Kövess minket

Rock

John Lennonra emlékezünk

Most lenne 75 éves az egykori Beatles tag, akit 1980-ban lőttek le a lakása előtt.

Megosztva

John LennonFotó: Getty / Europress

Yoko Ono vezette egy élő békejel formázásához a több mint kétezres megemlékező tömeget New York-ban.

Yoko terve ezzel az is volt, hogy bekerüljenek a Guinness-rekordok könyvébe, de ehhez sajnos kb ötezer főnek kellett volna legalább megjelennie a Central Parkban, így ez nem sikerült, de az egyik legszebb ajándéknak tekinti, amit néhai férjének szánhatott.

A Yesterday című számukat azonban 1600-feldolgozásban lehet elérni, így az teljesítette rekord könyvbe való bejutást. Ezen felül ez a mai napig minden idők leggyorsabban fogyó lemeze.

[vembed youtube=”rRen3jDqViI” ]

A Beatles zenéjén generációk nőttek fel, és korszakalkotónak, és úttörőnek számított a munkásságuk, már a saját idejükben is.

Amikor 1970-ben véget ért a Beatles története, a tagok közül a szólókarrierben Lennon jeleskedett a legváltozatosabb zenei világgal. És az ezzel járó kiemelkedő sikerrel.

[vembed youtube=”DVg2EJvvlF8″ ]

A gyerekkora nem volt egyszerű. Apja 5-évesen elhagyta őket, aztán, amikor vissza szeretett volna jönni, anyja nem engedte neki, mert már egy másik férfitől volt éppen terhes. Ez után nem sokkal a nagynénjéhez került, ahol utált élni, és őket sem becsülte túl sokra. Egyszer ezt nyilatkozta a Rollings Stone-nak:

„Mondogattam a nénikémnek: “Kidobtad a szájbakúrt verseimet, de megbánod, amikor híres leszek.” Mind kihajította a szipirtyó! Sosem bocsátom meg neki, hogy nem úgy kezelt, mint egy kurva nagy zsenit, vagy bármi is voltam gyerekkoromban. Számomra nyilvánvaló volt. Miért nem írattak művészeti iskolába? Miért nem taníttattak? Miért erőltették, hogy ugyanolyan elcseszett suttyó legyek, mint ők valamennyien? Én más voltam, mindig is.”

Aztán az anyja elkezdte látogatni, Elvis lemezeket mutatott neki, megtanította bendzsózni, és az első gitárját is tőle kapta. A boldog anya-fia kapcsolat sajnos nem tarthatott sokáig, mivel 1958 nyarán halálra gázolták. Ekkor Lennon még csak 17 volt.

[vembed youtube=”eDVkkwl6aJo” ]

A későbbiekben sem adta fel az alkotni vágyásának beteljesítési szándékát, így beiratkozott egy művészeti főiskolára, ahonnan azonban az utolsó évben kirúgták. A kötött rendszerű tanítást nem neki találták ki.

Itt ismerkedett meg Cynthia Powell-lel, aki miután terhes lett, 62-ben összeházasodtak. Nem volt valami jó férj, és a turnék miatt sokat volt távol, közben a folyamatos stressztől és egyéb problémáktól hamar eljárt a keze. 66-ban látta Yoko kiállítását először, és rögtön kialakult köztük az a bizonyos kötelék, két évvel később egy elég kínos találkozás után a feleségével el is váltak.

7 év múlva megszületett a közös fiúk, Sean. ez a nap egybeesik Lennon születésnapjával, így a kis Sean már a 40. születésnapját ünnepelhette, miközben apjára emlékezett, az egész világgal együtt.

A 73-ban kiadott Mind Games lemezen jól érezhető az életének arra az időszakára is jellemző összevisszaság, a harc a zöldkártyáért, a házasságáért, a növekvő paranoiája általi nyomasztás, az FBI állandó megfigyelése miatt.

Ezután a 74-es Walls and Bridges közelíti meg azt a kiemelkedő vonalat, amit már korábban bizonyított, amikor a csúcson volt. Teljes mértékben összeszedett volt a felvételek során, ahogy az album is, tudta, hogy mit akar, és profi anyag lett. Ezt a Yoko-tól különtöltött másfél évben hozta össze, amit az ’elveszett hétvégéjének’ is szoktak nevezni.

Ezután csinált egy Rock’n’Roll feldolgozás lemezt a nagy kedvenceivel, amit már régen tervezett, és szeretett volna összehozni, aztán egy időre visszavonult a zenei élettől.

Utolsó albuma a Double Fantasy névre hallgatott, ezt az anyagot már Ono-val közösen hozták össze.

Erre az albumra kért autogramot Mark David Chapman, Lennon gyilkosa 1980. december 8-án.

Aki nem tudna betelni ezzel a pár felsorolt számmal, itt van egy remek válogatás a legjobb számaiból:

[vembed youtube=”JKOpLH5VRHE” ]

Érdemes végighallgatni, és legalább ennyi időt szánni rá és a munkásságára, ezzel a megemlékezéssel.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés