Kövess minket

Aztaa

„Kanye-nak igaza volt” feliratot fújtak neonácik egy zsidó temető sírjára, közben a rapper „Shalom” köszönéssel tért vissza Twitterre

Megosztva

Egy ideje kevesebbet hallani Kanye Westről karrierjét alapjaiban megváltoztató antiszemita botránya óta, most azonban megtört a jég, és pár nap leforgása alatt sok minden történt az mc-vel közvetlenül és közvetetten is.

A napokban derült ki, hogy a Stem Playert (amin a Donda 2 volt hallgatható) gyártó Kano cég hivatalosan is szakított Ye-vel az októberi és novemberi gyűlölködő megszólalásai után, amit Alexander Klein alapító is megerősített. Eközben a rappert Milo Yiannopoulos, a paradox módon homoszexuális brit szélsőjobboldali figura (Milo anno Magyarországon is tiszteletét tette, ami nagy port kavart, a közszereplő ekkor negatívan nyilatkozott Soros Györgyről és méltatta a kormány családtámogatási programját a jobboldalhoz köthető Hír TV-n) oldalán látták megjelenni tetőtől talpig Balenciaga x adidas szettben, ami azért beszédes, mert mindkét márka felbontotta a szerződését az előadóval, miután kirohanásait összeegyeztethetetlennek tartották a brandek értékrendjével. Zárójel: egy tipikus Ye-akció, kéremszépen.

Fotó: TMZ

Fotó: TMZ

És itt jön a meglehetősen erős és szomorú hír, amit egykor nehéz lett volna elképzelni, hogy Kanye Westhez kötünk majd: mint a HotNewHipHop is hírt adott róla, múlt héten neonácik rongáltak meg egy chicagói zsidó temetőt a Waukegan városrészben.

A VICE szerint a beazonosítatlan csoport több mint három tucat sírra fújt vörös (vérre hajazó) festékkel horogkereszteket és egyéb antiszemita feliratokat és rágalmakat, köztük az egyikre a következőt: „Kanye was rite”, avagy „Kanye-nak igaza volt”, igazat adva ezzel az mc-nek, aki azzal fenyegetőzött a Twitteren, hogy haláltusát indít a zsidóság ellen. 

A Stop Antisemitism szervezet Twitteren tette közé a fotót, amihez a következőt kiállást mellékelték: „Erre a szörnyűségre nincsenek szavak.” A „Kanye Was Rite” rigmus egyébként nem először köszön vissza, először október végén olvashattuk ezt, amikor neonácik egy csoportja Los Angelesben transzparensekkel és karlendítéssel jelezte, hogy „Kanye Westnek igaza van a zsidókról.” 

Ann Taylor, Waukegan polgármestere a Facebookon reagált. Mint írja, „Waukeganben nincs helye a gyűlöletnek. Ilyen és ehhez hasonló incidensek során marginalizált szomszédaink és egész közösségünk szenved és áldozattá válik. Bízom benne, hogy rendőreink beazonosítják a szörnyűség elkövetőit és felelősségre vonják őket, én maximális támogatásomat ajánlom fel mindazoknak, akiket az említett tettek negatívan érintettek.”

És történetünk itt ér véget a lehető legkellemetlenebb csavarral. Kanye West – és Trump – a minap tért vissza Twitterre, miután régi cimborája (cimborájuk?), Elon Musk több mint 40 milliárd dollárért bekebelezte a céget, ahol ennek hatására most tömegével mondanak fel. West először letesztelte, hogy tényleg működik-e a profilja, és a tiltás tényleg fel lett oldva:

Majd miután az előbbiről megbizonyosodott, beköszönt a „Shalom” (zsidó köszönés, jelentése: „jó napot” / „sziasztok” – a szerk.) szócskával és egy szúrós, cinikus kettőspontzárójellel, ami a fent említett neonáci akció után különösen szerencsétlen döntés és rosszul időzített húzás.

Következmények? Meglátjuk.

 

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés