Kövess minket

Aztaa

Itt egy érdekes kutatás a szelfizésről

A Toronto Egyetem kutatása szerint torzul az önértékelés a sokat szelfizőknél.

Megosztva


A szelfizés az utóbbi években már majdnem annyira általánossá vált, mint régen megkérni valakit, hogy csináljon rólunk egy fotót – Japánban már olyan telefont is készítettek, aminek a front kamerája jobb, mint a hátsó, a szelfibotokról nem is beszélve.

Így nem csoda, hogy sokan kutatják a jelenséget, hogy mi állhat mögötte és miért vagyunk egyszercsak rákattanva saját magunk fényképezésére. A Toronto Egyetem kutatói egy érdekes magyarázatot találtak a dologra: a sokat szelfizők szebbnek látják magukat az így készített fényképeken.

Egy olyan vizsgálatot csináltak, ahol minden résztvevőtől két fotót kértek: egy szelfit és egy olyat, amit más készített róluk. A vizsgálati alanyoknak két csoportja volt: az egyik csoportba tartozók rendszeresen készítettek magukról szelfit, a másikban nem. Ezután mindenkinek értékelni kellett a saját és a többiek képeit abból a három szempontból, hogy mennyire látják szépnek, mennyire lájkolnák a képét egy közösségi oldalon, és mennyire tűnik nárcisztikusnak.

Az persze nem meglepő, hogy a többség egy kicsit szebbnek és lájkgyanúsabbnak érezte a saját fotóját, mint amennyire a többiek értékelték, de ez még durvábban kijött a szelfi-csoportnál. Ami komoly különbséget jelentett, hogy a szelfizők nagymértékben szebbnek látták magukat az általuk készített fotókon, mint amit más csinált róluk. Összességében pedig őket sokkal nárcisztikusabbnak ítélték meg a résztvevők csak a képek alapján, hiszen nem tudták, ki melyik csoportba tartozik.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés