Kövess minket

Hiphop

JAY-Z tette zsebre a legtöbb pénzt az elmúlt 12 hónapban a rapperek között

A milliók szorgalmasan repkednek tovább.

Megosztva

Forrás:

Jó szokásához híven a Forbes gazdasági magazin idén is összegyűjtötte a legjobban kereső rapperek listáját, az előadók pedig jó szokásukhoz híven az elmúlt 12 hónapban is egy halom pénzt tettek zsebre. Az világosan látszik, hogy kizárólag csak zenélésből szinte lehetetlen küldetés bekerülni a kőgazdagok klubjába, ahhoz legalább két lábon kell állni. A listán szereplők közül szinte mindenkit szponzorál egy, jó esetben több óriáscég, vagy éppen maga az előadó futtat valamiféle vállalkozást a karrierje mellett. De akad olyan is, aki manapság már inkább üzletemberként funkcionál, és új albumok helyett jövedelmező befektetéseket hoz össze.

Kezdjük a sort a jó öreg Jay-Z-vel, aki már márciusban átvette az első helyet Diddy-től. Jay egészen pontosan 76,5 millió dollárt keresett tavaly, míg a névváltoztatások koronázatlan királya „csupán” 64 milliót. Előbbi úriember tulajdonképpen végigturnézta az évet a 4:44 című szólólemezével, majd hites feleségével, Beyoncé-val indult világkörüli útra közös albumukkal, az Everything Is Love-val. Diddy viszont vállalkozásainak, például a Ciroc Vodkának köszönhetően lett csak második.

A fiatalabb generációt képviseli Kendrick Lamar a dobogón. Ő a harmadik helyet szerezte meg, nagyjából 58 millió dolláros bevételével, aminek nagy részét turnézással kapargatta össze, de a Nike és az American Express is megdobta egy-egy vaskosabb összeggel.

Drake 47 millió dollárral gyarapította az amúgy sem vékony pénztárcáját, ez pedig a negyedik helyre elég. Jelentős visszaesés ez a világ legtöbbet streamelt előadójától, hiszen tavaly még második volt a kanadai rapper.

Némi meglepetésre J.Cole lett az ötödik a maga 35,5 millió dollárjával. Ő sem volt eddig túlzottan gyakori vendég Forbeséknél, ám ha így folytatja az elkövetkező években, még akár bérelt helye is lehet az illusztris társaságban.

Nem akármilyen bravúrt vitt végbe a 44 éves Nas. „Vénségére” először került fel a listára, méghozzá hatodikként, 35 millióval. A siker záloga az ő esetében is az okosan befektetett pénz volt, elég csak saját vállalkozásaira, a Mass Appeal, vagy a Genius online felületekre gondolni. Sportnyelven szólva, fej-fej mellett haladva, holtversenyben végzett vele együtt Dr.Dre. Neki az Apple csepegtetett továbbra is serényen a Beats fejhallgatók felvásárlását követően.

[twitter]https://twitter.com/Forbes/status/1039880066858213376[/twitter]
Fentebb említettük, hogy Nas hosszú pályafutása során először került be a legjobban kereső rapperek közé, ámbár rajta kívül bőséggel találunk harminc év alatti újoncokat a lista vége felé araszolva. Travis Scott a 14-ik (21 millióval), Lil Uzi Vert a 17-ik (19,5 millióval), Logic a 19-ik (stílszerűen 19 millióval), míg Russ, illetve a nemrég szabadult Meek Mill (15 millióval) csípte el a huszadik helyet. Utóbbitól azért is figyelemreméltó teljesítmény a szereplés, mert jópár hónapot a rácsok mögött töltött, ott meg ugyebár egyáltalán nem könnyű komolyabb összegeket akasztani.

Mindenképpen érdemes megjegyezni, idén egyetlen női emszí sem tudott annyit keresni, hogy azzal felférjen a listára. Kíváncsian várjuk, miként teljesít jövőre Nicki Minaj, vagy kedvenc ellensége, Cardi B. Kettőjüknek van talán a legnagyobb esélye megtörni a férfiak egyeduralmát, ehhez azonban további beefekre, vagy befektetésekre is szükségük lehet.

A Forbes egyébként júniustól a következő júniusig tartó időszakot összesítve állítja össze az éppen aktuális sorrendet. Az első tíz helyezett körülbelül 400 millió dollárt keresett ebben a 12 hónapban, többet mint bármely más zenei műfaj képviselői ugyanennyi idő leforgása alatt. A tanulság pedig az, bőven megéri rappernek állni, ha némi üzleti érzékkel is rendelkezik az ember.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés