Kövess minket

Hiphop

„Lógjanak a fehérek” címmel készített klipet egy francia rapper, bíróság elé állították

Nick Conrad azzal védekezett, hogy a klip pont a rasszizmust csavarja ki.

Megosztva

Forrás:

Bíróság elé állítottak egy Nick Conrad művésznevű rappert Franciaországban, miután „Lógjanak a fehérek”” című klipjével nagy botrányt kavart az országban. Az ügyészség 5 ezer eurós büntetés kiszabását szeretné elérni, eközben Conrad azzal védekezik, hogy a klip pont a rasszizmusra reflektált.

A 9 perces, „Pendez Les Blancs” című videó elsőként a YouTube-ra lett feltöltve még szeptemberben, de mivel egy ember elrablását, megkínzását, majd felakasztását is tartalmazza, 10 nap után törölték onnan. A dalban Conrad többek között fehér csecsemők legyilkolásáról rappel, majd szüleik felakasztására szólít fel. A klipben egy az Amerikai História X-re hajazó jelenet is van, mikor a rapper által elrabolt fehér férfinak a patkára kell ráharapnia, hogy után rátaposhassanak a fejére. 

A rapper azzal védte meg művét, hogy ez szimplán egyfajta kommentár a rasszizmusra, kicserélte a szerepeket, és tudatosan csinálta provokatívra a klipet, de nem kell szó szerint venni a benne elhangzottakat. Az ügyészség azzal érvelt, hogy nem tehetnek különbséget feketék és fehérek ellen irányuló gyűlöletbeszéd között, egyenlőként kell kezelni az ilyen eseteteket. A férfit gyilkosságra való felbújtás vádjában állították bíróság elé, 5 ezer eurós (1,6 millió forint) büntetést kértek rá. A következő tárgyalás időpontja március 19.

[vembed vimeo=”293159108″ ](BBC)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés