Kövess minket

Aztaa

Itt a vizsgaidőszak? Olvass okosan!

Biztosan Veled is előfordult már, hogy elkezdtél valamit olvasni, még sietned is kellett volna, de valahogy nehezen ment a koncentráció, nem állt össze a kép. A readooo.com összegyűjtötte az 5 leggyakoribb olvasási hibát, amiből sokat tanulhatunk. Főleg vizsgaidőszakban.

Megosztva


1. Hűbele Balázs

Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy elég szűk határidővel kell elolvasni valamit. Ilyenkor eluralkodik a pánik, rögtön belevágunk a szövegbe. Azon kapjuk magunkat, hogy olyan dolgok tanulmányozásával telik az idő, ami nem is olyan fontos, viszont a szemünk átsiklik olyan információk felett, amire szükségünk lenne.

Ilyenkor érdemes átgondolni ezeket a dolgokat 2-3 percben, ezzel sok időt spórolhatsz:

– mi a célod az olvasnivalóval?

– mit tudsz már az adott témáról?

– mennyi időt tudsz rászánni?

2. Kapkodó olvasás

Amikor sietni kell, akkor sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy csak minden 4. vagy 5. szót olvassunk el egy szövegből. Ilyenkor csak azokat a szavakat fogjuk fel, amire fókuszáltunk. Így sajnos a szöveg megértése is pont olyan hézagos lesz, mint az olvasott szöveg.

Próbáld ki például a fenti szöveget így megérteni:

Amikor …………………….. sokan …………………………….. csak …………………….. 5. szót ……………. szövegből. …………………………………….szavakat ………………………………………… Így …………. szöveg ………………………………… hézagos …………………………… szöveg.

Ha nincs sok időd, akkor előbb vizsgáld meg a szöveget vagy könyvet, hogy körülbelül melyik része az, ami Neked fontos, azt a részt pedig olvasd át rendesen.

Hogyan kaphatsz gyorsan átfogó képet?

Nézd meg a tartalomjegyzéket, címet, alcímeket, kiemelt szavakat, felsorolásokat, képeket, képaláírásokat. Az ilyen kiemelt részek sokkal jobb összefoglalást majd, mint ha belekapsz egy-egy kevésbé fontos szóba.

3. Szubvokalizáció

Figyeld meg, hogy amikor olvasol, kimondod-e a szavakat magadban. Ha igen, akkor ezzel a beszéd sebességére lassul az olvasási tempód. Ez csak egy rossz szokás, nagyon sokan vannak ezzel így.

Egy kicsit nehéz róla leszokni, de például kipróbálhatod, hogy olvasás közben magadban számolsz: egy-kettő-három, egy-kettő-három. Sok türelem kell hozzá, alaposan ki kell lépni a komfortzónádból, de egy idő után azt fogod észrevenni, hogy egyre kevesebb szót mondasz ki magadban, miközben meg is érted azt, amit olvasol.

4. Regresszió

Történt már veled olyan eset, hogy olvasás közben már a lap alján jártál, a szemed haladt a szövegben, de az agyad elkalandozott és nem emlékeztél rá, miről is olvastál a lap tetején? Ilyenkor felocsúdtál és visszaugrottál a lap tetejére. Ez a regresszió.

Olyan fajtája is van, amikor a szemünk a sor elejére ugrik vissza, ezt sokszor észre sem vesszük, olyan apró mozdulat, mégis megzavarja a szöveg folytonosságát.

Ez részben egy rossz szokás, ezt is lehet gyakorolni. Például ha egy papírlappal letakarod fentről lefelé azokat a sorokat, amiket már olvastál, akkor sokkal tudatosabbá válik ez az apró szemmozgás, könnyebb lesz észrevenni, így gyorsabban le tudsz majd szokni róla.

Ha szeretnéd, a readooo játékos felületén rögtön el is kezdheted fejleszteni ezeket a készségeket:

readooo.com

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés