Kövess minket

Hiphop

Letörölték YG egyik dalát a streamingplatformokról, mert a dalszövege az ázsiaiak ellen uszít

Megosztva

YG gengszter dalszövegei már 2014-ben is sok kritikát kaptak, de 2021-ben egyenesen a cenzúra is elérte a szókimondó rappert. A comptoni zenész „Meet The Flockers” című dalát ugyanis egy rövid ideig törölték YouTube-ról, Spotify-ról, és Apple Music-ról, habár a szám később visszakerülhetett a platformokra, de már csak cenzúrázott formában.

A „Meet The Flockers” a rapper debütáló, 2014-es My Krazy Life című albumának az egyik dala. A trekk gyakorlatilag egy tervrajz arra vonatkozóan, hogy miként kell sikeresen végrehajtani egy betöréses rablást. YG nyilván a comptoni realitásokat rappelte meg, csak picit túl részletesen. A dal rögtön azzal indít, hogy azt tanácsolja a hallgatónak, találjon egy „kínai környéket”, mivel ők „nem hisznek a bankokban”, értsd: otthon tartják a pénzüket.  A következő tipp, hogy találj magad mellé egy sofőrt, egy pár bűntársat, valakit, aki megnyomja a csengőt, és persze egy keménylegényt, aki nem fél bedurvulni, ha elfajulnának a dolgok. A trekk ezután lépésről lépésre leírja, hogy mit kell tenned, ha sikeresen ki akarsz pucolni egy házat, olyan tanácsokkal a sorok közt, hogy hagyd a fenébe a laptopot, inkább a ékszereket vidd el, mivel azt rögtön készpénzre lehet váltani a zaciban. A dal később igazi betöréseket is inspirált, 2017-ban három tinédzser azt mondta a Los Angeles-i rendőröknek, miután lebuktak egy betörés során, hogy a „Meet The Flockers” dalszövege alapján próbálták meg végrehajtani a melót.

A dal már a megjelenésekor is sok kritikákat kapott, az ázsiai származású amerikaiak egy része különösen felháborodtak a dal szövegén, melyet egyenesen uszításként éltek meg. Hasonlóan támadták egyes politikusok is a dalt, és még egy petíció is indult a betiltására.

A „Meet The Flockers” a sokasodni látszó ázsiai-amerikaikat ért erőszakos támadások tükrében lett ismét téma Amerikában. Elsőként egy ázsiai származású, kaliforniai politikai jelölt, Jane Kim adott ki közleményt, melyben a dalt kritizálta, majd később a YouTube több dolgozója is azon a véleményen volt, hogy a dalt le kéne törölni a platformról, mivel „gyűlöletbeszédet” tartalmaz. Ezt a felvetést előző héten még kategorikusan elutasította a YouTube vezetése, akik szerint egy ilyen döntés után tömegével lehetne törölni az erőszakosnak ítélt rap számokat. Később mégis meglépték a nyomás hatására a törlést, és hasonlóan tett a Spotify, és az Apple Music is, egyedül a Tidal nem távolította el a dalt.

A trekk később visszakerülhetett a szóban forgó platformokra, de csak miután cenzúrázva lett, most már YG csak azt rappeli, hogy „keress…keress egy környéket”, a „kínai” szót kivették.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés