Kövess minket

Hiphop

Karácsonyi rapzenék, amikkel bejglievés közben is gengszter maradhatsz

Megosztva

A karácsonyi hangulat eléréséhez be lehet tenni Wham!-et vagy Mariah Carey-t, de ha szeretnénk a számunkra numero uno műfajt képviselni az év legmeghittebb időszakában is, akkor érdemes a következő néhány hip-hop tracket is csekkolni, hátha meghozza a kívánt hangulatot. Természetesen a csibész amerikai srácokat nehéz kordában tartani, még ilyen szentimentális napokban is kedvükre dobálják a káromkodást, szexuálisan túlfűtött költői képeket, így a családunk idősebb tagjai nem biztos, hogy szívesen hallgatnák ezeket – kivéve, ha nem értik miről van szó (*thinking meme). Ugyanakkor, ha abból indulunk ki, hogy manapság a régebbi karácsonyi nótákat is betalálják a nemi erőszak vádjával, úgy nyugodt szívvel tehetjük fel a díszeket a karifánkra, miközben a háttérben Eazy-E, Wu-Tang, Run DMC vagy épp a Run The Jewels duó szövegel.

Eazy-E – Merry Muthafuckin’ Xmas

Pontosan olyan karácsonyi zenét kapunk a gengszterrap keresztapjától, amilyet elvárnánk: elmeséli, hogyan vett rá egy csajt valami mocskos dologra. A számot átjárja az erotika, Buckwheat azon panaszkodik, hogy nem kapott füvet a fa alá, majd a számot úgy zárják, hogy kibaszott boldog karácsonyt és egy elbaszott új évet kívánnak.


Run-D.M.C. – Christmas in Hollis

A Run DMC-s srácok már konszolidáltabb és tiszteletteljesebb hangnemet ütöttek meg a saját ünnepi számukon. Run elmeséli, hogy találta meg a Mikulás pénztárcáját benne egy millió dollárral, de mivel sosem lopna a szakállas öregúrtól, inkább visszaküldte neki a pénzt. Amikor hazaért a pocakos piros levele várta a fa alatt, illetve a jótékonyan visszaküldött egy millió dollár. A szám egyébként feltűnik az akciófilmek non plus ultrájában, az 1988-as Die Hardban is: Bruce Willis afro-amerikai limó sofőrje vidáman csap a play gombra, mondván, EZ karácsonyi zene!

Snoop Dogg – Santa Claus Goes Straight to the Ghetto

A James Brown ihlette számban nem hallunk csengőket és karácsonyi dallamokat, viszont groovy basszust és Nate Dogg dalolást annál inkább. Igazi west coast karácsonyt hallhatunk, amelyben még a sokat látott gengszterek is azt hangoztatják, hogy nem baj, ha már nem hiszel a Jézuskában, mert itt az együtt töltött idő a fontos!

Wu-Tang Clan – Dashing (Reasons)

A klasszikus kilences Iron Flag című albumán megjelent számban a Jingle Bells című számot mintázták a srácok, a refrénben pedig Inspectah Deck újraértelmezi az eredeti szöveget. Mivel a számban végig ott van az ikonikus karácsonyi dallam, így könnyű meghitt érzést varázsolni az éles rímekkel és lehengerlő flowval felvértezett trackkel.

Run The Jewels – A Christmas Fucking Miracle

Killer Mike és El-P duójától megszokhattuk az elektronikusabb és erőszakosabb hangzást, amelyet egy karácsonyi címmel ellátott nóta kedvéért sem tettek félre. A végig feszült zenének vizuális megjelenítésében többek között a klisés ünnepi fotózásokat parodizálták ki: láthatjuk El-P-t egy bilifrizurás, szemüveges srácként pózolni kötött pulcsiban, illetve Killer Mike-ot, mint feka Mikulást.

Ying Yang Twins – Deck Da Club

Ha karácsonykor szeretnénk a mocskos délre utazni, akkor a Ying Yang Twins srácok zenéje tökéletes választás. Az ünnepi hangulatot biztosítja a megfelelően mintázott Deck the Hall klasszikus, a mocskos szövegért pedig ott van Kaine és D-Roc, a két atlantai hustler.

Gucci Mane – St. Brick Intro

Guwop is a Jingle Bells minta mellett tette le a voksát, amikor megalkotta a St. Brick Intro című számát, amelyben nem finomkodik a szöveggel, a klipben pedig mint napszemüveges Mikulás bulizik a karácsonyfa közelében néhány bomba nő társaságában.

Kurtis Blow – Christmas Rappin’

Valószínűleg a legelső karácsonyi hip-hop nóta, így a leginkább hallgatóbaratább is. A szám nem mintáz semmilyen ünnepi nótát, cserébe precízen kivitelezett rímelést tartalmaz több, mint 8 percen keresztül, amolyan Kurtis Blow módjára.

MF DOOM x Cookin Soul – Doom Soul

Ha valaki az underground havában készítene inkább hóangyalt, akkor melegen ajánljuk a napokban kiadott MF Doom és Cooking Soul közös, rövid projektet, amelyben Soul néhány Doom szöveg alá varázsolja oda a jazzes, soulos alapjait, illetve különböző karácsonyi bejátszással teremti meg az ünnepélyes hangulatot.

Afroman – 12 J’s of X-Mas

Nem mindenki tud családdal ünnepelni karácsonykor, sokaknak ez egy magányos ünnep, de ez nem azt jelenti, hogy szomorúnak kell lenni. Itt van például Afroman klasszikus teljesen elborult karácsonyi dala, mely a „The Twelve Days of Christmas” című karácsonyi ének humoros feldolgozása, melyet vélhetően 12 dzsó után írt meg.

Kodak Black – Christmas in Miami

Végül itt van egy friss darab, karácsonyi lánykérésekhez tökéletes Kodak új szerelmes dala, mely egyben az “All I Want For Christmas Is You” nem hivatalos gettó folytatása.

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés