Kövess minket

Stílus

Kanye egyszer kirúgta a YEEZY egyik dolgozóját, mert az be akart rakni egy Drake zenét

Megosztva

A Rolling Stone kicsit utánajárt, hogy milyen is volt a YEEZY brandnek dolgozni még a nagy bukás előtt, a beszámolók toxikus, bántalmazó és kaotikus, de mégis inspiráló állapotokról szólnak.

Cheyenne Roundtree cikkében több korábbi dolgozó is megszólal, akik elmondták, hogy először álommelóként fogták fel , mikor felvették őket. Később aztán kiderült, hogy Ye egyfajta szektahangulatot teremt maga körül, és elvárja, hogy akár 12-15 órát is dolgozzanak az alkalmazottak. A problémák ráaádásul csak sokasodtak, a fizetések például rendszeresen késtek, és apróbb hibák miatt rúgtak ki váratlanul embereket, ami nyilvánvaló szorongást okozott az ott maradtakban.

Semmi sem hasonlítható ahhoz a káoszhoz és stresszhez, amit a YEEZY-nek való munka során tapasztaltam” – mondta egy ex-veterán alkalmazott.

Az egyik dolgozó elmesélt egy 2015-ös történetet, ami pár héttel az aktuális kollekciójuk bemutatója előtt történt. A YEEZY studióban voltak épp, ahol Kanye sokszor a saját dalait tette be háttérzenének, ezúttal viszont az alkalmazottakhoz fordult ajánlásért. Körbenézett a szobában és rámutatott egy random emberre, hogy mondjon egy előadót, akinek a zenéjét szívesen hallgatná. A srác Drake-et mondta, állítása szerint azért, mert gondolta, hogy Kanye is rapper, biztos ő is rap zenét akar hallani, de nagy hibát követett el, másnap kirúgták. Elmondások alapján a hasonló váratlan kirúgások rendszeresek voltak, egy vezető beosztású dolgozót például azért rúgott ki Ye, mert sárga színű pulcsit viselt a munkában, ami nem ment az éppen készülő kollekcióhoz. Sokan kiemelték a káoszhangulatot, mely szerintük azért alakulhatott ki, mert Ye egyszerűen nem bízott meg senkiben, ezért aztán nem volt körülötte egy állandó vezetői csapat, aki segíthette volna a munkáját, állandóan cserélődtek az emberek, ahogy a hangulata változott.

Pozitív dolog volt viszont a kreatív és ezáltal inspiráló környezet, viszont ezt aláásta például az, hogy előfordult, hogy hónapokat késett a fizetésük, ami miatt egy mini-sztrájk is volt a YEEZY-n belül, míg végül mindenkinek át nem utalták a pénzét.

Szóba jött Kanye náciimádata, amit többen is megerősítettek. Mikor a „White Lives Matter” pólón dolgoztak, akkor Ye állítólag azt mondta a többieknek, hogy a skinheadek és a nácik a legnagyobb inspirációi. A póló megosztotta a stábot, egyesek felháborodtak, míg mások azzal védték Ye dizájnját, hogy ez biztos csak irónia.

A Rolling Stone megpróbálta megszólaltatni Ye-t is, de lehetetlenség volt elérni, mivel az ügyvédjétől kezdve az asszisztensén át mindenki felbontotta vele a munkakapcsolatot, mióta kitört az antiszemita botránya.

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés