Kövess minket

Lelki morzsák

Kinek van szüksége lájkokra?

Egy kutatás érdekes összefüggést talált a lájkok és a céltudatosság között.

Megosztva


Van, akiket kevésbé befolyásol, hányan lájkolják a posztjait, másnak viszont nő vagy csökken tőle az önbizalma – mi a különbség? A Cornell Egyetem kutatói ezt vizsgálták egy kísérletben. A résztvevők sok vagy kevés lájkot kaptak a képeikre egy, Facebookot imitáló, közösségi oldalon, de csak azok érezték, hogy a lájkok befolyásolták az önértékelésüket, akik egy előzetes kérdőív kitöltése alapján kevésbé voltak céltudatosak.

A célokra fókuszálás teremt egyfajta stabilitást az önértékelésben: akik céltudatosabbak, a hosszú távú előnyöket tartják szem előtt, és az olyan azonnali megerősítések, mint a lájkok, kevesebbet jelentenek számukra. Jobban el tudják választani egymástól a közösségi média visszajelzéseit és a valós teljesítményt. Akik nem látnak maguk előtt célt, nem céltudatosan élik az életüket, azokat sokkal inkább befolyásolják az azonnal elnyerhető „eredmények”, úgy mint a lájkok. Náluk az önbecsülés szorosabban összekapcsolódik a lájkokkal, mint azoknál, akik hosszú távú célok eléréséért küzdenek. A lájkokkal elnyert önbecsülés azonban csak rövid távú illúzió, ami sokszor nem a valós teljesítményt vagy személyiséget tükrözi.

[highlight]Kíváncsi vagy, mások milyen célokat tűztek ki maguk elé, és hogyan küzdöttek meg értük? Könyvajánlónkbanerről olvashatsz. [/highlight]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés