Kövess minket

Események

Képregényfesztivált rendeznek a szegedi Somogyi-könyvtárban

A képregényműfaj múltjával és jelenével ismerkedhetnek meg azok, akik szombaton ellátogatnak a szegedi Somogyi-könyvtárban megrendezendő fesztiválra, amelynek több programja is kapcsolódik a Csillagok háborúja hetedik részének közelgő bemutatójához.

Megosztva

kepregegny1118

    A könyvtár földszintjén és alagsorában bemutatják kínálatukat képregénykiadók és -terjesztők. Az előadások, kiállítások, játékok mellett a rajongók az idén is alkotás közben figyelhetik meg kedvencképregényrajzolójukat, sőt, a vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva akár be is kapcsolódhatnak a munkába. 
    A fesztivál díszvendége Branislav „Bane” Kerac, újvidéki születésű képregényrajzoló lesz, akinek nevéhez olyan figurák kötődnek, mint Tara, a hős partizántiszt, Kobra, a kaszkadőr, Billy the Pljuc, a vadnyugati antihős vagy Cat Claw, a hiányos öltözetű szuperhősnő. A grafikussal – akinek munkái az egykor virágzó jugoszláv képregénypiacon részben magyarul is olvashatóak voltak – Bayer Antal szerkesztő beszélget.
    Igazi kuriózumnak ígérkezik a Yodától a Vasemberig című tárlat, melyen a Star Wars- és a Marvel-univerzum Jakobszen Gyula által aprólékos munkával készített életnagyságú figuráit láthatja a közönség, a bábuk jelentős része most először szerepel kiállításon.
    Az amerikai Kenner cég 1977 és 1985 között készített első generációs, vintage Star Wars-figurákat. Hivatalosan 96 féle figura jelent meg, ezek nagy részét bemutatják a fesztiválon Szekeres Szabolcs gyűjteményéből.
    A társasjátékok sem maradhatnak ki a sorból: a látogatók a Csillagok háborúja űrvadászgépeivel vívhatnak galaktikus ütközeteket.
    Az első világháború centenáriumának alkalmából hirdetett pályázatot a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány és a Magyar Képregény Szövetség. Az elkészült alkotások lapjain a 1915-ös olasz hadba lépés nyomán létrejött Isonzó-front történetei elevenednek meg, a fesztiválon bemutatják a pályázaton díjazott alkotásokat.

 

(MTI nyomán)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük