövess minket

Stílus

Ismételten arcpirító lopásgyanúba keveredett Virgil Abloh divattervező

*DJ Khaled hang* – ANOTHER ONE.

Megosztva

Forrás:

Ismét áll a bál a Mercedesszel munkálkodó Virgil Abloh és a Louis Vuitton háza táján: az amerikai tervezőt sokadjára kapták azon, hogy másol és ötleteket lop, ezúttal a legendás belga dizájner, (aki nem mellesleg az antwerpeni hatos/Antwerpeni Hatok tagja) Walter Van Beirendonck fejezte ki ellenérzését, mivel állítása szerint Abloh a luxusmárka 2021-es tavasz/nyári kollekciójával lekoppintotta az ő 2016-os darabjait.

Az extravagáns és olykor extrém ruháiról híres Beirendonck a belga Knack Weekend nevű lapnak nyilatkozott az ügyről, elmondása szerint Virgil idei showjához számos olyan elemet ellopott, amit ő a 2016-os gönceinél már felhasznált és kigondolt.

A másolás egyáltalán nem újdonság, a divat része. De nem ilyen módon. Nem ezen a szinten, nem ekkora büdzsével, és nem akkora csapattal és nem azokkal a lehetőségekkel, amik nekik vannak. Ez az, ami sokkolt engem.” – kezdte a jogosan sértettséget érző fashion-ikon, majd Virgil munkásságáról alkotott véleményét nem véka alá rejtve így folytatta: 

Virgil ismét megcsinálta. Ez nem csupán másolás, hanem az én világom, az ötleteim, a szabásmintáim, az anyagaim, és moodboardom teljes lenyúlása – szinte minden, amin 1985 óta munkálkodom*. Minden lehetősége megvan arra, hogy a világon bárkivel együtt dolgozhasson, felkérhetett volna egy kollaborációra.”

(…)


Tiszta sor, hogy Virgil Abloh nem egy divattervező. Nincs önálló tervezői nyelve, nincs víziója. Nem képes szezononként önálló dolgokat alkotni, és ez fájdalmas. Nekem ennyi, a divatban eltöltött év után szép lassan sikerült kialakítanom a saját nyelvem, ami az enyém. Ez vagyok én. Ő pedig elveszi és lemásolja. Újra lehet értelmezni dolgokat, lehet őket kicsit másképp csinálni, de ez csupán kínos. Mindeközben Abloh rengeteg pénzt keres és gazdagszik.”

Walter Van Beirendonck azon kívül, hogy sérelmezte a sziluettek és a színskála ellopását, kiemelte, hogy a legarcpirítóbb és legfeltűnőbb, egyben legegyértelműbb másolás a ruhákba varrt plüssállatok terén történt. Emellett a szemüvegek is gyanúsan hasonlóan festenek, egy pufidzseki kivitelezése is meglehetősen egyezik, sőt, a gumiból készült, felfújt lények, amikkel a modellek sétáltak (lásd: az elcsórt ötleteket felvonultató fotón) is lopva lettek, a különbség annyi, hogy Virgil háromszor akkora méretűre tervezte őket. (Bónusz: a szóban forgó Louis Vuitton kollekció részét képezi egy narancsos színű cipő is, ami akár egy kínai New Balance hamisítvány is lehetne.) 

Forrás: Instagram / @dropnews.hu

Forrás:

Forrás: Instagram / @dropnews.hu

Forrás: Instagram / @dropnews.hu

Beirendonck a közösségi médiában szintén beleszállt Virgilbe: a belga tervező Instagram profiljára posztolt egy képet tavalyi bemutatójáról, amin a 2020-as őszi darabjait prezentálta. Ezen egy igencsak eklektikus, Walterhez hűen színes és csillivilli felső látható, rajta az „I HATE COPYCATS.” felirattal, ami a képaláírás is lett egyben – szűkszavú, de annál érzékletesebb állásfoglalás. 

[instagram]CDkDntcp8EK[/instagram]

Nem ez az első (és nem is a második), hogy Virgil ötleteket lop: korábban már sikeresen lemásolta ezt a dzsekit, ezt a táskát, csórt mintát egy grafikustól, sőt, az Off-White logóját és a brand nevét sem egészen ő találta ki. Mindezekhez társulnak még olyan kényes ügyek is, mint Pop Smoke posztumusz albumának elbaltázott borítója, vagy a Black Lives Matter számára felajánlott, rettenetesen kevésnek számító 50 dollár is.

(Highsnobiety)

* Megjegyzés: A csillag előtt kis változtatással a @dropnews.hu fordítását idéztük.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés