Kövess minket

Aztaa

Kamu Spotify streamekkel mossák tisztára a pénzüket svéd bűnözők

Megosztva

A Svédországban az utóbbi években megszaporodott robbantások és lövöldözések mögött álló bűnbandák különleges módszert, kamu Spotify streameket használnak a pénzmosásra – írja a Guardian a svéd, Svenska Dagbladet újságra hivatkozva.

A bűnszövetkezetek évek óta drogügyletekből, rablásokból, csalásokból és bérgyilkosságokból származó pénzzel fizetnek a bandákkal kapcsolatban álló művészek által kiadott dalok hamis Spotify streamjeiért – állítja az oknyomozó riport. A Spotify a nagyszámú streamek után fizet az előadóknak és ezáltal a bűnbandáknak is, így mosva tisztára a pénzüket.

Az újság információit a stockholmi bűnözői hálózatok négy tagja, valamint egy névtelenül nyilatkozó rendőrségi nyomozó is megerősítette. Az egyik bandatag azt állítja, legalább 2019 óta ezt csinálják a bűnözői csoportok és főleg gengszter rap előadókat használnak a pénzmosáshoz, mely stílus magában is elég populáris az észak-európai országban, de a kamustreamek csak még jobban segítik az előadókat, így ez mindkét oldalnak előnyös alku.

A magasabb streamek magasabb kifizetéseket eredményeztek a Spotify részéről. Az újság szerint Svédországban egymillió stream összegyűjtéséért körülbelül 40 000-60 000 koronát (1,2 -1,9 millió forintot) fizetnek.

A Spotify egy nyilatkozatában elmondta, hogy a manipulált streamek „az egész iparágra kiterjedő kihívást jelentenek, és a Spotify keményen dolgozik a probléma megoldásán”. A közlemény szerint: „A Spotify-on az összes stream kevesebb mint 1%-áról állapították meg, hogy mesterséges, és ezeket a kifizetések nem is teljesítjük„.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés