Kövess minket

Tech

Kínai mérnökök építettek egy robot kaméleont

Egy lépéssel közelebb az óriás gyilkos színváltó robotháborúhoz.

Megosztva

1454918527401996.gif (718×404)

A kínai Wuhan Egyetem mérnökei kifejlesztettek egy cuki gyíkalakú robotot, ami a kaméleonok mintájára változtatja a színét, környezetétől függően. Az effekt eléréséhez egy sor úgynevezett plazmonikus kijelzőt használtak. Az apró kijelzők igazából üveglapok apró lyukakkal a felületükön és mindössze 50 nanométer átmérőjűek. A kutatók aranybevonatot használtak, majd ezüstionokat is rétegeztek a szerkezet felületére. A két anyag kölcsönhatása okozza a színváltozást az elektromos mező változása miatt. A robot szenzora érzékeli a körülötte lévő színeket, és az elektromos mező változásával alkalmazkodni tud hozzá. Bár egyelőre csak három színt tud kezelni: kék, zöld és piros, de dolgoznak rajta, hogy egy nagyobb színskálát is meg tudjon jeleníteni a kis robot. 

[vembed youtube=”zT1AWwCBatQ” ]A vezető mérnök Guoping Wang elmondta, hogy a továbbfejlesztett technológiát akár a katonaság is használhatja majd, magát álcázni tudó járművekhez, és védőruhákhoz.

A tudósok amúgy még mindig kutatják, hogy az igazi kaméleonok, hogyan tudják változtatni a színüket. A legújabb elmélet szerint az állat bőre alatt lévő guanin alapú nanokristályrács a titok nyitja. A kaméleon a bőre feszességénék változtatásával befolyásolja a bőrében lévő, az állatra eső fényt megszűrő és visszatükröző kristályok formáját, így tudja alakítani, hogy épp milyen színű legyen a bőre.

(Motherboard, Index, Minap)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés