Kövess minket

Aztaa

J. Cole is csatlakozott a rendőri erőszak ellen tüntetőkhöz

Amerikában napok óta durva tiltakozások vannak egy fekete ember meggyilkolása miatt.

Megosztva

Forrás:

Nem nyugodnak Amerikában a kedélyek, miután hétfőn meghalt egy fekete férfi Minneapolisban, közvetlenül a letartóztatása után. Az áldozat, George Floyd hamis pénzzel fizetett egy üzletben, ezért ráhívták a rendőrséget, az egyik járőr, Derek Chauvin a letartóztatás során a földre vitte a férfit és közel 9 percig térdelt a nyakán, annak ellenére, hogy Floyd könyörgött, hogy ne fojtogassa, mivel nem kap levegőt. Floyd végül elvesztette az eszméletét és nem sokkal később meghalt. Az esetről videófelvétel is készült, mely felkavaró képsorokat tartalmaz.

[vembed youtube=”Ve8S0rGd9-c” ]A helyszínen intézkedő négy rendőrt másnap kirúgták, de az esetet megörökítő videó akkora felháborodást generált a városban, hogy az utcai megemlékezésekből tüntetések, a tüntetésekből pedig gyújtogatások és fosztogatások bontakoztak ki. A tüntetők felgyújtották például a minneapolisi rendőrörsöt, a rendőri erőszak elleni tiltakozások pedig átterjedtek más városokra is. Derek Chauvint azóta letartóztatták és gyilkossággal gyanúsítják, de sokan attól félnek, hogy végül nem ítélik el, ezért a tüntetések folytatódnak.

Az esetről természetesen a hiphop világnak is megvan a véleménye, Cardi B például egy videóüzenetben védte a fosztogatások megosztó cselekedetét. A bronxi rapper szerint minden hasonló rendőri erőszak után Twitter hashtagek indulnak, jobb esetben békés tüntetések alakulnak ki, ezek mégsem vezetnek eredményre, így habár a fosztogatás és gyújtogatás radikálisnak tűnhet, sajnos csak így lehet nyomást gyakorolni a rendszerre, mely nem bünteti eléggé a rendőri túlkapásokat. 

[vembed youtube=”_-p9EZc0u-Q” ]Chance The Rapper hasonló véleményen volt, egyik tweetjében arról ír, hogy az igazi erőszakot nem a tüntetők követik el, mivel ők élettelen tárgyakra támadnak, hanem az állam, mely bántalmazza ezeket a tüntetőket.

[twitter]https://twitter.com/chancetherapper/status/1266787931039117312[/twitter]
A tüntetések Atlantában is kemények voltak, a Run the Jewels duó fele, Killer Mike viszont inkább nyugtatni próbálta a kedélyeket, könnyek közt kérlelte a lakosságot, hogy fejezzék be a pusztítást.

[twitter]https://twitter.com/mentnelson/status/1266562774118907904[/twitter]
Anti-rasszista tiltakozások ezen a hétvégén is voltak országszerte, az észak-karolinai Fayetteville-ben pedig több ismert arcot is lehetett látni a tüntetők közt. Kiment tiltakozni például Dennis Smith NBA játékos, és a Dreamville rapper, J. Cole is. A zenész nem adott interjút, és a rajongói fotókat is elutasította, de több tüntető arról posztolt, hogy a jelenléte nagyon jó érzés volt. 

[twitter]https://twitter.com/HereCumMimi/status/1266845657983340544[/twitter]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés