Kövess minket

Aztaa

Ki volt George Floyd?

Édesapa. Rapper. Egy férfi, akinek nem kellett volna meghalnia.

Megosztva

Forrás:

Több mint egy hete tombolnak Amerikában a tüntetések a rasszizmus, és a rendőri túlkapások ellen, melyet, mint már oly sokszor az ország történetében ismét egy fekete férfi értelmetlen halála katalizált. A név ezúttal George Floyd, egy 46 éves férfi, akire azután hívták rá a rendőröket Minneapolisban, hogy egy bolti eladó szerint hamis 20 dollárossal próbált fizetni. A kiérkező járőrök megbilincselték, majd a földre vitték, mivel elmondásuk szerint Floyd nem volt együttműködő. A letartóztatás során az egyik rendőr 8 perc 46 másodpercig térdelt Floyd nyakán, a férfi elvesztette az eszméletét, a mentők kiérkezésekor már halott volt. Az esetről készült videó hamar virális lett, ami nem csoda, hisz tökéletesen bemutatta, hogy az erőszakosan fellépő rendőrt mennyire hidegen hagyja, hogy kamerával veszik, ahogy azzal sem foglalkozott, hogy Floyd többször a „Nem kapok levegőt!” mondattal próbálta kérlelni, hogy ne taposson a nyakára, mindhiába. Az utóbbi segélykiáltás amúgy a tüntetések egyik kulcsmondata lett, pedig nem is ez az első ilyen eset, 2014-ben ugyanezek voltak egy másik fekete férfi, Eric Garner utolsó szavai, miközben a New York-i rendőrök fojtogatva a földre vitték. Floyd halála tragédia, de közel sem egyedi történés Amerikában, ezért történhetett meg, hogy az igazságtalan halálából fakadó dühös és elkeseredett tüntetések most már sokkal mélyebb sebekről szólnak, mint egy konkrét rendőri túlkapás fekete áldozatáról. De miközben a fájdalom és az egyenlőtlenségek az utcára viszik az embereket, ismerjük meg közelebbről az embert, aki az életével fizetett az amerikai rendőri brutalitás árnyékában.

George Floyd 1973 októberében született az észak-karolinai Fayetteville-ben, de Houstonban nőtt fel. A Yates középiskolában top kosarasnak számított az iskolai csapatban, gyerekkori barátja, és az NBA egyik korábbi sztárja, Stephen Jackson egy őszinte és nagyszerű emberként írta le. Floyd nem csak a kosárban, de az amerikai fociban is tehetséges volt, 1992-ben az állami bajnokság döntőjéig jutott a csapatával. Gimi után a Dél-Floridai Egyetemre járt két évet, majd visszatért Texasba, ahol csatlakozott a houstoni hiphop pionír, DJ Screw által alapított Screwed Up Click-hez, mint Big Floyd. Verzéi és freestyle-jai több Screw mixtapen fent vannak, a DJ-re jellemző, elnyújtott, lean inspirálta, chopped and screwed stílusban.

[vembed youtube=”Xv2bBdbvF20″ ]Rapper karrierje a houstoni undergroundra szorítkozott, így aztán Pimp My Ride-szerű autóátalakításokkal szerzett néha pénzt. Barátai szerint Floyd nem igazán tudott rendes munkát találni, és a bűnözői életmódba is belecsúszott, 2007-ben egy fegyveres betörés miatt tartóztatták le, amiért 5 évet ült börtönben. 2014-es szabadulása után egyik barátja után ment Minneapolisba, hogy új életet kezdjen, kamionsofőrként és biztonsági őrként dolgozott egy Conga Latin Bisztróban, főnökei imádták.

Forrás:

2020-ban viszont beütött a koronavírus járvány, és Minneapolis sok másik városhoz hasonlóan karantén alá került, Floyd pedig egyik pillanatról a másikra elvesztette mindkét munkáját. Barátai elmondása szerint nagyon nehéz helyzetbe került. Könnyen lehet, hogy ha igaz a vád, akkor ezért próbált meg hamis pénzzel fizetni, de a szervezetében talált fentanil és metamfetamin is egy éppen problémákkal küzdő férfi képét mutatja. 

Halála után egy hat éves kislányt hagyott hátra, a miatta szerveződő tüntetések hamar durva összecsapásokban és gyújtogatásokban csúcsosodtak ki. Az elmúlt napok nem hoztak megnyugvást, sőt talán egyre nagyobbak az indulatok. Testvére, Terrence Floyd nemrég meglátogatta a tetthelyet, ahol virágok és egy gyászoló tömeg előtt mondott beszédet, kihangsúlyozta, hogy a tüntetéseket vissza kell terelni a békés mederbe, de egy nevet sosem szabad elfelejteni, ő volt George Floyd. 

(VICE News, Sky News)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés