Kövess minket

Rock

Legendás múlt: 1970!

Talán senkinek sem kell bemutatni minden idők egyik legnagyobb filmjét, a Vissza a jövőben-t. Mivel a jövőt nem tudjuk megjósolni, ezért egy kis utazásra csábítunk. Méghozzá nem is akárhova, a legnagyobb slágerek születéseinek éveibe!

Megosztva

zene

Fotó: Getty / Istock / Europress

Elsőként a ’70-es évekre esett a választásunk, ezért lássuk, hát, hogy mi szólt 1970-ben!

A Billboard Hot 100-as listája alapján 1970 januárjában B.J. Thomastól a nagyon pozitív és optimista Raindrops Keep Fallin’ on My Head szám igencsak híres volt. Az énekes Amerikában nagy népszerűségnek örvendett, főleg pop, country és keresztény zenék fűződnek a nevéhez.

Szintén januárra tehető a The Jackson 5: I Want You Back című szerzeményének toplistára kerülése. A The Jackson 5, később The Jacksons amerikai együttes volt, 1964 és 1989 közt állt fent. A Jackson család több tehetségkutatóban részt vett, így próbáltak betörni a zenei életbe. Az egyik testvér – Michael – később szupersztár is lett, de ne rohanjuk annyira előre. A család fáradozásai megtérültek: az együttes 5 nagylemeze és 15 kislemeze vezette a Billboard listáját. Sőt, később még a rock and roll halhatatlanjai közé is választották őket. Gyakran léptek fel Elvis Presley-vel, angliai koncertjeik alkalmával pedig előzenekaruk az akkor még ismeretlen Elton John volt.

[vembed youtube=”s3Q80mk7bxE” ]

Ebben az évben remekelt a Shocking Blue zenekar, akik a Venus című slágerrel tornázták fel magukat a slágerlisták élére. A Venus valójában egy 1969-es dal, mely 1970-ben az Amerikai Egyesült Államokban és 5 európai országban listavezető sláger volt. A dalt a Bananarama feldolgozta, és így 1986-ban ismét a slágerlisták uralkodója lett. A Venus annyira sikeres lett, hogy számos film, tévéműsor és reklámfilm betétdala is lett.

1970 februárjához köthető a kellemes hangzású Bridge Over Troubled Water dal a Simon and Garfunkel, amerikai vokális duótól. Az együttes alapításának érdekessége, hogy még a középiskolában találkoztak egy Alice Csodaországban előadáson. Simon and Garfunkel néven a Diploma előtt (The Graduate) című film zenéjével kerültek be a köztudatba.

Ááááá, és végre megérkezik a The Beatles is! Márciusra hatalmas sláger lett a Let It Be című számuk. Az együttes tizenharmadik és egyben utolsó stúdióalbuma volt a Let It Be, amely 1970 májusában jelent meg. Érdekesség, hogy a felhasznált anyagok nagy részét 1969-ben vették fel, azonban elégedetlenek voltak az eredménnyel, ezért egy időre félretették. Az albumot, melyet Phil Spector reprodukált, sajnos a Beatles gyengébb albumai között tartják számon.

[vembed youtube=”ajCYQL8ouqw” ]

1970 áprilisára futott be a Jackson 5 egy másik ismert zenéje, az ABC szám is. Ezt nem is ragozzuk, élvezd!

[vembed youtube=”ho7796-au8U” ]

Nem maradhat ki a sorból Ray Stevens: Everything is Beautiful klasszikusa sem. Az énekes és dalszerző Grammy-díj boldog tulajdonosa, mégpedig a Legjobb férfi popénekes teljesítmény kategóriában, melyet ezért a remek dalért kapott:

[vembed youtube=”0a45z_HG3WU” ]

A nyár ismét a The Beatles-nek kedvezett, akik a The Long Winding Road-dal törtek előre. Ez teljesen meglepő, hiszen az együttes nem volt a toppon.

[vembed youtube=”CQnmK9JPaw4″ ]

Elmondható, hogy a ’70-es évek elejét egyértelműen a The Beatles és a Jackson 5 uralta.

A nyár slágerei közül a kellemes női hang sem hiányozhatott, melyről a The Carpenters gondoskodott. A Close To You szám felvételekor Karen 20 éves volt, Richard pedig 23. Az 1970-es Close to You The Carpenters második nagylemeze. 2003-ban a Rolling StoneMinden idők 500 legjobb albuma listáján a 175. lett. Szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben. 

[vembed youtube=”-8PaYxWdKK0″ ]

Augusztusban pedig hatalmas sikert aratott Edwin Starr War című száma, mellyel az énekes a vietnámi háború ellen protestált.

A Jackson 5 ősszel sem hiányozhatott a slágerlisták elejéről, melyet az I’ll Be There is bizonyít.

Végül, de nem utolsósorban említésre méltó a Partridge Family slágere, az I Think I Love You, melyet 1970-ben írt Tony Romeo. A popzenét játszó együttes adta elő, az énekes David Cassidy volt, a vokalista pedig Shirley Jones.

[vembed youtube=”wAXFkUaQoAs” ]

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés