Kövess minket

Aztaa

Jövőre indul az elektronikus jegyrendszer a budapesti tömegközlekedésen

Ha csak nem csúszik tovább.

Megosztva

Forrás:

Többszöri csúszás után úgy tűnik jövőre tényleg elindul az elektronikus jegyrendszer Budapesten – írja a Világgazdaság. A BKK közlése szerint az első beléptetőkapukat és a kártyák ellenőrzéséhez szükséges készülékeket várhatóan 2018 elejétől indítják, fokozatosan, de az első kapuk már nyár végén megjelennek, méghozzá a Deák téri metrónál.

A készülékekből a metrón kívül kapnak még a buszok, trolik és villamosok is, a HÉV esetében az állomásokon helyezik el a gépeket, a hajókon pedig kézi készülékeket alkalmaznak majd. A rendszer tehát London, Párizs és több más nagyváros gyakorlatához hasonlóan működik majd, a metrón például 180 cm magas beléptetőkapukat telepítenek, amelyek megakadályozzák a jegy nélküli belépést, de kamerarendszerrel is szűrni fogják a bliccelőket.

A pénzfeltöltős műanyag E-jegy csak fokozatosan váltja le a jegyeket és a papírbérleteket, így a járműveken egy ideig a hagyományos jegyérvényesítő készülékek is ott maradnak. A közel 10 éves csúszásban lévő prokjektre az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 54,5 millió eurót ad, míg a Fővárosi Önkormányzat 5,3 milliárd forintot bocsát a BKK rendelkezésére.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés