Kövess minket

Hiphop

Jéghideg klippel és dallal éleszti fel Zámbó Jimmyt az ibbigang és gyuris

Klip- és dalpremier!

Megosztva

Forrás:

A glxy által producerelt tűzforró Hagyjatok a lemezzel után új, klippel megtoldott dallal jelentkezett az ibbigang, amire gyuris is ráugrott, hármójuk első közös szerzeménye, a Jimmy az OFF Médián látható és hallható először.

A decemberi Day Offon is fellépő Valterről és Szalairól már korábban is tudtuk, hogy nem kell őket önbizalomra nevelni, ha pedig úgy tartja kedvük, a pénzünkkel együtt a barátnőinket is képesek befektetni, de a trapzenében is legalább ennyire jók. Az építészmérnöknek tanuló srácok nemigen tudnak hibázni ha bangerökről van szó, többek közt bizonyították ezt már az oldalunkon debütáló Profganggel és Avalonnal is, most pedig minderre szépen kontráznak rá az ice cold hangulatú, erősen behúzós Jimmy-vel, amivel nem Kimmelt, nem Fallont, nem Hoffát, nem Choo-t, nem Cartert és még csak nem is Jimi Hendrixet, hanem egyenesen A királyt, a bongyorhajú magyar Demis Roussost élesztik fel, akinek alakja mintegy összeolvadt a hazai popzenével. 

Zámbó Jimmy-re utaló jelekkel pedig tele is van a Büki Balázs (Bükibé), Soós Géza (Soós) és Bakos Barna (Pueblo Junior) keze munkáját dicsérő, hangulatos, barnás-arany színben úszó profi vizuál: Gyuris, Szalai és Valter olyan szettekben állnak a mikrofon előtt, amiket az extravagáns öltözködéséről ismeretes 2001-ben elhunyt énekes is simán feszítene. A tökéletes atmoszféra megteremtése és a Jimmy-motívumok kimaxolása érdekében még egy pisztoly is feltűnik, a legjobb pedig az egészben az, hogy mindez nem kelt corny hatást és az egész nem csap át egy jelmezes bohóckodásba, hanem teljesen komolyan vehető a maga minimális iróniájával.

A verzék sorát a Jimmy meredek szettjeit megszégyenítő bőrszerkót viselő Valter kezdi, aki még mindig képes arra, hogy rögtön leuralja a zenét, mi pedig egy percig sem bánjuk, hogy akarva akaratlanul is be kell hódolnunk neki, az általa felénekelt rém egyszerű refrén nem mellesleg rögtön beránt, a barna szőrmét viselő Gyuris szellemországot és a telihold fényébent visszasíró, lírikusságra vágyó rajongói talán csalódhatnak, de mégis ráeszmélhetünk, hogy a szegedi rapper most nyílt ki igazán és rátalált a hozzá legjobban illő hangra, zárásképp pedig a full fehérben hercegként díszelgő Szalai helyezi el magukat nagyon helyesen a belföldi szcéna térképén a „Nagyon magasan, mégis mélyen, itthon legelöl, OTL” sorokkal. A trió egyébként shybalenci megkapó, trap-fronton világszínvonalú alapjára nyomja, ami legalább olyan wavy és  remekbe szabott, hogy szinte halljuk rajta Young Thugot és a komplett YSL sleppjét.

[vembed youtube=”gN0YS9pstso” ] A dal és a klip kapcsán röviden ki is faggattuk Valtert, Szalait és Gyurist, íme:


Miért pont Jimmy?

Valter: Jimmy szerintem az abszolút csúcsa a magyar könnyűzenei előadó fogalmának. Címadója lett a zenének, de nem egészen róla szól. Nekem sokkal inkább egy vibe, amit egyenként megélünk a dalban külön-külön, mind másképp. Egyébként ezt az egész Jimmy-zést Bence kezdte, ő küldte az első demót erre a shybalenci beatre. Nagyon meglepett, mert tök másmilyen zenéket ismertem tőle addig, nagyon durván tetszett.

Szalai: Mert Jimmy volt az egyetlen igazi, amerikai értelemben vett magyar szupersztár. És mert Gyuris küldött egy demót, amiben úgy érezte magát, mint Jimmy, ami nekünk nagyon tetszett.

Elég sikeresen átültettétek Jimmy bőrkabátos, szőrmés, low budget bling blinges stílusát a klipbe, kinek az ötlete volt a koncepció és a Jimmy vibe?

Valter: Volt egy alap elképzelésünk vizuálisan, ami a beatből és a Jimmy-témából jött, ezzel kerestük meg Balázst, a klip rendezőjét. Szerencsére tetszett neki a zene és együtt fejlesztettük tovább ezt a koncepciót. Jól tudtunk közösen dolgozni, sokat segített az ötletelésben és a megvalósításban is.

Szalai: Mivel az egész Jimmy életmű egy könnyen azonosulható, teljesen egyedi, mégis mindenki által ismert jelenség, így nagyon erős alapot tudott jelenteni a látvány terén is. A videó koncepcióját, a képekkel együtt elsősorban Balázs találta ki. Szerintem zseni lett. [instagram]CAf5KCyAXKR[/instagram]

Ha A király élne, vajon mit gondolna a dalról?

Valter: Ölelés emoji?

Gyuris: Ha élne, az életének teljesen más története lenne, és nem létezne ez a dal. Nem érezném úgy magam, mint Jimmy.

Szalai: Viccnek tartaná, hogy énektudás nélkül is lehet énekelni, de élvezné is.

Eddig több ízben is a Naplók Stúdióval dolgoztatok együtt, most viszont váltottatok, miért esett a Jégkorit és az új Pampi klipet jegyző srácokra a választás?

Valter: Még csak a Jégkori klip volt kint, mikor kinéztük ezt a stábot. A szcénában tudtommal új arcok, de ez a klip egyből megtetszett, friss volt és látszott, hogy pro. Meggyőző volt a minőség, ezért szerettük volna, ha ők készítik el ezt a videót. Naplók-kal pedig továbbra is szinte folyamatos kapcsolatban vagyunk, több kisebb projekten is dolgozunk velük párhuzamosan.

Szalai: Mivel a mi pénztárcánkból dolgozunk, ami nem annyira vastag, ezért igyekszünk mindig olyan arcokkal forgatni, akik épp próbálnak betörni a szcéna videós piacára, és a cuccunkat inkább ugródeszkának tekintik, mintsem megélhetésnek, így a lehető legjobb ár-érték arányú klippet tudjuk megvenni. Meg Pampi új klippjei nagyon jók lettek.

Az eddigi forgatási élményeitekhez viszonyítva hogy telt a Jimmy felvétele?

Szalai: Mindig rajta vagyunk, hogy jó hangulatban forgassunk, mert a kész anyag is akkor lesz élvezhető, ha nem feszengünk, vagy unatkozunk rajta. Eddig, összesen nem voltunk annyit kamera előtt, mint a Jimmy felvételén, de a forgatási napok után mindhárman (volt amikor az egész stábbal) Valteréknél pihentük, ahol egymás demóit hallgatgattuk meg más zenéket is. 10/10.

Hogyhogy eddig kellett várni egy ibbi x gyuris releasere?

Valter: Bence volt az egyik legelső magyar cloud/trap előadó, akit „megtaláltunk”. Azt hiszem a Kibaszott gang-ben hallottam először. Egyből látszott, hogy skilled, de elég nehéz kérdés lett volna, hogy gyuris és az ibbigang hogyan tud összeérni egy trekken belül, egész más cuccokat csináltunk. Az utóbbi évben viszont Bence és mi is sokat változtunk zeneileg és egyszerűen most jött el az ideje ennek a kollabnak.

Gyuris: Szerintem egyikünk sem úgy dolgozik, hogy kitalálja, kéne xy-nal egy szám, aztán csinál vele egy közöset, csak hogy legyen. Régóta terveztük, de nem akartuk erőltetni, vártuk, hogy eljöjjön az idő. Amúgy elég véletlenszerűen keletkezett ez a szám, de így kellett történnie.

Szalai: Szerintem amikor mi elkezdtünk zenélni nagyon más hangnemet ütöttünk meg, mint Gyuris. Őt már hallgatták, meg merte magát komolyan venni. Nekünk komolyodnunk kellett, de Bence is lazult szerintem egy kicsit, és így lett közös metszet, tudtunk együtt dolgozni.

Elárultok valamit az érkező ibbi korongról, vagy inkább hagyjunk titeket a lemezzel?

Valter: Legelső, bemutatkozó albumunk, már mi is várjuk eléggé. Színes lesz. Pontos dátumot meg nem tudunk, de valószínűleg 2020 nyara. Kevés feat, sok vibe. 1331.

– Az ibbiganget itt, itt és itt tudjátok követni, gyuris itt, itt, itt és itt él, Valtert itt, Szalait pedig itt érdemes keresni. –

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés