Kövess minket

Aztaa

Kutyák, melyek annyira divatosak, hogy már nem is

A kutya, amellett, hogy természetesen az ember legjobb barátja, egyben sétapartner, kanapétárs, csajmágnes, Instasztár és gazdája jófejfaktorát is emeli. A kutyatartás mindig is divat volt, mutatjuk, melyek a legnépszerűbb fajták manapság.

Megosztva

Forrás:

Kár tagadni, hogy a kutyatartásnak mindig volt egy divatközpontú  aspektusa is. Erzsébet angol királynő például egész Angliában szupersztárrá tette a corgikat, amikor 1944-ben kutyatenyésztésre adta a fejét. De nézhetjük a másik végletet is: Paris Hilton csivavája után a cicababaság kötelező kelléke volt az ízléstelen ruhákba öltöztetett kistestű kutya.

Mi alapján lesz népszerű egy fajta? Amellett, hogy egy híresség által kerül be a köztudatba, természetesen saját adottságai miatt is népszerűvé válhatnak egyes fajták. Napjainkban az a jellemző, hogy egyes kutyák mókás kinézetük miatt válnak közkedvelté – a mopszot és a francia bulldogot sem amiatt tartja senki, hogy naphosszat aportírozzon vele, ellenben már úgy önmagukban is halálcukik. Akárhogy is van, a felelős állattartás jegyében miután az összes pugs hashtaget hiperventilálva végiglapoztuk Instán,nem árt tájékozódni, valójában milyen kutyával is készülünk megosztani az életünket.

Mopsz

Forrás:

Hihetetlen arcmimikájával és dülledt szemeivel azonnal belopja magát mindenki szívébe. Tipikusan nem az a kutya, akit órákat kell futtatni a Margitszigeten, hanem aki elvan ölben, és maga elé bámulva, boldogan röfögve, vagy bohóckodva érzi magát a legjobban. Sajnos sokan hajlamosak túletetni, mivel nagyon könnyen hízik, ezért látunk annyi, alig lélegző, magát vonszoló, sonkaszerű mopszot. És jó lenne, ha nem nevezné mindenki Yodának a sajátját.

Corgi

Forrás:

Mókás kinézete miatt azonnal megszerethető az „alacsonypadlós”, pufifenekű, rókafazonú kis alak. Zseniális kinézetük mellett rendkívül intelligensek, könnyen tanulnak, igazi társasági lények. A már emlegetett angol királynő miatt Angliában szinte nemzeti kincsnek számít, ám magas cukiságfaktora miatt egyre többen tartanak corgit. A dél-kaliforniai Huntington Dog Beach-en például többször rendeztek már kifejezetten corgis bulikat – nincsen is annál tündéribb, amikor hatszáz corgi bulizik egy tengerparton.

Francia bulldog

Forrás:

Talán az egyik legnépszerűbb városi kutyafajta manapság, annak ellenére, hogy röfögős, nem éppen frizbielkapó képességeiről híres. De legalább borzasztóan gazdafüggő és igazi kis suta karakter, ahogy mosolygósra gyűrt arcával és denevérfüleivel kajtat a gazdája után. Ráadásul kifejezetten szobakutya, verhetetlen a kanapén tespedésben, és az ugatás sem tartozik a leggyakoribb szokásai közé. Testarányai miatt viszont a mopszhoz hasonlóan oda kell figyelni rá, a légzésével könnyen problémák adódhatnak, illetve a pofáján található bőrredőket is érdemes tisztán tartani.

Jack Russell terrier

Forrás:

A mozgásmániások legjobb barátja. Divatkutyának tűnhet, ám pici termetéhez képest egy örökmozgóról van szó óriási mozgásigénnyel. Azért is népszerű a városokban, mert egy nagytestű kutya dinamizmusa van ötvözve szobakutya mérettel. Igazi kis cirkuszi kutya, minden érdekli, mindent meg kell kergetni és figyelni, ugyanakkor könnyen idomítható fajta. Igazi kis energiabomba, ám nem való mindenkinek – számára létszükséglet a hatalmas séta, a frizbizés és a figyelem.

Magyar vizsla

Forrás:

A vizsla nem kifejezetten azok kutyája, akik a városban beújítanának valamilyen népszerű fajtát. Nagy teste és természete miatt sok mozgást és törődést igényel, ám cserében be lehet társulni a vizslások közé! Nem hiába népszerű ez a faj, amellett, hogy nemzeti kutyafajtánk, már vizslabloggerünk is van, Demény, a kötsög például sokat tett azért, hogy még népszerűbbé váljon ez a fajta. Mindemellett csak jókat lehet róluk mondani: nagyon jó kiállású, elegáns kutyák, imádják az embereket, a gyerekekkel is jól megvannak, és nagyon okosak. Mindemellett pedig, ha nagy mozgásigénye ki van elégítve, akkor tökéletes kanapékutyának, rövid szőre miatt pedig ideális a lakásba is.

Menhelyi kutyák

Forrás:

Az örökbefogadás szerencsére divat lett. Sokan fütyülnek a fajtatiszta állatokra, és inkább elmennek egy menhelyre, hogy egy mostoha sorsú négylábúnak új gazdát és otthont biztosítsanak. A gazdáról is sokat elmond a tény, hogy nem pénzért vett nemesített kiskutyát, hanem inkább lehetőséget adott egy kitagadott párának. A menhelyen sok a keverék, aminek megvan a maga bája: nincs két egyforma keverék kutya. Ráadásul általában sokkal strapabíróbbak, mint törzskönyves társaik, jobban ellenállnak a betegségeknek.

Írta: Polák Zsóka

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés