Kövess minket

Aztaa

Ketaminos orrspray-t engedélyeztek Amerikában, a depresszió ellen küzdenek vele

De keményen szabályozzák, nem lehet rave partikra vinni.

Megosztva

Forrás:

Ketaminszármazékot tartalmazó orrszprét engedélyezett súlyos depresszió kezelésére az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA).

Az FDA keddi közleménye szerint a szert csak szájon át szedhető antidepresszánssal együtt, kizárólag a kezelésekre nem reagáló depresszióra lehet használni, vagyis olyan súlyos esetekben, amikor más orvosságok nem hatnak. A páciensek az orrszprét csak akkreditált orvosi rendelőben vehetik igénybe, haza nem vihetik, mivel mellékhatásai között az erős nyugtatóhatás, valamint figyelem- és gondolkodászavar is szerepel. Minden pácienst, aki a kezelésben részesül, regisztrálnak és nyomon követik őket, hogy a szer biztonságát és hosszú távú hatásait ellenőrizhessék.

„A kezelésekre nem reagáló, azaz nagyon súlyos, életveszélyes depresszió esetében régóta szükség volt további hatásos szerekre” – mondta Tiffany Farchione, az FDA kutatója. A ketamint orvosok és állatorvosok régóta használják fájdalomcsillapításra, valamint illegális partidrogok gyakori alapanyaga is. A most engedélyezett orrszpré hatóanyaga közeli kémiai rokona az ofketaminnak, melyet évtizedek óta használnak műtétet előkészítő, erős fájdalomcsillapításra.

Az 1990-es években a rave szcéna illegális drogként kezdte használni, mivel pszichedelikus reakciókat vált ki. Legújabban néhány orvos – az FDA hivatalos jóváhagyása nélkül – depressziós pácienseket kezelt vele.Amerikában akár 7,4 millióan is élhetnek súlyos, kezelésekre nem reagáló depresszióval a hatóság szerint.

Az 1980-as évek vége, a fluoxetin elterjedése óta nem történt fontosabb innováció az antidepresszánsok területén. A ketamin és az orrszprében lévő származéka másképp működik, mint a szerotonin hormon visszavételét gátló fluoxetin, a glutamát nevű anyagra hat, melyről úgy vélik, visszaállítja az agyi kapcsolatokat, amelyek segítenek enyhíteni a depressziót.

„A szer, ha működik, hatása szinte azonnali, ami azért fontos, mert a depressziós betegek nagyon szenvednek, igen erősen gátolja cselekedeteiket a betegség” – mondta John Mann, a Columbia Egyetem pszichiátere. Hozzátette, hogy ha a szer nem működik, gyorsan más kezelésre lehet váltani.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük