Kövess minket

Aztaa

Két dolog lebegett a szemünk előtt: a foci és az utazás – Ball around the Globe interjú

Labdázás a világ körül.

Megosztva

Forrás:

Míg az idősebb generáció tagjai még inkább a televízió előtt lógnak, addig a mai fiatalok már szívesebben „tévéznek” különböző videómegosztó portálokon, mint például a Youtube, általuk kiválasztva a nekik megfelelő tartalmat. A videó blogolás vagy inkább vlogolás gyakorlatilag mára már egy külön szakmává nőtte ki magát. Nagyon szép példákat lehet találni, hogy az „átlagember”, miként képes egy kamera, egy laptop és internetelérés segítségével egy komplett brandet felépíteni. Nos mi is egy hasonló kezdeményezés tagjaival ültünk le beszélgetni, akik a Ball around the Globe nevű Youtube csatorna kitalálói. Kurszán, András és Dani, a három fiatal focirajongó srác, akik az utazást vegyítették az egyik kedvenc sportjukkal. Erről meséltek egy kicsit.

Miként jött az ötlet, hogy az utazást és a focit kombináljátok?

Éppen mind a hárman külföldön tartózkodtunk, Svájc, Olaszország, Ausztria. Ki nagynevű amerikai multinál, ki vendéglátásban. A karácsonyi családlátogatás után jött el január környékén az a pont, amikor azt mondtuk, hogy elég volt a szürke munkás hétköznapokból. Nyelveket jól beszélünk, megtakarított pénzünk volt, már csak a tervezés volt hátra. Mivel nagyon szeretünk utazni és focizni is, ezért mindenképp azt akartuk, hogy a csatorna erre a két elemre épüljön. Bemutatni egy adott ország kultúráját, a labdarúgáshoz fűződő kapcsolatukat és a helyi lakosok saját kis történeteiket, és tapasztalatukat. A legkönnyebb út az ismerkedéshez a focin keresztül vezetett. A pályán sok minden kiderült, sok barátot szereztünk, új kultúrákat, személyiségeket ismertünk meg. Valamint, egy kicsit a magyar futball hagyatékával is szerettünk volna foglalkozni, hiszen a múltban a magyarok meghatározó szerepet töltöttek be a világ futballjában.

Hogyan készültetek fel az útra? Miért éppen Spanyolország és Portugália?

Mindenképp nagyon focis nemzeteket akartunk bejárni, valamint két olyan országot szerettünk volna felfedezni, ahol még nem töltöttünk el sok időt, és talán mások sem tudnak róla annyit. Januárban ez még csak lelkesedés volt, ami később egy flipcharton már terv formájában szerepelt. Ekkor nem gondoltuk volna, hogy ezt valóban végig is fogjuk vinni.

Azonban szép lassan kezdtünk anyagilag is beleinvesztálni, beszerezni a felszerelést, megtervezni a pontos utat, hogy merre megyünk, miket nézünk meg, nagyon sok utánajárás volt a dolgoknak, olvasás és kutatás. Még az út előtt elkezdtünk ottani helybélieket keresni a neten, akik esetleg interjút is adnának nekünk személyesen, amikor az adott helyre érünk. Június legelején végül elindultunk. Folyamatosan Airbnb-t használtunk, ami azért volt jó, mert szinte minden esetben a helyiekkel találkoztunk. Szerettük volna a lehető legjobban megismerni őket, betekintést nyerni, belenézni a mindennapjaikba valamint találkozni a helyi, főként amatőr focistákkal. A legjobbakat meg is jutalmaztuk mindenhol, ahol fociztunk. Vittünk 30 db pólót és egyéb ajándékokat is.

[vembed youtube=”quCa8blEPB0″ ]Hogyan fogadtak benneteket a helyiek, milyen visszajelzést kaptatok tőlük?

Amikor megtudták, hogy mi a célunk, akkor szinte egyből megnyíltak. Mindenben próbáltak segíteni, a mai napig néznek minket és kapunk tőlük üzeneteket is. Amikor megtudták, hogy Magyarországról jöttünk, egyből elkezdték Puskást emlegetni. Portugáliában pedig egyből Fehér Mikire terelődött a szó. Amikor együtt fociztunk és hirtelen az egyiküknek nem jutott eszébe valamelyikünk neve, akkor csak simán Puskásként hívtak minket. A szállásadóink többsége is rendkívül segítőkész volt, Lisszabonban egy nő gyakorlatilag a fiaivá fogadott minket. Mások meglepetés vacsorával vártak minket, de volt olyan család is, ahol az apuka régi focis ereklyéket mutatott nekünk.

Milyen nehézségek voltak az út során?

Talán az első nagyobb pofonok voltak olyanok, amikor néha meg-megfordult a fejünkben, hogy talán vissza kellene fordulni. Még az út elején lerobbantunk, egyikünk lebetegedett, egyszer az autónkat is feltörték valamint kis híján a szobánkba is betörtek.

Ami igazán nagy kihívást jelentett számunkra, az az volt, hogy mindvégig a forgatásra kellett koncentrálnunk, és folyamatos harcot vívtunk az idővel, hiszen megvolt a szigorú útitervünk. A sok pozitív élmény mellett, ezek a problémák teljesen eltörpültek, sőt most már inkább nevetünk a bilbaói kocsifeltörésen vagy a lisszaboni karambolunkon.

Forrás:

Mi volt a legmeghatározóbb pontja a projektetnek?

Próbáltuk az egész utat „ball around-os” szemmel bemutatni és egy autentikus élményt átadni a videóink segítségével, nem egyszer letérve a jól megszokott útról. Ilyen volt például a Sevilla melletti Riotinto bányák meglátogatása az 50 fokban, ahonnan egyébként elterjedt a foci egész Spanyolországban. Vagy említhetnénk Guadarrama városát, ahol egy Franco katonái által lelőtt Barca elnök sírját kerestük a fák közt. Mindamellett szerettünk volna a turisztikai helyeket informatívan bemutatni, és felkutatni az összes magyar focis szálat, kezdve Kubalával, Puskással vagy éppen Guttmann Bélával Lisszabonban.

Mire emlékeztek vissza a legszívesebben?

Spanyolország hihetetlenül jó volt, Baszkföld az egyik legváltozatosabb táj, amit valaha is láttunk, az egésznek a kisugárzása, a helyiek kedvessége, egész egyszerűen leírhatatlan. Rendkívül érdekes interjúalanyokkal találkoztunk, és nem egyszer libabőrösen távoztunk. Ilyen volt például, amikor Madrid külvárosában felkerestünk egy kis bárt, amiről kiderítettük, hogy a tulajdonosa egy ex Atletico Madrid játékos volt, aki 11 évet töltött az élvonalban. Szintén óriási élmény volt a magyar penamadridista szurkolói egyesület elnökével találkozni egy Real Madrid törzsszurkolói bárban.

Forrás:

Mik a jövőbeli tervek?

Egyelőre a munka nehezebb felével foglalkozunk, hiszen fel kell dolgoznunk a 900 GB anyagot, amit magunkkal hoztunk. Próbáljuk objektíven értékelni a saját munkánkat, és szívesen veszünk mindenféle visszajelzést. A legnagyobb öröm számunkra persze az lenne, hogyha minél több emberhez eljutna a Ball around the Globe neve és egyre többen néznék a videóinkat. Számos közösségi média oldalon jelen vagyunk és igyekszünk napi rendszerességgel foglalkozni velük. Természetesen szívesen játszunk el a jövő gondolatával is, hiszen a küldetésünk magáért beszél: A Ball around the Globe három fiatal futballrajongót követ végig a világ körül azzal a céllal, hogy bemutassa mit jelent a sport a Föld különböző pontjain. Ha jól számolunk, még legalább 200 ország hátra van.

Kövessétek a Ball Around The Globe-t weboldalukon és Youtube csatornájukon.

Az interjút Horváth Péter, az OFF Média Győr munkatársa készítette.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.