Kövess minket

Elektronikus

JAY LUMEN A VILÁG 2. SZÁMÚ TECHNO DJ-JE 2015-BEN A BEATPORT LISTÁI ALAPJÁN.

Jay Lumen a világ 2. számú techno DJ-je 2015-ben a Beatport Toplistáit összesítő Beat Stats Website közzététele szerint. (Ugyanebben a listában a Beatport Toptracker szerint a 3.) Egyben Ő az egyetlen előadó, aki mind techno, mint tech house stílusban a legjobb 10 közé került 2015-ben. Ezen felül az egyetlen hazai előadónk, aki minden zenei stílus előadóit felölelő összesítésben is a legjobb 40 közé került. A hazaiak közül Ő az egyetlen művész, aki a legjobb 100 DJ között szerepel.

Megosztva

DE NÉZZÜK, HOGY MI MINDEN TÖRTÉNT MÉG 2015-BEN JAY LUMEN-EL.
Ahogy eltelik 1 év az ember számot vet az előző 12 hónap eredményeivel, hogy értékelje saját céljainak közelségét. Mi is így tettünk Jay Lumen-el.

A 2015-ös év mindjárt egy bombasikerrel indult Jay számára, hiszen a BPM fesztivál fő helyszínén a Mamita’s Beach-en indította a szezont Mexikóban. Majd ezt mindjárt követte egy másik buli is a BPM Tabu helyszínén. Jay sikere akkora volt, hogy az ott készült videó a második legnézettebb lett a 2015-ös DJ szett videók között. Kizárólag Carl Cox tudta őt megelőzni, ami meglehetősen nagy fegyvertény tekintetbe véve, hogy hány legendás előadó játszik évről-évre a BPM-en.
Szinte közvetlenül a BPM után jelent meg Jay “Departures” című dala, amely szinte azonnal a toplisták elére ugrott és közel 3 hónapig szerepelt a Beatport Techno Top10-ében a 2. helyen. Ezen felül vinylen és többszöri utánnyomással voltak csak teljesíthetőek a megrendelések. Ezt azonban még megelőzte a “You Know” című track, amely az Octopus Records gondozásában jelent meg és szintén a Top10-ben landolt.
Áprilisban következett az igazi old school Acid House stílust felfrissítő “Roots 88” című dal, mely a legendás Green Velvet Relief kiadóján látott napvilágot. Ez a track egészen a Beatport Techno listájának 3. helyéig jutott és 2 hónapig a legjobb 5 között is maradt.
Jay ezzel megírta a kiadó 2015-ös évének No.1 dalát hiszen az elmúlt 12 hónap legsikeresebb dala cikkünk keltéig ez volt.
Ugyanez egyéb iránt igaz a “Departures”-re is mellyel a 100% Pure label esetében mondtható el ugyanez.
Persze mindeközben Jay Lumen folyamatosan turnézott. Spanyolországban Joseph Capriátival játszott, fellépett Bulgáriában, a világhírű Yalta lemezjátszói mögött, majd egy londoni kitérő után elhagyva a kontinenst egy 2 hetes turnéra indult Ausztráliába. Itt Jay már visszatérő vendégnek számít és ezúttal sem okozott csalódást az őt váró közönségnek. A turné 5 állomásán megfordult Sidney-ben, Melbourne-ben, Brisbane-ben, Geelong-ban, Perthben és így tulajdonképpen minden jelentősebb nagyvárosban. A turné záró állomása Sidney elsőszámú underground klubjában a S.A.S.H.-ben volt, ahová már jó előre minden jegy elkelt.
Jay persze nem állt meg hiszen rengeteg más buli mellett Kanada, Finnország és Ukrajna után játszott a holland Mystic Garden fesztiválon ahol a Minus csapatát erősítő Matador-al pörgette a lemezeket, majd következett a nyári szezon Ibizán.
Immár visszatérő vendégként idén kétszer is játszott az ibizai Space nagytermében az El Row vendégeként, de játszott a világhírű Sankeys pultjában ugyanúgy, mint a Luciano és Solomun after klubjaként elhíresült Destino Tox klubjában.
Jay Lumen egyik videója az ibizai SPACE-ből:
[vembed youtube=”pBOtWHsNouU” ]
Az őszi szezon is számos kiemelkedő bulit hozott Jay számára. Említhetnénk az ADE (Amsterdam Dance Event) buliját, vagy a szerb Green Love fesztivált ahol ő volt az esemény kiemelt vendége és több, mint 5.000 ember előtt játszott. Ugyanakkor nem hagyhatjuk ki London egyik legjobb klubját a EGG-et sem, ahol Jay már sokadszorra lépett a lemezjátszók mögé mindig óriási sikerrel.
Jay Lumen videója a Green Love fesztiválról:

[vembed youtube=”__ADS9ITHZ0″ ]

Persze Jay Lumen a hazai közönségét sem hanyagolta el, hiszen minden jelentős honi klubban megfordult, akárcsak a legjelentősebb fesztiválokon, Hyperspace, Bónusz, Balaton Sound, Sziget, B My Lake, stb.
A turnézás feszített tempója mellett azért még maradt ideje egy közös kislemezt készíteni a szintén Drumcode artist, Harvey McKay-el, mely a Suara égisze alatt jelent meg, majd kiadni “LondON” című kislemezét, ami a Track-It-Down store-jának No.1 dala lett.
Év végére még befért egy USA mini turné is melynek során Pan-Pot albumturnéjának vendége volt Los Angeles elsőszámú klubjában az Exchange-ben és visszatért Texasba, El Paso-ba is, hogy ismét megtáncoltassa a 301 közönségét.
Mindemellett az év talán legnagyobb híre, hogy elindult Jay saját, Footwork nevű kiadója, mely hosszú távon elsősorban a Techno hangzásvilágra helyezi a hangsúlyt.
A kiadó első kiadványa mindjárt a Beatport stíluson belüli legjobb 20 kislemeze közé került 2015 októberében. Ez egy induló kiadó életében szinte szenzáció számba megy. Azóta pedig épp cikkünk keltekor jelent meg a kiadó második kiadványa, szintén Jay Lumen kezei alól. Az EP a “Fusion” címet kapta és a világhírű Kaiserdisco készített rá egy remekbe szabott remixet.
Végül, de nem utolsó sorban év végén következett, a már fent említett Beatport statisztika, melyet Beat Stats állított össze a Beatport toplistái alapján. Itt Jay a 2015-ös év 2. számú Techno előadója lett közvetlenül Julian Jeweil mögött és olyan neveket megelőzve, mint Adam Beyer, Alan Fitzpatrick, vagy Nicole Moudaber.
A másik statisztikai oldal Beatport Top Tracker Jay-t a 3. helyre sorolta az évben. Ezek nyilván kalkulációs eltérések, ám ezzel az eredménnyel sem lehetne igazán elégedetlen. Az pedig, hogy mindkét Beatport figyelő oldal számításai alapján két stílusban is Top10 előadó lett ebben az évben is, tényleg egyedül álló még nemzetközileg is, hiszen ezt rajta kívül egyetlen más előadó sem tudta véghez vinni. Pláne nem két egymást követő évben. Arról nem beszélve, hogy Jay a Beat Stats listáján a “minden idők” kategóriában is a 2. és a 8. helyen szerepel Techno és Tech House stílusokban.
Kijelenthetjük tehát, hogy Jay Lumen a 2015-ös esztendőben is meglehetősen magasra tette a mércét. Ezek után a 2016-os esztendőt is igencsak várjuk.
Ő maga így emlékezett vissza az előző évre:

“Tavaly ismét annyi minden történt velem, hogy én magam sem hiszem el. Egy helyben nem sokat maradtam. Rengeteg fantasztikus buliban volt szerencsém játszani a világ minden táján és számtalan új ismeretségre, barátságra tettem szert. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam és sok változást hozott az év, ami mind-mind további ötletek megvalósítására sarkall idén is. Továbbra is hálás vagyok azért, hogy azzal foglalkozhatok, ami az igazi szerelmem az életben. És ez egyértelműen a zene.”
Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés