Kövess minket

Aztaa

London 2000 évvel ezelőtt is multikulturális volt

A britek fővárosa már születésekor multikulturális volt, derült ki egy kutatás DNS-vizsgálatai alapján. A BBC News honlapján publikált kutatás arról számol be, hogy négy egykori londoni polgár maradványai közül kettő, Európán kívülről származik, egy a kontinentális Európából, egy pedig született brit volt.

Megosztva

A kutatók tervei szerint, további maradványokat fognak vizsgálni, hiszen a Londoni Múzeum körülbelül húszezer emberi maradványt tudna rendelkezésükre bocsátani. A maradványok között akad olyan is, amely 5500 éves. Caroline McDonald, a múzeum vezető kurátora szerint, London vegyes etnikumú város volt, attól kezdve, hogy a római hódítást követően, mintegy 2000 éve létrejött. „Minden elsőgenerációs londoni valahonnan máshonnan származott – Nagy-Britanniából, a kontinensről, a Földközi-tenger medencéjéből, vagy Afrikából… ezek a mi történeteink, ezek az emberek olyanok, mint mi”- reagált arra a szakember, hogy a londoni lakosság története teljes mértékben megfelel a mai London lakosságára.

A múzeum kutatói négy holttest DNS-át vizsgálták, a Durhami Egyetem, valamint a kanadai McMAster Egyetem DNS-laboratóriumaival karöltve. A legépebb csontváz, egy 14 éves lánytól származik, akit a kutatók a Lant utcai kamasznak neveztek el. A fogazat és a DNS-vizsgálat arra enged következtetni, hogy a lány Észak-Afrikában nőtt fel. DNS-vonala Dél- és Kelet-Európában gyakori. Szeme színe kék volt, és a csontozata arra utal, hogy ősei a Szahara délre eső térségéből származtak. Akárcsak a sok mai londoni, ő is nagy utat tehetett meg, amíg a városba ért.

londonifej11126

A Lant utcai kamasz maradványa

A Mansell utcai férfiként becézgetett ős-londoni DNS- és kémiai elemzései, nem sokat árultak el a maradványról, hiszen a holtteste azok közé tartozott, aki mellé nem temettek semmit. A kutatók vizsgálatai alapján, a férfi körülbelül 45 éves lehetett halálakor. Sötétbarna haja és barna szeme volt. DNS-vonala Észak-Afrikából származott, illetve maradványai afrikai hatásokra utalnak, azonban fogainak vegyi elemzése szerint, Londonban nőhetett fel. Az egykori londoni lakos, olyan csontbetegségben szenvedhetett, amelyet manapság a fehérjedús étrend következtében, a cukorbetegséggel hoznak összefüggésbe. Ez a felfedezés meglepetésként érte a tudósokat, mivel a mai populációban ez a betegség, leginkább a nyugati fehér férfiakat érinti.

mansellstrt1126

A Mansell utcai férfi mellé nem temettek semmit

A Gladiátorként emlegetett harmadik ember koponyáját, további 38, 18-45 év közötti férfi koponyájával együtt találtak meg. Mindegyik erőszakos halált halt. A vizsgált férfi, az elméletek szerint, gladiátor lehetett, akit 36-45 éves kora között érhetett utol a végzete. Koponyáján súlyos sérülések nyomai láthatóak, tehát halála előtt erőszakos támadásoknak lehetett az áldozata. Anyai vérvonala Kelet-Európára és a Közel-Keletre jellemző. A Gladiátor nem Londonban született, de élete ott ért véget. Fejét levágták és közszemlére tűzték.

londonifej1126

A Gladiátor koponyája

A negyedik vizsgálatnak alárendelt maradvány, a Harper úti asszony nevet kapta. Ő az elsőgenerációs londoniak közé sorolható. Barna haja és szeme volt, a város alapítás után hunyhatott el. Sírhelyében megtalálták az edényeit és javait. Fogazata arról árulkodott, hogy a brit szigeteken született. Kuriózumnak számít az is, hogy kromoszómái szerint, genetikailag férfi volt, ugyanakkor fizikailag nő.

hapertutisasszony

Az első generációs londoni, Harpert úti asszony

 

A tudományos kísérlet tovább folytatódik. A kutatás részletei, egy pénteken megnyíló kiállításon mutatkoznak be a Londoni Múzeumban.

 

(MTI nyomán)

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük