Kövess minket

Hiphop

Krúbi: „A SÉF ‘Zarathustra’-ja máig a legmeghatározóbb lemez számomra”

Megosztva

Krúbi interjút adott az RTL+-on futó „Amit tudni akarsz” dokusorozat legújabb részében, ahol Lil Frakk kérdezte a korai inspirációiról és a hiphopon belül betöltött helyéről.

Krúbi első „hiphop emléke” Eminem volt. Ekkor még csak 5-6 éves volt, így a szövegeket nem értette, de rapper klipjeit viccesnek találta. Kamaszkorában indult el nála az érdeklődés a hiphop iránt, ami szerinte zeneileg innovatívabb műfaj, mint azt sokan elismerik. Magyarok közül Killakikitt és Tirpa szólócuccai voltak az elsők, amik megfogták, főleg a provokatív szövegek miatt, aminek hallgatási élményét a South Parkhoz hasonlította. Gege „Így-úgy” dalának szövege ragadt meg nála elsőként az ügyes szójátékok miatt, de a legnagyobb hatással a Sör és Fű „Zarathustra” lemez volt rá, melyet máig a számára legmeghatározóbb magyar hiphop albumnak tart. Ekkor már huszonovés volt, és visszaemlékezése szerint minden számot hibátlannak talált, egy tartalmas albumként írja le, mely közben mégis laza és utcafeelingű.


Elmondása szerint a debütálásakor úgy érezte, hogy tárt karokkal fogadja őt a szcéna. Szerinte valamiféle űrt töltött be a zenéjével, és pont akkor érkezett meg, mikor egy szeizmikus változás volt itthon a hiphopban, amolyan új hullám.

Számára nem volt tudatos, hogy visszahozza a politikai témákat a hiphopba, az őszinteséget és a szókimondást inkább a hardcore zenékből hozta magával. Végül elmondta, hogy szerinte sok dolgot áttört a mainstreamen belül, hisz nem tud még egy olyan itthoni előadót mondani, aki néha hosszú számokkal, ennyi műfaji keveredéssel és káromkodással, valamint politikai témákat is érintő szövegekkel tudott érvényesülni a fősodorban.

A teljes interjút itt lehet csekkolni.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés