Kövess minket

Események

Istenítélet a Vígszínházban

Pontosan száz éve született a kiváló drámaíró, Arthur Miller, 1952-ben írta a politikai üldözésről, megbélyegzésről, elvakultságról és szenvedélyes szerelemről szóló drámáját, A salemi boszorkányokat, amelyet most Istenítélet címmel mutat be a Vígszínház.

Megosztva

Salemben fiatal lányok egy csapata szerelmi bánattól és más érzelmektől fűtve egy tavaszi éjszakán megidézi az ördögöt. Ám ettől valósággal elszabadul a pokol. Egy csapásra a boszorkányság és az ördög elleni kíméletlen harc csatamezejévé változik az addig békés kis település, ahol már senki sincs biztonságban az elvakult boszorkányüldözőktől. Az Istenítélet a boszorkánypereken túl az előítéletekről és egy közösség felbomlásáról szól. A politikai és egyházi bűnbakkeresésbe kiválóan simulnak bele az egyes emberek önös érdekei, a törvényes és törvénytelen eljárások pedig önjáróvá válnak, és maguk alá temetik az egész közösséget.

„Maga az előadás rendkívül izgalmasan alakul, nagyon bonyolult szövetű, és nagyon fontos egyéni és közösségi értékeket vet föl. Akusztikája rendkívül erőteljes” – mondta Hegedűs D. Géza, aki az előadásban Parris tiszteletes szerepét alakítja. „A rendezés az emberi civilizáció pusztulása utáni pillanatot mutat meg, tehát egy nagyon végletes és kiszolgáltatott helyzetben létező közösség életébe tekinthet be a néző. Számtalan bonyolult emberei helyzet, és emberi sors mutatódik fel. Ettől rendkívüli erejű, és számtalan meglepetéssel teli a produkciónk” – folytatta Hegedűs D. Géza. „Megmutatkozik benne minden arca az embernek, az aljas, sunyi, és kiszolgáltatott, de ugyanakkor a felséges, és tiszteletreméltó, és szeretnivaló is.”

Az Istenítéletet a Mohácsi-testvérek fordításában mutatja be a Vígszínház társulata, a darab rendezője Mohácsi János. A monumentális produkciót a színház nagyszerű színészeinek mesterien összehangolt játéka teszi felejthetetlenné.

„Ez egy elképesztő csapatmunka, olyan az egész előadás, mint egy hatalmas kórus- vagy nagy zenekari mű” – meséli az Abigail Williams bőrébe bújó Szilágyi Csenge. „Fantasztikus élmény egyszerre a színpadon lenni ilyen sokan. Hatalmas ereje van annak, ha huszonöt ember pánikba esik, dührohamot kap, örül, vagy éppen énekel.”

Az előadás női főszereplője, Herczeg Adrienn másodszor játssza Proctorné szerepét Mohácsi János rendezésében. Néhány évvel ezelőtt Pécsett már játszotta ezt a szerepet, amiért a Pécsi Országos Színházi Fesztiválon a legjobb női alakítás díját is elnyerte: „Különleges lehetőség egy színésznőnek kétszer is találkozni egy ilyen nehéz szereppel. Természetesen más lesz ez a mostani előadás, és belőlem is új dolgokat hoz ki a vígszínházi csapat, és az, hogy egy másik életszakaszban járok most. Egy gyerekkel a hátam mögött máshonnan fogalmazom meg a dolgokat.”

Herczeg Adrienn férjét, John Proctort Stohl András alakítja: „Talán még soha életemben nem játszottam ilyen érdekes, izgalmas szerepet. Próbák közben azon gondolkodtam, hogy sok ajándék volt már az életemben, és most megint azt érzem, hogy egészen elképesztő ajándékot kaptam a Mohácsi testvérektől, a Vígszínháztól.”

Az előadás szereplői: Stohl András, Herczeg Adrienn, Szilágyi Csenge, Fesztbaum Béla, Hegedűs D. Géza, Hevér Gábor, Lukács Sándor, Felhőfi Kiss László, Péter Kata, Kútvölgyi Erzsébet, Dengyel Iván, Borbiczki Ferenc, Karácsonyi Zoltán, Kopek Janka, Igó Éva, Gados Béla, Gonda Kata, Pájer Alma e.h., Tar Renáta, Puzsa Patrícia, Rainer-Micsinyei Nóra, Papp Dániel, Bodor Böbe, Gilicze Márta, Viszt Attila, Tóth András, Adányi Alex, Nagy Petra e.h., Szűcs Éva e.h.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés