Kövess minket

Aztaa

Kórházba került egy kínai férfi, miután egy kicsit túltolta a karaokét

Csak óvatosan két K-pop sláger közt.

Megosztva

A karaokézás maximálisan biztonságos szórakozást nyújt – gondolhattuk eddig. Aztán fény derült a 65 éves Wang esetére, és bebizonyosodott, hogy a dalolászás igenis ártalmas lehet, már ha túlzásba visszük.

Teljesen normális estének indult: az éneklést különösen szerető kínai férfi szórakozni indult, majd betért egy, a Távol-Keleten különös népszerűségnek örvendő karaokebárba, és énekelni kezdett. Igen ám, csakhogy nem ismerte a mértéket, és végül hosszú órákon át tolta, összesen tíz dalt énekelt el, némelyiket feltételezhetően többször egymás után

A vége felé aztán légszomjat és éles fájdalmat kezdett érezni tüdője bal felén, bár valószínűleg még nem is sejtette, hogy hamarosan egy kórházban fog feküdni túltolt karaokézása miatt.

„Nagyon izgatott lettem a pillanat hevében, de miután elénekeltem pár dalt elég magas hangon, azt éreztem, hogy légzési nehézségeim támadtak.” – mondta a csak Wangként megnevezett nyugdíjas férfi a kínai PearVideo portálra posztolt videóban. [vembed youtube=”Wre-7R5MbtQ” ]

Mint kiderült, korábban a magas hangok kiéneklése még sima ügy volt számára, jelen esetben viszont a sima légzés is problémát okozott, nemhogy a magasan fekvő hangok kieresztése. Bízva régi önmagában nem igen törődött a dologgal, viszont másnapra olyan rosszul lett, hogy be kellett vinni kivizsgálásra.

Wangnál légmellet, latin nevén pneumothoraxot diagnosztizáltak, amely orvosi beavatkozás nélkül akár halálos kimenetelű is lehet. A légmell „az az állapot, amikor a mellhártya zsigeri és fali lemeze közé, azaz a mellhártyaüregbe levegő jut kívülről (a mellkasfal sérülésén át) vagy belülről (a tüdő folytonosságmegszakadása, stb. útján). Ennek következtében súlyos állapotromlás következhet be, amely mielőbbi orvosi beavatkozást igényel.” – derül ki a Pécsi Tudományegyetem egyik vonatkozó dokumentumából. A légmell – mely során súlyosan károsodhat a légzés, az oxigénellátás és a szív koszorúsereinek keringése is – egyébként érintheti mindkét tüdőfelet és ki is újulhat, ezért érdemes vigyázni vele. 

Forrás: AHXIONG / SHUTTERSTOCK

A nanchangi kórház sürgősségi osztályának egyik doktora, Dr. Peng Bin-fei állítása szerint Wang légmellét az a tüdőnyomás okozta, ami a magas hangok éneklése miatt alakult ki. A 60 feletti karaoke-őrült amúgy örülhet, hiszen nem kapott teljes eltiltást, orvosai viszont kikötötték neki, hogy nem énekelhet két óránál többet egyhuzamban. Szegény.

Wang ügye egyébként nem egyedülálló, egészen hasonló dolog történt még 2017-ben, amikor egy 16 éves lány egy texasi One Direction koncerten annyira hangosan ordította a fiúbanda dalszövegeit, hogy másnap légmellett állapítottak meg nála. Érdekesség, hogy a kínai férfihoz hasonlóan neki sem voltak előzetesen problémái a tüdejével. De hallottunk már sztorikat halálesetekről (egy 28 éves ázsiai modell karaoke közben kapott agyvérzést) is, évekkel ezelőtt pedig tudományosan bizonyították be, hogy a karaoke káros az egészségünkre.

Ettől függetlenül nincs okunk megijedni és nem kell elkerülnünk a karaokézást sem, csupán jó, ha figyelünk kicsit a testünk reakcióira.

Jó tanács: ha annál a bizonyos magas C-nél azt érzed, hogy leszakad a tüdőd, szállj ki, és inkább passzold a mikrofont, nehogy egy vad Pavarotti-session után te is egy kórházi ágyon köss ki.

(Genius / IFL SCIENCE)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés