Kövess minket

Aztaa

Jobb vagy bal?

Tudtad, hogy a dominancia genetikailag adott és egyben fejlődik is? És már 3 éves korban kimutatható a jobbfül-fölény, amely egyértelműen a bal agyfélteke-dominanciájára utal?

Megosztva

agybaljobb1126

Az agyfélteke dominancia kizárólag az emberekre jellemző. Nem húzhatunk éles határt az agy két része között, azonban az megállapítható – egyénileg -, hogy kinek melyik agyfélteke fejt ki nagyobb aktivitást.

A bal félteke-dominanciát a jó beszédkészség, az analitikus gondolkodás és a jó problémamegoldó képesség jellemzi. A bal félteke-dominancia, mely szoros összefüggésben van a jobbkezességgel, és azzal, hogy beszélünk, használjuk a nyelvet. Sajnos, akik ezt az agyféltekét használják többet, azoknak legtöbb esetben nincs humorérzékük, viszont pozitív érzelmekkel rendelkeznek. A bal agyfélteke felel a fogalmazásért, az irányfelismerésért, a látásért, a színérzékelésért, és a fogalomalkotásért. Továbbá:

  • a jobb szemed látóterébe helyezett kép megnevezése nem jelent nehézséget
  • szívesen és könnyen beszélgetsz – fecsegsz, bőbeszédű vagy – és gazdag szókincs jellemez
  • Képes vagy felismerni az elhangzó beszédrészleteket, azonban a prozódiai jellegét már nem tudod meghatározni. Nem képes az agyad hangélményt azonosítani, ezáltal gondot okoz a kérdő és a dühvel járó hanglejtés felismerése is
  • Főként logikai gondolkodás jellemez, és a beszéded színtelen.

[Apropó, azt tudtátok, hogy a színeket nem látjuk, hanem csak az agyunk kategorizálja az intenzitásuk alapján?]

Akiknek a jobb félteke a domináns azok általában jók a matematikában, vizuális típusúak és nem meglepő az sem, hogy fogékonyabban reagálnak a művészetekre. Tételezzük fel, hogy a bal agyfélteke korlátozottan működik, abban az esetben az “ideiglenesen sérül” elveszti ugyan beszédkészségét, viszont az éneklés nem okoz gondot számára. A jobb agyfélteke segít a betű- és alakfelismerésben, tehát az olvasásban, DE és itt jön a csavar a nyelvi értelmezés már a bal agyféltekében megy végbe. Roppant érdekes, hogy a bal azonosítja az artikulációs helyet, de a jobb az, amelyik reagál a hangokra.  A jobb agyfélteke, mint említettem már az érzelmi-szellemi idegtevékenységért felelős. Például képes az egyszerű, rövid mondatok felismerésére, de a részletes nyelvi elemzésre már alkalmatlan.

Ezek alapján te jobb vagy bal agyféltekés ember vagy?

Ha érdekel, akkor teszteld magad! De figyelmeztetlek, hogy ez a próba nem nyugszik tudományos alapokon!

Indulhat a teszt: http://braintest.sommer-sommer.com/en/

/Irodalom: Gósy Mária: Pszicholingvisztika, Osiris, 2005, 40-50. /

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.