Kövess minket

Hiphop

Kendrick Lamar az első rapper, aki Pulitzer-díjat kapott

Korábban csak klasszikus zeneszerzők, illetve jazz előadók érdemelték ki a díjat.

Megosztva

Forrás:

Kellemes gondokkal néz szembe Kendrick Lamar, aki a temérdek Grammy mellett az újonnan megkapott Pulitzer-díjának kell helyet szorítson a nem létező vitrinjében. Igen, K-Dot ismételten történelmet írva, az első nem klasszikus zeneszerzőként vagy jazz előadóként kapta meg a rendkívül rangos elismerést a tavaly áprilisban megjelent DAMN. albumáért. Kevesen tudják, de a Pulitzer Bizottság nem csak újságíróknak ítéli oda a díjat, hanem zene, irodalom és dráma kategóriában is kioszt egyet-egyet. Természetesen Lamar az előbbit húzta be, a testület szerint a DAMN. a modern afroamerikai élet bonyolultságának hű lenyomata, továbbá az autentikus nyelvezetét, a számok dinamikáját emelték még külön ki pozitívumként.

[twitter]https://twitter.com/AP/status/985960491922182144[/twitter]
A DAMN. alapjaiban rengette meg a zeneipart, megjelenése után az első helyen debütált a Billboard 200-as toplistáján, egy hét leforgása alatt pedig 340 millió streamet hozott össze. A lemez, melynek eredetileg a What Happens on Earth Stays on Earth címet szánta Lamar, a rapper negyedik studióalbuma a sorban. Olyan számok szerepeltek rajta, mint a Humble, a Love és a Rihanna közreműködésével készült Royality. A most már Pulitzer-díjas rappert augusztus 8-án lehet először megnézni élőben Magyarországon, méghozzá a Sziget-fesztiválon.

A legelső Pulitzer-díjat egyébként az első világháború idején, 1917. június 4-én adták át, nevét a díj anyagi alapjait a 19. század végén megteremtő Pulitzer Józsefről, magyar származású amerikai újságíróról, kiadóról és sajtómágnásról kapta.

[vembed youtube=”NLZRYQMLDW4″ ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés