Kövess minket

Zene

Majka és ByeAlex új száma miatt pontosítják a Nemzeti Kulturális Alap pályázási feltételeit

De tényleg annyira durva lenne a szövege?

Megosztva

Forrás: Youtube

Az elmúlt egy hétben lehetetlenség volt nem szembetalálkozni SenkiSe (Schmidt Gergő producer és ByAlex énekes duója), és Majka közös „u,u,u” című számával. A dalból készül videoklip létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta kemény 100 ezer forinttal, a magyar nép egy része pedig forrong, ki azért mert a dal szexista szövegeket tartalmaz, ki azért mert a magyar állam csak ne támogasson obszcén, és szexről szóló számokat.

[vembed youtube=”KKsv1FJ8v2Y” ]A felháborodás persze nem meglepő egy olyan nemzettől, amelynek a legutolsó felmérések szerint mindössze 37%-a beszél valamilyen idegen nyelvet, és ennek köszönhetően mikor meghallja Rihanna „Rude Boy” című számát a rádióban, boldogan elbólogat rá, hisz nem tudja, hogy RiRi szó szerint azt énekelgeti, remélem elég nagy vagy, és fel is tudod állítani. Azon persze el lehet vitatkozni, hogy az „u,u,u” túlmegy-e az erotika határán, és átlép-e ízléstelenségbe (Majka verzéje például több helyen is igencsak problémás), de ByeAlexék érezhetően egy felhígított „Or Nah” utánzatot akartak készíteni értő tini közönségüknek (a hármas bedobása például gyanúsan onnan lett átemelve), nem pedig egy olyan számot, amit majd az Petőfi Rádió játszik rotációban. 

[vembed youtube=”TUj0otkJEBo” ]Na de miért kell ezt az államnak egyetlen egy petákkal is támogatnia? Az Index témába vágó cikke emlékeztet a tényre, hogy 2013-ban a kormány úgy döntött, hogy az adathordozókat sújtó adóból befolyt pénz több mint negyedét nem az Artisjus osztja majd szét a zenei előadók közt, hanem az NKA, méghozzá pályázati formában. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddig megkapott pénz egy részéért cserébe klipekkel, fellépéssekkel kell pályázni, ez történt itt is. Az NKA nem vizsgálja a zenéket, megadva a művészi szabadságot, kivételnek a rasszista, obszcén, szélsőséges politikai elemeket tartalmazó produktumokat adták meg, ebből maximum az obszcén állna meg, de ez ízlés kérdése.

Az NKA most azt ígéri, az ügy kapcsán a jövőben bővítik, pontosítják a pályázati dokumentáció tartalmát.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés