Kövess minket

Aztaa

Már Michiganben sem tilos a gyerek előtt szitkozódni

Nem büntethető mostantól az amerikai Michigan szövetségi államban, ha valaki gyerekek füle hallatára szitkozódik, és az sem kockáztat sokat, aki hamisan énekli a nemzeti himnuszt. Ez annak köszönhető, hogy Rick Snyder kormányzó szentesített hét olyan törvénymódosítást kedden, amely hatályon kívül helyez több, ma már nagyon komikusnak ható jogszabályt.

Megosztva


Az érintett rendelkezések nem csupán a gyerekek és asszonyok erkölcseit és szellemi épségét, illetve a nemzeti himnusz szentségét őrizték szigorúan a káromkodás, illetve a hamisan dalolás tilalmával, de nem engedélyezték az uraknak a párbajozást sem. Szabadságvesztéssel járhatott eddig az is, ha egy polgár tűz esetén elutasította az oltásban való önkéntes részvételt.    

A régi jogszabályok között van néhány, amelyről a 21. századi polgár már nem tudja eldönteni, miféle létjogosultsága lehetett egykoron, például annak a rendelkezésnek, amely börtönbüntetéssel fenyegette azt, aki eltapos egy szederbokrot. Most ez a jogszabály is érvényét vesztette.

Rick Snyder kormányzó májusban kérte az állam törvényhozását a mára komikussá vált jogszabályok áttekintésére és átértékelésére.

A  jogszabály-módosításig hosszú út vezetett, hiszen a gyerekek előtti káromkodást tiltó michigani rendelkezés már 1998-ban országos érdeklődést váltott ki, azt követően, hogy bíróság elé citáltak egy szitkozódó férfit.     A ,,káromkodós kenus” néven elhíresült illető a Rifle folyón siklott, amikor hajója felborult, ő pedig a vízbe esett. Az informatikus végzettségű férfi ebben a helyzetben engedte meg magának a büntetendő szavakat, amelyek eljutottak a parton játszó kiskorúak fülébe is. A férfit egy michigani kerületi bíróság bűnösnek találta, négy évvel később azonban az állam fellebbviteli bírósága, a rendelkezést “homályosnak” minősítve, semmissé tette az ítéletet.

Kattints a kommentekért

Írd le a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés