Kövess minket

Stílus

Killing us softly – az anorexia veszélyei


Bizonyára emlékeztek a 90-es évek slágerére, a Killing me softly-ra, mely egy lassú érzelmes szám volt a legendás Fugees zenekar előadásában. Később a szám címéhez hasonló névvel alakult egy mozgalom az USA-ban, a Killing us softly, mely szabad fordításban annyit jelent, gyengéden pusztít el.

Megosztva

anorexia

Hazánkban több fiatal nő is küzd az anorexia nervosa nevű étkezési rendellenességgel. Sokan támadják azon betegeket, akik ebben szenvednek, hiszen nem értik a valódi okokat. Vázolni szeretnénk, hogy miért is alakul ki ez a 21. századi tünetegyüttes. Sokan nem tudják, de az anorexia nervosa már Sissy császárné idejében is létezett, csak akkor még nem tudták azonosítani, mint kórképet. Az uralkodónő büszke volt karcsú derekára, ellensúlyozván apró termetét. Az osztrák udvarban sokan szerettek volna hasonlóképp kinézni, de abban az időben a gyermekszülés után a nők nehezebben tudták megőrizni leánykori alkatukat. Manapság számos lehetőség van arra, hogy 3 gyerekkel is úgy nézzünk ki, mint 18 évesen.

Nézzük végig alaposan, hogy hogyan alakul ki egy effajta étkezési rendellenesség, vagyis testképzavar. Feltennék egy őszinte költői kérdést: Te elégett vagy azzal, aki visszapillant rád a tükörből nap mint nap? Azok a hölgyek, akik végül a testképzavar ördögi körforgásába kerülnek, akkor is túlsúlyosnak érzik magukat, ha már nem nyomnak többet, mint egy 11 éves kisgyermek. Kutassuk az okokat, valamint az okozatot.  Most biztos arra gondoltok, hogy talán nem kaptak elég szeretet a szüleiktől, barátaiktól, illetve legközelebbi hozzátartozójuktól. Könnyű lenne az orvosok dolga, ha csupán erről lenne szó, de momentán az a helyzet, hogy ők a feléjük áradó mérhetetlen érzelemtódulás ellenére is borzasztóan érzik magukat. Ez egy pszichiátriai betegség, amelynek több oka is van. Egyrészt a média nyomása, ami azt hangsúlyozza minden fiatalnak, hogy csak akkor vagy szép és egészséges, ha súlyod nem haladja meg a modellek által trendinek számító 40 kilogrammot. Másrészt pedig az önbizalomhiány, mellyel lehet ti is megküzdötök minden új nap reggelén. Vegyük Brad Pitt és Angelina Jolie esetét. Az álompár a Mr. és Mrs. Smith forgatásán botlott egymásba és esett szerelembe. Az utóbbi években a szépséges színésznőre alig lehet ráismerni, mert szinte csont és bőr. Az elmúlt hetekben Brad Pitt kijelentette, hogy amennyiben felesége nem tesz szert nőiesebb formákra, akkor elválnak útjaik.

Hozzátok fordulunk férfiolvasók: Mit szóltok, azokhoz a nőkhöz, akiknek nincsenek szép domborulataik, ami igazán vonzóvá teszi a párokat a szemetekben? Haladtok a parkban, majd feltűnik egy lány, aki sétáltatja a fehér Westy-jét. Nyár van és tombol a kánikula. Ilyenkor nem lehet betakarózni. Minden látszik…. A lábak, a kar, a combok…. Végignézitek a kritikus testrészeket, majd a kisállat odafut hozzátok és a megakad a  hölgyeményen a szemetek, de nem szépsége miatt. Arca sápadt, szeme karikás és püffedt, lábai épphogy tartják, hogy bírjon lépni, és ha nem lenne ott a szőrmók, akkor nem mernétek megfogni a szőke leányzó kezét, mert összeporladna, mint a porcelánbaba. Egy ideig figyelitek a nyári napsütésben, ahogy a szellő simogatja az arcát, és belekap hajába és azt gondoljátok, hogy miért nem tud felszedni pár kilót? Nem telik el sok idő és már ott fut a fák között a pályán, a kis fehér házi kedvenc nélkül…. Most kissé ijesztően vázoltuk e mesét, mely nem is olyan fajta történet, amin nevetni lehet.

Sokszor az effajta mentális betegségeknél kevés az, ha áll melletted egy szerető család, ugyanis ha elveszted önmagadba vetett hitedet, akkor onnantól már hiába futsz, hisz utolér a legnagyobb félelmed: te magad. Manapság mindenki szeretne modell lenni és vágyik a reflektorfénybe. A csillogás elvakít és elbutít, csak ezt sokan nem tudják. Biztos nektek is van példaképetek. Egy barátnő, akinek mindig tökéletes a haja, a sminkje, vagy a ruhái olyan trendik, amiről ti nem is álmodhattok, maximum a replikáját tudjátok megvenni magatoknak. Valahogy így néz ki egy anorexiás látásmódja is. Összehasonlít, másol, figyel és megfigyel, de soha nem elég, amit lát, vagy a dicséret, amit kezdetben kap, a figyelem, amelyet rá szentelnek…. Legyetek nagyon óvatosak, hisz: e betegség gyengéden pusztít el.Lásd a lenti képen.

 

 

 

 

 

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.